/></p></noscript>
<!-- End Piwik Code --></head>
<body class='template-news-item'>
	<!-- Google Tag Manager (noscript)-->
	<noscript><iframesrc=

SoftwareGeek.nl

Wat is er nieuw en wat kunnen we in Windows 10 verwachten

8-06-2015

Op 21 januari werd Windows 10 in een presentatie onthuld door Microsoft, allerlei nieuwe informatie over de volgende versie van Windows, naar verluidt wordt deze dit najaar uitgebracht. Twee dagen later arriveerde Build 9926.

Hier is een overzicht van wat u kunt verwachten in de huidige Win10 Tech preview - plus wat waarschijnlijk aan nieuws uitkomt deze zomer.

Het terug winnen van de Windows gebruikers

Als u de vooruitgang van de volgende Windows-10 niet heeft gevolgd of behoefte heeft aan een opfriscursus, raad ik aan dit te doen op de site; "Microsoft onthult voorproefje van een nieuwe Windows," dat was op 23 oktober 2014 een Windows 10 artikel, wat "Windows 10 Tech Voorbeschouwing met build 9860" (Engels) hete. Het terug winnen van de harten en geesten van de Windows-gebruikers ' Als u de twee-en-een-half uur presentatie heeft gemist; er is een uitstekend 12 minuten YouTube verslag.

De impact van het Windows 8 debacle, op Microsoft, is overduidelijk aanwezig in de presentatie. CEO Satya Nadella verklaard dat het grote doel van Windows 10 is, om pc-gebruikers niet alleen Windows willen gebruiken, maar ook graag werken met de OS.

Verheven uitspraken werden verwacht op persconferenties, maar de aankondiging dat echt ieders aandacht trok was het gebruik van Windows 10 en "gratis" in dezelfde zin. Besturingssystemen VP Terry Myerson verklaard "we zullen het ter beschikking stellen van een gratis upgrade naar Windows 10 op alle apparaten die draaien op Windows 8.1 en Windows Phone 8.1."

Het meest verrassende was echter de stelling dat alle Windows 7-gebruikers een gratis upgrade naar Windows 10 krijgen één jaar ná zijn release en als ze eenmaal hebt opgewaardeerd, zullen alle toekomstige wijzigingen in Windows 10 gratis zijn. Er is natuurlijk een zekere dubbelzinnigheid die ik aan het eind van dit artikel zal bespreken. (Heeft Microsoft een nieuwe les van Apple in praktijk gebracht, of het is een soort onuitgesproken excuse aan diegenen die Windows 8 hebben gekocht?)

Het bekijken van de nieuwe gebruikersinterface

Als u de ontwikkeling van Windows 10 helemaal heeft gevolgd, weet u al dat de volgende Windows een variant bevat van het Start-menu van Windows 7 wat een hard gemis is in Windows 8. Figuur 1 toont een nieuwe Start menu dat snelle toegangslijst heeft als in Windows 7 gecombineert met Windows 8 tegels.

Figuur 1.

Windows 10 Start-menu

Het Start menu van Windows 10 versmelt elementen van Windows 7 en Windows 8. Het menu Start in Windows 10 prview build 9926 werkt goed en is duidelijk; Er ontbreken drag-and-drop mogelijkheden, aangepaste menu's, enzovoort.

Maar je krijgt een goed gevoel voor het totale ontwerp.

Vermoedelijk zullen we in staat zijn om vermeldingen in de linkerkolom te bewegen en te beheren. De tegels aan de rechter kunnen worden verplaatst, verwijderd, en gereorganiseerd worden onder aangepaste rubrieken. U kunt ook nieuwe tegels toevoegen. Net als in het originele Metro Start scherm, zijn de tegels "live" en ze kunnen automatisch stukjes informatie weergegeven op de tegel zelf. Universal - aka Metro, aka Modern - apps worden steeds nuttiger in Windows 10. Ze zijn niet langer beperkt tot het starten in full-screen, ze kunnen nu ‘vreedzaam’ samenleven met de desktop, in hun eigen schaalbare en beheersbare windows (zie figuur 2).

Figuur 2.

Metro op de desktop

In Windows 10 kan een standaard Universele app draaien in een eigen venster op het bureaublad. Als u een fan bent van Windows 8 Metro Start scherm, Ik weet dat er tenminste twee van u daarin niet teleur gesteld zullen worden door Windows 10. Klikken op de vier pijl met aan de bovenkant van het menu Desktop Start breidt het menu uit tot een volledig scherm. Het is een werkbaar compromis voor de Desktop / Metro-interface dilemma.

