20 tips en trucs; de Ultieme Handleiding

Werkt uw computer trager dan anders? Dan zijn hier Tips & trucs om de prestaties van Windows 10 te versnellen en te verbeteren.

Ook al is Windows 10 een snel systeem, vooral op moderne hardware, toch zullen de prestaties op een gegeven moment afnemen als gevolg van vele factoren, waaronder compatibiliteitsproblemen en bugs, virussen of andere soorten malware, hardware problemen en meer.

Als u merkt dat uw apparaat langzamer wordt, betekent dit niet per se dat u het onmiddellijk moet vervangen. Een paar eenvoudige software- en hardware aanpassingen kunnen de Windows 10 ervaring aanzienlijk versnellen.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel bespreken we met u 20 manieren waarop u kunt proberen de prestaties van uw computer te versnellen, optimaliseren en verbeteren, of deze nu een oudere of moderne hardware configuratie heeft.

1. Start het apparaat opnieuw op

Hoewel het misschien voor de hand ligt, is het niet het eerste dat in iedereen opkomt, maar het afsluiten en opnieuw opstarten van uw apparaat is een van de eerste dingen op de lijst die u wilt doen om de algehele ervaring te verbeteren.

Wanneer u afsluit of herstart, zal het systeem alle actieve applicaties en processen sluiten. En de gegevens die in het geheugen zijn opgeslagen, worden gewist, wat zou moeten helpen bij het oplossen van de meest voorkomende prestatieproblemen die worden veroorzaakt door het lange tijd draaien van het besturingssysteem.

Volg deze stappen om het apparaat af te sluiten en opnieuw op te starten:

 1. Open Start.
 2. Eerst klikt u op de aan of uit knop.
 3. Selecteer de optie Afsluiten.
 • Druk op de aan of uit knop om de computer aan te zetten.

Tip: Met de optie “Slaapstand” wordt de systeemsessie niet gereset en worden de gegevens in het geheugen niet gewist.

Nadat u de stappen hebt voltooid, start Windows 10 opnieuw en deze keer zouden de prestaties moeten verbeteren.

2. Schakel opstart apps uit

Veel toepassingen kunnen zichzelf configureren om automatisch te starten tijdens het opstarten en op de achtergrond te blijven draaien, waardoor waardevolle systeembronnen worden verspild die de ervaring aanzienlijk kunnen vertragen.

Als u Windows 10 wilt versnellen, moet u al deze applicaties uitschakelen die bij het opstarten worden uitgevoerd of die u niet regelmatig gebruikt.

Volg deze stappen om apps bij het opstarten van Windows 10 uit te schakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Apps.
 3. Hierna klikt u op Opstarten.
 4. Door op het sorteren op menu te klikken ziet u de Invloed op opstarten optie.
 5. Schakel de tuimelschakelaar uit voor onnodige apps, vooral apps die door het systeem zijn gemarkeerd als “Grote impact”.
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, zou het apparaat nu sneller dan voorheen moeten starten. De winst van de verbetering is natuurlijk afhankelijk van de apps die u hebt uitgeschakeld en de hardware configuratie.

3. Schakel het opnieuw starten van apps uit bij het opstarten

Windows 10 heeft een functie waarmee de apps van uw laatste sessie opnieuw kunnen worden opgestart nadat ze opnieuw zijn opgestart, zelfs voordat u zich aanmeldt. Hoewel dit een handige functie is die het proces kan versnellen om door te gaan waar u was gebleven, kan het ook van invloed zijn op de systeemprestaties .

Als het opnieuw starten van de app bij het opstarten is ingeschakeld, kunt u deze als volgt uitschakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Accounts.
 3. Hierna klikt u op Aanmeldingsopties.
 4. Zet de tuimelschakelaar uit onder het gedeelte ‘Apps opnieuw opstarten‘.

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden de apps die u gebruikt niet opnieuw geopend tijdens de volgende herstart, waardoor de algehele systeemprestaties worden versneld.

4. Schakel achtergrond apps uit

Op Windows 10 kunnen bepaalde applicaties taken op de achtergrond blijven uitvoeren, zelfs wanneer ze deze gebruiken. Als u uw apparaat zo veel mogelijk wilt versnellen, kunt u beslissen welke apps op de achtergrond kunnen werken of de functie uitschakelen om alle apps te blokkeren.

