Verwachte leestijd: 5 minuten

Overkomt u het ook wel eens, dat u u uw Windows WiFi-wachtwoord heeft vergeten? Maar hoe kom ik aan het inmiddels ingevoerde WLAN? Hoe kan ik het wachtwoord uitlezen en weergeven? 

Hoe Kunt U Uw Wifi Wachtwoord Achterhalen

In dit Windows artikel hebben alle antwoorden voor het zichtbaar maken en lezen van opgeslagen wifi-wachtwoord in Windows 10 en Windows 11. Tips voor het opzetten van een veilig WiFi netwerk vind u hier. In dit artikel leggen we ook de meest voorkomende beveiligingsprotocollen uit.

Hoe kunt u een wifi wachtwoord weergeven en lezen

Het vinden van uw wifi-wachtwoord kan een uitdaging zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met de juiste tools en kennis kunt u snel uw draadloze netwerkwachtwoord lezen en alle tekens zien.

Met een Windows computer heeft u de keuze tussen de Command Prompt (CMD) en PowerShell om het WiFi-wachtwoord te bekijken.

De onderstaande opdracht hiervoor is bestemt voor PowerShell die u alle wifi-wachtwoorden laat zien die op uw computer zijn opgeslagen, samen met de naam van uw WiFi of SSID.

Gebruik van PowerShell

  1. Gebruik de sneltoets Hoe Kunt U Uw Wifi Wachtwoord Achterhalen + R.
  2. Voer PowerShell in en start de app Als Administrator.
Hoe Kunt U Uw Wifi Wachtwoord Achterhalen
(netsh wlan show profiles) | Select-String "\:(.+)$" | %{$name=$_.Matches.Groups[1].Value.Trim(); $_} | %{(netsh wlan show profile name="$name" key=clear)}

Selecteer en Kopieer vervolgens de volgende opdracht naar het klembord met Ctrl + C en plak deze in het PowerShell-venster met Ctrl + V of door op de linkermuisknop te klikken. U voert de opdracht uit door op Enter te drukken.

Hoe Kunt U Uw Wifi Wachtwoord Achterhalen

Uit veiligheidsoverwegingen hebben we het werkelijke wachtwoord onleesbaar gemaakt.

Deze PowerShell-opdracht geeft de opgeslagen wifi-profielen en de bijbehorende wachtwoorden weer. 

WPA wat is dat?

WPA2 

Geratificeerd werd WPA2 in 2004, het heeft WPA vervangen. Voor WPA2 zijn tests en certificering door de Wi-Fi Alliance vereist. Het implementeert de verplichte elementen van IEEE 802.11i. Verder bevat het met name verplichte ondersteuning voor CCMP, een op  AES gebaseerde coderingsmodus. De certificering begon in september 2004.

Van 13 maart 2006 tot 30 juni 2020 was WPA2-certificering verplicht voor alle nieuwe apparaten die het Wi-Fi-handelsmerk moesten dragen. Vanaf 1 juli 2020 is ondersteuning voor WPA3 verplicht.

WPA3 

WPA: Wi-Fi Protected Access, WPA2: Wi-Fi Protected Access II en WPA3: Wi-Fi Protected Access 3, zijn de drie beveiligings- en beveiligingscertificeringsprogramma’s. Zij zijn na 2000 ontwikkeld door de Wi-Fi Alliance om draadloze computer netwerken te beveiligen. De Alliantie definieerde deze als reactie op de zeer zwakke punten die in het vorige systeem, Wired Equivalent Privacy of WEP.

TKIP-standaard of Temporal Key Integrity Protocol, wordt WPA ook wel genoemd, kwam beschikbaar in 2003. Het was de bedoeling van Wi-Fi Alliance dat het als een tussenmaatregel beschikbaar kwam tot het veiligere en complexere WPA2 werd geïntroduceerd in 2004. Een veelgebruikte afkorting hiervoor is de volledige IEEE 802.11i of IEEE 802.11i-2004 standaard.

In januari 2018 kondigde de Wi-Fi Alliance WPA3 aan als vervanger voor WPA2. De certificering begon in juni 2018. WPA3-ondersteuning is sinds juli 2020 verplicht voor apparaten die het Wi-Fi CERTIFIED™ logo dragen.

Hoe Kunt U Uw Wifi Wachtwoord Achterhalen

Deze nieuwe standaard gebruikt een gelijkwaardige 192 bits cryptografische sterkte. In WPA3 Enterprise-modus is dat AES-256 in GCM-modus met SHA-384 als HMAC. en Nog steeds is het gebruik van CCMP-128 verplicht. De AES-128 in CCM-modus wordt gebruikt als het minimale coderingsalgoritme in WPA3-Personal modus.

WPA3-standaard vervangt ook de pre-shared key (PSK)-uitwisseling door Simultaneous Authentication of Equals (SAE)-uitwisseling. Een methode die oorspronkelijk werd geïntroduceerd met IEEE 802.11s, wat resulteert in een veiligere initiële sleuteluitwisseling in persoonlijke modus en voorwaartse geheimhouding. Volgens het Wi-Fi Alliance zijn ook de WPA3 beveiligingsproblemen die worden veroorzaakt door zwakke wachtwoorden vermindert. Het proces van het instellen van apparaten zonder display-interface wordt vereenvoudigt.

Bescherming van beheerframes zoals gespecificeerd in de IEEE 802.11w amendement wordt ook afgedwongen door de WPA3-specificaties.

Apps van derden

WirelessKeyView is de meest bekende gratis tool voor het uitlezen van opgeslagen WiFi wachtwoorden. Het voordeel is dat het ook werkt op oudere versies van Windows waar PowerShell niet beschikbaar is. Het is gratis en is beschikbaar vanaf Windows XP en dus ook onder Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10 en Windows 11. Servervarianten zoals Windows Server 2008 worden ook ondersteund.

Hoe Kunt U Uw Wifi Wachtwoord Achterhalen

Het is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Download het programma van de website van de fabrikant Nirsoft.net. Eenmaal gestart, geeft WirelessKeyView alle opgeslagen Wi-Fi-netwerken weer samen met de bijbehorende wachtwoorden in platte tekst.

Nadeel: sommige antivirusprogramma’s slaan (vals) alarm. De tool is echter absoluut ongevaarlijk, komt van een gerenommeerde fabrikant en is sinds 2006 verkrijgbaar.

Hoe Kunt U Uw Wifi Wachtwoord Achterhalen
De mogelijkheid om het WLAN-wachtwoord rechtstreeks van uw modem of router te lezen.

Opmerking: Wanneer PowerShell, of programma’s zoals WirelessKeyView u kunnen helpen, heeft u misschien nog steeds de mogelijkheid om het WLAN-wachtwoord rechtstreeks van uw modem of router te lezen. Of en hoe dit werkt, hangt echter af van uw apparaat.