De update die Microsoft afgelopen dinsdag publiceerde voor Windows 10 en Windows 11 bevat veel wijzigingen. Gebruikers van Windows 11 rapporteerden vorige week al grote problemen die vertraging van de SSD en installatiefouten tot gevolg hadden.

Windows 10 Kb5023696 Heeft Ook Problemen
Bron: Microsoft.com

Nu hebben ook enkele gebruikers van Windows 10 problemen ondervonden na het installeren van de Patch Dinsdag updates.

De problemen lijken niet wijdverbreid, maar we hebben een handvol rapporten ontvangen waarin wordt beweerd dat de update op sommige machines niet kan worden geïnstalleerd.

Microsoft heeft op 14 maart 2023 de update voor Windows 10 KB5023696 voor versie 22H2 en ouder met beveiligingsoplossingen gepubliceerd. Deze update is een verplichte beveiligingsupdate die automatisch wordt gedownload en geïnstalleerd. Het kan echter ook worden uitgesteld. Naar alle waarschijnlijkheid is de update al geïnstalleerd of wacht het op installatie.

Windows 10 Kb5023696 Heeft Ook Problemen

Reacties gebruikers Windows 10

Een aantal gebruikers nam contact op vanwege de prestaties, een blauw scherm en andere problemen met de update van Windows 10 te melden. Waarbij één gebruiker opmerkte dat de update tot prestatie problemen heeft geleid met een hogere ventilatorsnelheid als gevolg. Zijn apparaat is daardoor oververhit geraakt. De gebruiker nam daarop contact op met de ondersteuning van Microsoft en Dell, maar kreeg geen enkele reactie.

In een privébericht vertelde de gebruiker:

Ik heb het systeem enkele minuten de tijd gegeven om te stabiliseren, maar de ventilator bleef op volle kracht draaien. De werking van de ventilator werd weer normaal nadat ik de update had verwijderd (dus ik ben terug bij de update van februari). Ik gebruik een Dell 5490 AIO met Windows 10 versie 22H2. Ik heb hierover contact opgenomen met Dell en Microsoft, maar zij hebben nog geen idee gegeven over de oorzaak/oplossing.

Er zijn ook meldingen van Blue Screen of Death en prestatieproblemen op Feedback Hub, Reddit en de forums van Microsoft.

De installatie leek normaal te verlopen, maar kort na de landing op het startscherm was er een BSOD. Windows is automatisch opnieuw opgestart en het lijkt nu in orde te zijn. KB5023696 wordt echter vermeld als succesvol geïnstalleerd onder Kwaliteitsupdates. Toch staat het niet in de Uninstall Updates-lijst.

 Merkte een gebruiker op in een Feedback Hub-bericht.

Reacties op de diverse forums bevestigden verschillende installatieproblemen met de update van Patch Dinsdag voor Windows 10. Gebruikers hebben, net als die van Windows 11, de volgende foutmeldingen gemarkeerd tijdens de installatie van de verplichte beveiligingsupdate: 0x800f081f, 0x800f0984, 0x800f0922.

Update KB5023696 verwijderen

Als u een van deze problemen ondervindt na het installeren van de update, kunt u deze verwijderen door deze stappen te volgen:

  • Ga naar Instellingen –> Bijwerken en beveiliging > Windows Update;
Windows 10 Kb5023696 Heeft Ook Problemen
  • Zoek naar Geschiedenis van updates weergeven en klik erop om deze weer te geven. Vervolgens klikt u op Updates verwijderen;
Windows 10 Kb5023696 Heeft Ook Problemen
  • Selecteer In de lijst selecteert u KB5001330 en klikt u op Verwijderen;
Windows 10 Kb5023696 Heeft Ook Problemen
  • Start uw apparaat opnieuw op.

Diverse fouten hebben de afgelopen maanden de updates van Windows 10 geteisterd, Microsoft heeft echter nog geen commentaar gegeven op deze rapporten.