Volg deze stappen om te voorkomen dat apps op de achtergrond worden uitgevoerd:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Privacy.
 3. Hierna klikt u op Achtergrond apps.
 4. Schakel de tuimelschakelaar uit voor de apps die u niet meer op de achtergrond wilt gebruiken.
 • Schakel de tuimelschakelaar Zet apps op de achtergrond draaien uit om de functie voor alle moderne apps uit te schakelen, behalve Win32 apps (Optioneel).

Nadat u de stappen hebt voltooid, verspillen apps geen bronnen meer wanneer u ze niet actief gebruikt om de systeemprestaties te verbeteren.

De optie is alleen beschikbaar voor Microsoft Store apps. Als u een aantal traditionele desktop apps hebt die op de achtergrond worden uitgevoerd, moet u de applicatie-instellingen wijzigen.

5. Verwijder niet-essentiële apps

Meestal worden nieuwe apparaten gebundeld met veel applicaties die u niet nodig hebt, inclusief de gebruikelijke bloatware en systeemtools die u nooit zult gebruiken, en verspillen alleen ruimte op de harde schijf en bronnen. Als u de systeemprestaties probeert te verbeteren, moet u altijd die niet-essentiële toepassingen verwijderen.

Volg deze stappen om niet-essentiële apps in Windows 10 te verwijderen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Apps.
 3. Vervolgens klikt u op Apps en onderdelen.
 4. Selecteer de app die u wilt verwijderen.
 5. Tenslotte klikt u op de knop Verwijderen.
 • Hierna nogmaals op de knop Verwijderen klikken. Of ga verder met de instructies op het scherm om het verwijderen van de app te voltooien.

Nadat u de stappen heeft voltooid, moet u mogelijk de instructies herhalen om andere niet-essentiële apps van het apparaat te verwijderen.

6. Installeer alleen kwaliteit-apps

Hier is een bekend advies. Oude en slecht ontworpen apps en apps die onnodige functies laden, kunnen de prestaties negatief beïnvloeden. Ook omdat een app van een bekend bedrijf komt, wil nog niet zeggen dat het een goede app is.

Als u uw apparaat gezond en pittig wilt houden, installeert u alleen goede apps. Meestal wilt u apps installeren die beschikbaar zijn in de Microsoft Store en die zijn gecontroleerd op beveiliging en prestaties. Als de app niet beschikbaar is via de winkel, download dan alleen apps van vertrouwde bronnen en bevestig dat ze zijn ontworpen voor Windows 10.

Onderzoek Online

Als u het niet zeker weet, kunt u online onderzoek doen om meer informatie over de app te krijgen. U kunt bijvoorbeeld de forums van de softwareleverancier raadplegen om te controleren of gebruikers problemen ondervinden, of een vraag stellen op de forums voor meer informatie.

Volg deze stappen om apps uit de Microsoft Store te installeren:

 1. Open Microsoft Store.
 2. Gebruik het zoekvak in de rechterbovenhoek om de app te vinden.
 3. Selecteer de app uit het resultaat.
 • Nu klikt u op de knop Ophalen of installeren.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt de app op uw computer geïnstalleerd. Als de app niet beschikbaar is in de Microsoft Store, download dan het installatieprogramma van de vertrouwde bron en volg de stap van de website voor leveranciersondersteuning om het programma te installeren en configureren.

7. Ruim de ruimte op de harde schijf op

Of het nu gaat om een ​​traditionele harde schijf (HDD) of een solid-state schijf (SSD), het is nooit verstandig om een ​​apparaat te gebruiken waarvan de harde schijf bijna vol is, omdat dit de prestaties beïnvloedt.

Als het apparaat relatief nieuwe hardware heeft en u merkt dat apps, het beheren van bestanden en andere taken moeite hebben om te voltooien, komt dit waarschijnlijk doordat de schijf onvoldoende ruimte heeft. Meestal wordt dit duidelijker nadat 70 procent van de totale capaciteit is gebruikt.

Een manier om te voorkomen dat de opslag de prestaties beïnvloedt, is door Storage Sense te gebruiken om tijdelijke en onnodige bestanden te verwijderen om ruimte vrij te maken.

Volg deze stappen om ruimte vrij te maken met Storage Sense op Windows 10:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Vervolgens klikt u op Opslag.
 4. Onder het gedeelte Lokale schijf klikt u op de optie Tijdelijke bestanden. Als u de optie niet ziet, klikt u op de optie Meer categorieën weergeven om de resterende items in de lijst te zien.
 • Vink de bestanden aan die u wilt verwijderen om ruimte vrij te maken en de systeemprestaties te verbeteren.

Tip: Denk er bij het selecteren van de tijdelijke bestanden aan dat het aanvinken van de optie Downloads alles in de map Downloads zal verwijderen. Schakel deze optie niet in als u deze bestanden wilt behouden. U kunt er ook voor kiezen om het item “Vorige Windows-installatie (s)” te verwijderen (indien van toepassing). Als u deze bestanden eenmaal hebt verwijderd, kunt u niet teruggaan naar een vorige versie als u problemen ondervindt.

 • Klik op de knop Bestanden verwijderen.

Als u eenmaal de stappen hebt voltooid en Storage Sense voldoende ruimte zou kunnen vrijmaken, zouden de prestaties van het apparaat merkbaar moeten worden verbeterd.

Naast Storage Sense kunt u ook de OneDrive Files On-Demand functie gebruiken om ruimte vrij te maken. U kunt deze instructies gebruiken om Files On-Demand op uw apparaat in te stellen.

Als u niet voldoende ruimte kunt vrijmaken, kunt u dit artikel gebruiken om meer manieren te vinden om de opslag te optimaliseren.

8. Gebruik schijf defragmentatie

Als u een apparaat hebt met oudere hardware met een traditionele harde schijf met roterende platen van uw harddisk, kan het organiseren van de gegevens de reactiesnelheid van de machine vergroten.

Volg deze stappen om de defragmentatie tool uit te voeren:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Vervolgens klikt u op Opslag.
 4. In het gedeelte Meer opslaginstellingen klikt u op de optie Stations optimaliseren.
 • Selecteer het station dat moet worden gedefragmenteerd.
 • Tenslotte klikt u op de knop Optimaliseren.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal het hulpprogramma de bestanden opnieuw rangschikken. Zo worden ze sneller toegankelijk voor de volgende keer dat ze nodig zijn, wat zich vertaalt in merkbare prestatieverbetering. Het enige voorbehoud is dat het proces lang kan duren, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die op de schijf is opgeslagen. Als u een ouder systeem heeft, kunt u het proces het beste een nacht laten draaien.

Wat u moet weten

Trim functie SSD

Als u een apparaat met een SSD heeft, zal het gebruik van de defragmentatie tool de trimopdracht uitvoeren, om het opslagapparaat te informeren over de blokken met gegevens die veilig kunnen worden gewist. Dit proces kan de prestaties aanzienlijk verbeteren, omdat de drive de blokken niet hoeft te wissen tijdens het schrijven van gegevens.

Betere prestaties in Windows 10
Voorbeeld: SSD schijf

Wanneer SSD schijven veel gebruikt worden, worden ze trager. Bij het schrijven in eerder gebruikte ruimte moet dit gebied eerst gewist worden, en deze handeling kost extra tijd. Daarom heeft men een nieuwe technologie ontwikkeld die dit tegengaat, namelijk TRIM. TRIM zorgt ervoor dat het besturingssysteem zoekt naar gebieden op de SSD die niet meer gebruikt worden. Vervolgens krijgt de controller van de SSD opdracht om deze gebieden alvast te wissen, zodat er zonder vertraging weer op geschreven kan worden.

Nieuwe Solid State Drive

De recentste SSD schijven zijn bijna allemaal uitgerust met deze TRIM functie. Vóór TRIM was er wel al een alternatieve techniek die de SSD resette. Het nadeel hiervan was dat deze techniek alle data wiste die op de SSD stond, waardoor hij niet praktisch was om te gebruiken.

9. Configureer Ready-Boost

Als u de defragmentatie tool op apparaten met oudere hardware wilt gebruiken, kunt u ook Ready-Boost gebruiken om uw computer te versnellen.

Ready-Boost is niet nieuw voor Windows 10, het bestaat al vele jaren en het is een functie die een flashdrive of SD-kaart gebruikt om bestanden in het cachegeheugen op te slaan om de algehele systeemprestaties te verbeteren. Als uw apparaat een SSD heeft, is deze functie niet beschikbaar, aangezien het waarschijnlijk onwaarschijnlijk is dat het extra voordelen biedt.

Om Ready-Boost in Windows 10 in te schakelen, sluit u een USB-flashstation aan en volgt u deze stappen:

 1. Open Verkenner.
 2. Eerst klikt u op Deze pc in het linker deelvenster.
 3. Met de rechtermuisknop klikt u op het USB-flashstation onder het gedeelte Apparaten en stations. Selecteer de optie Eigenschappen.
 • Hierna klikt u op het tabblad Ready-Boost.
 • Selecteer de optie Dit apparaat toewijzen aan Ready-Boost.
Betere prestaties in Windows 10
Wanneer uw PC snel is zal Ready Boost niet beschikbaar zijn
 • Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet de verwisselbare schijf helpen om de prestaties van de computer te verbeteren.

10. Voer een malware scan uit

Wanneer een apparaat langzaam begint te werken, kan dit een teken zijn van een malware infectie. Meestal is bekend dat virussen, spyware en andere malware typen veel systeembronnen in beslag nemen, waardoor een apparaat onbruikbaar wordt.

Ook al wordt Windows 10 geleverd met Microsoft Defender Antivirus, het is geen garantie dat malware het systeem niet binnendringt. Als u vermoedt dat de computer is geïnfecteerd, moet u proberen een volledige virusscan uit te voeren.

Volg deze stappen om een ​​volledige virusscan op Windows 10 uit te voeren:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Windows-beveiliging en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vervolgens op Updates van Virus- en bedreigingsbeveiliging.
 4. Onder het gedeelte “Updates voor virus- en bedreigingsbeveiliging” klikt u op de optie Controleren op updates.
 • Gebruik de knop Controleren op updates.
 • U klikt op Virus- en bedreigingsbeveiliging in het linker deelvenster.
 • Onder het gedeelte “Huidige bedreigingen” klikt u op de optie Scanopties.
 • Selecteer de optie Volledige scan.
 • U klikt op de knop Nu scannen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet Microsoft Defender Antivirus alle malware die de prestaties beïnvloedt, detecteren en verwijderen.

Microsoft Defender Offline scan

Als u Microsoft Defender Antivirus niet kunt gebruiken omdat het niet actief is, de definitie niet wordt bijgewerkt of als er problemen zijn bij het voltooien van een scan, is het apparaat waarschijnlijk geïnfecteerd met complexe malware die niet kan worden verwijderd terwijl het besturingssysteem actief is. Als dit het geval is, bevat de antivirus een optie om een ​​offline scan uit te voeren.

Volg deze stappen om een ​​offline scan van Microsoft Defender Antivirus te voltooien:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Windows-beveiliging en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. U klikt op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
 4. Onder het gedeelte Huidige bedreigingen klikt u op de optie Scanopties.
 • Selecteer de scanoptie Microsoft Defender Offline.
 • U klikt op de knop Nu scannen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het systeem automatisch opnieuw opgestart in de offline ervaring van Microsoft Defender en voert het een scan uit om bedreigingen te detecteren en te verwijderen die niet konden worden verwijderd terwijl Windows 10 actief was.

Als u andere antimalware oplossingen gebruikt, zoals MalwarebytesBitdefenderTrend Micro of Norton, raadpleeg de ondersteunende documentatie om virussen en andere schadelijke programma’s te verwijderen.

11. Installeer de laatste update

Microsoft brengt altijd proactief updates uit om problemen op te lossen, nieuwe functies toe te voegen en beveiligingsproblemen te verhelpen. Hoewel updates soms de reden zijn waarom dingen niet correct werken, kan het onderhouden van de update uw computer versnellen.

Installeer cumulatieve updates

In Windows 10 vinden updates automatisch plaats, maar afhankelijk van de update of hoe het apparaat is geconfigureerd, worden ze niet altijd gedownload en geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn. Als uw computer langzamer werkt dan normaal, is het mogelijk dat er een update beschikbaar is om de prestaties te verbeteren.

Volg deze stappen om updates handmatig op Windows 10 te installeren:

 1. Open Instellingen .
 2. Hierna klikt u op Bijwerken en beveiliging .
 3. Vervolgens op Windows Update.
 4. Naar updates zoeken.
 • In het gedeelte Optionele updates beschikbaar klikt u op de optie Nu downloaden en installeren als er een cumulatieve update beschikbaar is (Optioneel).
 • Tenslotte klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de nieuwe update moeten helpen om de systeemprestaties te verbeteren.

Upgrade naar de nieuwste versie

Als het apparaat een oudere versie van Windows 10 heeft, kan een upgrade naar de meest recente versie de prestaties versnellen of nieuwe functies introduceren die u productiever kunnen maken en uw werk sneller kunnen doen.

Werkwijze

Volg deze stappen om een ​​Windows 10-apparaat naar de meest recente versie te brengen:

 1. Open Instellingen .
 2. Hierna klikt u op Bijwerken en beveiliging .
 3. Vervolgens op Windows Update.
 4. Naar updates zoeken.
 • In het gedeelte Functie-update klikt u op de optie Nu downloaden en installeren als er een nieuwe versie beschikbaar is. 

Opmerking: Als de optie niet beschikbaar is, heeft de computer al de meest recente versie geïnstalleerd, of is de nieuwe versie nog niet volledig compatibel met uw hardware configuratie.

 • Hierna op de knop Nu opnieuw opstarten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de computer opnieuw opgestart om de nieuwe versie toe te passen, waardoor de algehele systeemprestaties worden verbeterd.

Update apparaat stuurprogramma’s

Als uw computer traag is vanwege een compatibiliteitsprobleem of een slecht ontworpen stuurprogramma, kunt u het prestatieprobleem mogelijk oplossen door de meest stabiele of pre-release versie van het stuurprogramma die beschikbaar is op de ondersteuningswebsite van de fabrikant handmatig te downloaden en te installeren.

Voordat u doorgaat

moet u het nieuwste beschikbare stuurprogrammapakket downloaden van de website van uw apparaat fabrikant, de bestanden decomprimeren met behulp van het zelf uitpakkende bestand of .zip extensie bestand en vervolgens deze stappen volgen:

Opmerking: Indien mogelijk wordt aanbevolen om de instructies van de ondersteuningswebsite van de fabrikant te gebruiken om deze taak te voltooien. Als er geen instructies beschikbaar zijn, kunt u de onderstaande stappen raadplegen.

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Apparaat beheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de tak uit voor het stuurprogramma dat problemen veroorzaakt. Bijvoorbeeld beeldschermadapters om het videostuurprogramma bij te werken.
 4. Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Stuurprogramma bijwerken.
 • Nu klikt u op de optie Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken.
 • Onder het gedeelte “Zoeken naar stuurprogramma’s op deze locatie” klikt u op de knop Bladeren.
 • Selecteer de map met de installatiebestanden van het stuurprogramma.
 • Klik op de OK knop.
 • Daarna op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de nieuwe versie van het stuurprogramma geïnstalleerd om compatibiliteit of andere problemen op te lossen die het systeem beïnvloeden en de prestaties verbeteren.

Stuurprogramma’s bijwerken

In Windows 10 zijn er meerdere manieren om stuurprogramma’s bij te werken. Als u extra hulp nodig heeft, kunt u dit artikel gebruiken waarin verschillende methoden worden beschreven om een ​​stuurprogramma handmatig bij te werken .

Update applicaties

Verouderde apps kunnen een computer vertragen, en meestal is dit te wijten aan bugs of compatibiliteitsproblemen met een nieuwe versie van Windows 10.

Hoewel apps die u vanuit de Microsoft Store installeert, automatisch kunnen worden bijgewerkt, moeten veel traditionele desktop apps handmatig worden bijgewerkt. Als u een app heeft die prestatieproblemen veroorzaakt, moet u uw website voor softwareondersteuning raadplegen voor een nieuwere update en de instructies om deze te installeren.

Volg deze stappen om Microsoft Store apps handmatig bij te werken:

 1. Open Microsoft Store.
 2. In de rechterbovenhoek klikt u op de knop Meer zien (ellips).
 3. Selecteer de optie Downloads en updates.
 • Vervolgens klikt u op de knop Updates ophalen.
 • Daarna klikt op de optie Alles bijwerken.

Als u de stappen hebt voltooid en er updates beschikbaar zijn, worden deze automatisch gedownload en geïnstalleerd.

12. Schakel over naar een energiebeheerschema met hoge prestaties

Windows 10 bevat verschillende plannen:

 • Gebalanceerd;
 • Energiebesparing;
 • Hoge prestaties.

Om het stroomverbruik te optimaliseren. Als u de systeemprestaties wilt verbeteren, gebruik dan de optie “Hoge prestaties”, aangezien het apparaat hierdoor meer stroom kan gebruiken om sneller te werken.

Volg deze stappen om een ​​nieuw energiebeheerschema te selecteren op Windows 10:

 1. Open Instellingen vervolgens op Systeem.
 2. Hierna klikt u op Energiebeheer & slaapstand.
 3. Onder het gedeelte “Verwante instellingen” klikt u op de optie Extra energie-instellingen.
 • Hierna klikt u op de optie Aanvullende schema’s weergeven (indien van toepassing).
 • Selecteer het energiebeheerschema met hoge prestaties.
Betere prestaties in Windows 10
In dit voorbeeld is het schema ‘Topprestaties’ geselecteerd.

Als het energiebeheerschema niet beschikbaar is, moet u mogelijk een aangepast energiebeheerschema maken om de prestaties te verbeteren met de instellingen voor “Hoge prestaties“.

Op laptops kunt u ook de ” Energiemodus ” wijzigen om de prestaties te verbeteren door op het batterijpictogram in het systeemvak van de taakbalk te tikken of te klikken en de optie Top prestaties te selecteren met de schuifregelaar.

13. Schakel visuele effecten van het systeem uit

Op Windows 10 vindt u veel visuele effecten, van animaties tot schaduwen tot meer geavanceerde visuele elementen, zoals vervaging en transparantie, onthullende hoogtepunten en een deel van de vloeiende ontwerp taal.

Hoewel deze effecten de ervaring visueel aantrekkelijker kunnen maken, hebben ze ook systeembronnen nodig die computers met oudere hardware kunnen vertragen. U kunt deze effecten echter uitschakelen om bronnen te besparen en Windows 10 iets sneller te laten lijken.

Schakel visuele effecten uit

Volg deze stappen om animaties, schaduwen, vloeiende lettertypen en andere effecten op Windows 10 uit te schakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Dan op Systeem.
 3. Vervolgens op Info.
 4. Onder het gedeelte Verwante instellingen klikt u op de optie Geavanceerde systeeminstellingen in het rechter deelvenster.
 • Daarna klikt u op het tabblad Geavanceerd.
 • In het gedeelte Prestaties klikt u op de knop Instellingen.
 • Vervolgens klikt u op het tabblad Visuele effecten.
 • Selecteer de optie Aanpassen voor beste prestaties om alle effecten en animaties uit te schakelen.

Tip: Het gebruik van deze optie heeft ook invloed op de manier waarop lettertypen worden weergegeven. Als u lettertypen scherp en beter leesbaar wilt houden, selecteert u de optie Aangepast, wist u alle instellingen, maar laat u de optie Vloeiende randen van schermlettertypen aangevinkt.

 • Eerst klikt u op de knop Toepassen.
 • Daarna op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden de visuele effecten uitgeschakeld en voelt de interactie met elementen (vensters en menu’s) beter aan.

Schakel transparantie-effecten uit

Volg deze stappen om Windows 10 sneller uit te schakelen en Fluent Design effecten uit te schakelen:

 1. Open Instellingen.
 2. Vervolgens op Persoonlijke instellingen.
 3. U klikt nu op kleuren.
 4. Schakel de tuimelschakelaar Transparantie-effecten uit.

Nadat u de stappen hebt voltooid, voelt Windows 10 niet alleen sneller aan, maar maakt uw apparaat ook wat systeembronnen vrij voor belangrijkere taken.

14. Schakel zoekindexering uit

Hoewel de zoekfunctie in Windows 10 een belangrijke functie is om apps, instellingen en bestanden te vinden, kan het indexeringsproces soms veel bronnen verbruiken die de ervaring negatief kunnen beïnvloeden, vooral op low-end apparaten. Als u uw bestanden overzichtelijk houdt, kunt u het indexeringsproces vertragen door alle zoeklocaties uit te sluiten.

Volg deze stappen om de Indexeer functie te configureren om de systeemprestaties in Windows 10 te verbeteren:

 1. Open Instellingen.
 2. U klikt op Zoeken.
 3. Hierna op Zoeken in Windows.
 4. Klik onder het gedeelte “Meer instellingen voor zoekindexering” op de optie Geavanceerde instellingen voor zoekindexering.
 • Dan klikt u op de knop Wijzigen.
 • Hierna klikt u op de knop Alle locaties weergeven.
 • Wis alle geselecteerde locaties in het gedeelte ‘Geselecteerde locaties wijzigen’.
 • Hierna klikt u op de OK knop.
 • Tenslotte klikt u op de knop Sluiten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, blijft Windows Zoeken op uw apparaat werken, maar Windows 10 indexeert niet langer de opgegeven locaties, wat de algehele prestaties zou moeten verbeteren.

15. Vergroot de bestandsgrootte van het Virtueel geheugen

In Windows 10 is het Virtueel geheugen een verborgen bestand op de harde schijf dat werkt als geheugen. Het fungeert als een overloop van het systeemgeheugen, dat gegevens bevat voor apps die momenteel op het apparaat worden uitgevoerd.

Als u de grootte van het wisselbestand vergroot, kan dit helpen om de systeemprestaties te verbeteren.

Volg deze stappen om het paginabestand te wijzigen om de prestaties te verbeteren:

 1. Open Instellingen.
 2. Hierna op Systeem.
 3. Vervolgens op Info.
 4. Onder het gedeelte Gerelateerde instellingen klikt u op de optie Geavanceerde systeeminstellingen.
 • Hierna klikt u op het tabblad Geavanceerd.
 • Vervolgens klikt u in het gedeelte ‘Prestaties‘ op de knop Instellingen.
 • Hierna klikt u op het tabblad Geavanceerd.
 • Onder het gedeelte Virtueel geheugen klikt u op de knop Wijzigen.
 • Schakel de optie Wisselbestandgrootte voor alle stations automatisch beheren uit.
 • Selecteer de optie Aangepast formaat.
 • Geef de initiële en maximale grootte voor het wisselbestand op in megabytes.
 • Eerst klikt u op de knop Instellen.
 • Hierna klikt u op de knop OK.
 • Nogmaals klikken op de knop OK.
 • Start uw computer opnieuw op.

Tip: Normaal gesproken wordt aanbevolen om anderhalf keer het totale beschikbare geheugen te gebruiken voor de “Initiële grootte” en driemaal het beschikbare geheugen voor de “Maximale grootte“, indien mogelijk. U kunt de totale beschikbare hoeveelheid geheugen controleren op de pagina Info Instellingen–>Systeem—>Info.

Grotere harddisk of SSD

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het apparaat opnieuw opgestart en zou u een prestatieverbetering moeten opmerken tijdens het gebruik van apps. De prestaties zullen meer opvallen bij het configureren van het paginabestand in een Solid State Drive.

Als de nieuwe instellingen problemen veroorzaken of de prestaties niet verbeteren, kunt u de wijzigingen altijd ongedaan maken met dezelfde instructies die hierboven zijn beschreven. Echter, zorg ervoor dat het selectievakje systeem beheerde grootte optie en controleer het automatisch beheren paging bestanden voor alle stations optie.

16. Herstel de vorige werkende staat

Soms begint uw computer te vertragen na het installeren van een nieuwe systeemupdate, stuurprogramma of applicatie. Als u niet kunt achterhalen waarom het apparaat traag is, kunt u eventuele wijzigingen ongedaan maken door de vorige werkende staat te herstellen met systeemherstel en een systeemherstelpunt.

Volg deze stappen om een ​​herstelpunt toe te passen om prestatieproblemen in Windows 10 op te lossen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Maak een herstelpunt en klik op het bovenste resultaat om de app Systeemeigenschappen te openen.
 3. Vervolgens klikt u op het tabblad Systeembescherming.
 4. Hierna klikt u op de knop Systeemherstel.
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Selecteer het meest recente herstelpunt om het prestatieprobleem op te lossen.
 • Eerst klikt u op de knop Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed. Om de apps te identificeren die worden verwijderd als ze zijn geïnstalleerd nadat het herstelpunt is gemaakt.
 • U klikt op de knop Sluiten.
 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Tot slot klikt u op de knop Voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, keert de computer terug naar een vorige staat en wordt teruggebracht toen de prestaties geen probleem waren.

Een herstelpunt

Wanneer u een herstelpunt toepast, blijven uw bestanden behouden, maar het proces verwijdert systeemwijzigingen, updates, stuurprogramma’s en applicaties die zijn geïnstalleerd nadat het herstelpunt is gemaakt.

Systeemherstel is standaard niet ingeschakeld. Dit betekent dat u het moet instellen en een herstelpunt moet worden aangemaakt voordat u voordat u systeemwijzigingen ongedaan kunt maken.

17. Herstel Windows setup bestanden

Als het apparaat tekenen van prestatieproblemen vertoont, kan dit te wijten zijn aan beschadigde systeembestanden. Als dit het geval is, kunt u de opdrachtregelprogramma’s Deployment Image Service and Management Tool (DISM) en System File Checker (SFC) gebruiken om de installatie te herstellen zonder deze opnieuw te installeren.

Herstel installatiebestanden met DISM

Volg deze stappen om DISM te gebruiken om beschadigde systeembestanden te repareren om de prestaties en stabiliteit op Windows 10 te verbeteren:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en klik op de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de installatie te herstellen en druk op Enter:
DISM /Online /Cleanup-image /Resto eHealth

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou het apparaat nu normaal moeten werken als het hulpprogramma met succes is voltooid. Als de scan problemen had, moet u ook de SFC opdrachtregel hulpprogramma gebruiken. U kunt altijd meer over deze functie leren in onze DISM artikel.

Herstel installatiebestanden met SFC

Volg deze stappen om SFC te gebruiken om beschadigde systeembestanden te repareren:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en klik op de optie Als administrator uitvoeren.
 3. Typ de volgende opdracht om de installatie te herstellen en druk op Enter:
sfc /scannow

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet de tool elk probleem met de prestaties kunnen oplossen.

U kunt dit artikel raadplegen met meer details over het gebruik van de tool Systeem bestand controle, inclusief de stappen om scandetails te bekijken, individuele bestanden te repareren en een offline systeemherstel uit te voeren.

18. Zet het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen

Er is ook een alternatief, u kunt de computer ook terug zetten naar de fabrieksinstellingen om opnieuw te beginnen met een schoon exemplaar van Windows 10. Om met het opstarten en afsluiten, de levensduur van de batterij en de algehele systeemprestaties te verbeteren.

Waarschuwing: Als u ervoor kiest om uw bestanden te wissen, moet u overwegen om een ​​volledige back-up te maken of een kopie van uw bestanden naar een externe schijf te maken voordat u verder gaat.

Volg deze stappen om een ​​apparaat terug te zetten naar de standaardinstellingen:

 1. Open Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Bijwerken en beveiliging.
 3. Hierna klikt u op Systeemherstel.
 4. Onder het gedeelte Deze pc opnieuw instellen klikt u op de knop Aan de slag.
 • Hierna klikt u op de knop Mijn bestanden behouden. U kunt ook op de knop Alles verwijderen klikken om alles te wissen en een schone kopie van Windows 10 te installeren.
 • Selecteer de optie Lokaal opnieuw installeren.

Tip: Wanneer u een schone installatie van Windows 10 wilt zonder de apps die vooraf bij het apparaat zijn geïnstalleerd, of als de optie Lokale herinstallatie niet werkt, selecteert u de Cloud downloadoptie.

 • Hierna klikt u op de knop Volgende.
 • Tenslotte klikt u op de knop Reset.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd en worden eerdere configuraties, instellingen en apps verwijderd om u te helpen de systeemprestaties te verbeteren. Als u de optie hebt geselecteerd om alles te verwijderen, vergeet dan niet om uw bestanden na het proces te herstellen vanaf een eerdere back-up.

Als u Windows 10 helemaal opnieuw wilt installeren, bekijk dan ons uitgebreide artikel om een ​​schone installatie uit te voeren.

19. Upgrade naar een snellere pc

Zelfs, nadat u het resetproces hebt doorlopen, geen prestatieverbeteringen opmerkt, dan is het misschien tijd om de harde schijf te upgraden naar een SSD.

Upgraden naar een solid-state drive is misschien wel een van de beste manieren om de prestaties op oudere hardware te verbeteren. Meestal komt dit doordat SSD ’s geen bewegende onderdelen hebben zoals traditionele harde schijven, waardoor gegevens veel sneller kunnen worden gelezen en geschreven.

Wanneer u een HDD vervangt door een SSD, start Windows 10 merkbaar sneller op, worden apps sneller gestart en uitgevoerd en zijn de algehele prestaties vlotter en sneller.

20. Upgrade het systeemgeheugen

Onvoldoende systeemgeheugen kan ook de reden zijn waarom uw desktop of laptop traag werkt, vooral als u met meerdere apps en veel open tabbladen in de webbrowser werkt.

Als u wilt bepalen of uw computer meer geheugen nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel geheugen er in totaal op het apparaat is geïnstalleerd en hoe het systeem het gebruikt.

Volg deze stappen om de totale hoeveelheid en het huidige geheugengebruik te bekijken:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Taakbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. U klikt op het tabblad Prestaties.
 4. Hierna klikt u op Geheugen in het linker deelvenster.
 5. Controleer aan de rechterkant de totale hoeveelheid RAM in de rechterbovenhoek en in de linkerbenedenhoek, onder “In gebruik (gecomprimeerd)”, vindt u de totale hoeveelheid geheugen die momenteel in gebruik is.

Als de totale hoeveelheid in Gebruik geheugen constant hoog is; ongeveer 80 procent. Dan is het tijd om geheugen toe te voegen.

Taakbeheer

Ook al is het proces om meer geheugen toe te voegen relatief eenvoudig, kan het lastig zijn om een ​​compatibele kit te vinden. Denk er altijd aan om Taakbeheer te gebruiken om erachter te komen welk type geheugen u nodig heeft en of er sloten beschikbaar zijn. Het wordt ook aanbevolen om de website van uw apparaat fabrikant te raadplegen voor meer specifieke informatie over de geheugenvereisten.