Als u sceptisch bent, geeft de versie van januari 2015 een mooi beeld van Windows 10 preview. Nogmaals, het Start-menu is niet compleet, maar ik denk dat u comfortabel met de algemene structuur zult zijn.

Aan de andere kant, Microsoft is door velen vergruisd over de onhandig te gebruiken Charms bar (allemaal samen nu: “Hoera”) die is vervangen door Notificatie, popup-venster (zie figuur 3) met een algemeen stelsel van kennisgevingen aan de bovenkant en diverse snelkoppelings-knoppen aan de onderkant. (In deze build, de window is op zijn plaats onder aan het Actie Center.) Binnenkort zullen Windows 10 machines kunnen communiceren met hun gebruikers net als bij bijna elke Android en iOS-apparaat.

Figuur 3.

Notification Center

In Windows 10, wordt de disfunctionele Charms bar vervangen door het veel nuttigere “Bekendmakingen”.

Er zijn tal van andere veranderingen in de interface van Windows 10 (waarvan een groot deel verscheen in build 9860), met inbegrip van meerdere desktops, multi-monitor ondersteuning, en window-snapping aan de vier hoeken van het scherm.

Cortana neemt zijn intrek op uw bureaublad

Als uw pc geen microfoon heeft, raad ik aan er een te kopen. Gelanceerd op Windows Phone, Cortana is de digitaal-assistent, het antwoord van Microsoft op Apple's Siri. Cortana, echter, is een iets meer verfijnd: draaiend in het zoekvak van Windows 10 (zie figuur 1), reageert ze op zowel spraak ("Hé, Cortana!") en een toetsenbord. Spraakinvoer is ingeschakeld door te klikken op het zoekvak, klik op de drie-bar pictogram in de linkerbovenhoek van het zoekvenster, en vervolgens het selecteren van de instellingen. Wanneer u Cortana zoeken start zal ze kijken op het lokale systeem, in Microsoft OneDrive, en op het internet (zie figuur 4).

Figuur 4.

Met Cortana zoekopdracht kunt u chatten met de digitale persoonlijke assistent van Microsoft, Cortana in het venster van Windows 10 zoeken. Cortana is niet de alwetende, alziende app van Microsoft zoals advertenties u willen doen geloven, maar ik vind haar verrassend slim en handig indien u nog de erg buggy build 9926 gebruikt. (Tip: Gebruik geen pauze na het zeggen "He, Cortana".) Maar dan, ik hou ook van Siri en maak zelfs gebruik van Google Voice van tijd tot tijd (niet vaak). Er is een strijd tussen de volgende generatie van digitale assistenten aan het broeien, dat is goed voor ons allemaal. Cortana heeft een interessant achtergrondverhaal ; zij is voortgekomen uit het centrale AI entiteit in de Halo-games.

Bekijk onderstande video voor meer informatie over Cortana.

Significante veranderingen komen naar "Universele" apps

Onder de Windows 8-gebruikers is, wat ik weet, een bijna unanieme consensus: de ingebouwde Metro / Modern / Universele apps zijn verschrikkelijk. Metro Mail, Calendar, People, video's, muziek, etc. zijn zo verschrikkelijk gebrekkig, dat bijna niemand ze wilde gebruiken. Dat zou moeten veranderen, op zijn minst een klein beetje, bij Windows 10. Mail wordt herschreven en opnieuw gelabeld (kreunen) Outlook. Dat wordt tiende versie van de mail app van Microsoft die ze gaan maken. In tegenstelling tot de Metro-gebaseerde Mail echter, demo's van de nieuwe Universal Outlook ziener bijna net zo goed uit als, zeg, Gmail op de Android of iPad. Ja, er is een kans dat Microsoft naar een native mail app gaat die mensen daadwerkelijk zullen gebruiken maar houdt je adem niet in.

Andere universele apps ondergaan grote facelift

Bijvoorbeeld, de nieuwe foto's app in build 9926 is nog buggy en is niet erg bijzonder of in staat om werkbaar te zijn. Met de nieuwe Maps app kunt u kaarten downloaden voor offline gebruik het is de inhaalslag van Microsoft met Garmin, van circa 2001, video's, muziek, messaging, zullen naar verluidt worden verbeterd. We zullen moeten afwachten; het is een lage lat.

Voor gamers, de echte verrassing in Windows 10 is de Xbox. Volgens de presentatie zal de definitieve versie van Windows 10 u laten streamen van Xbox games van een Xbox One-apparaat naar uw pc. Veel hardcore gamers waren verbaasd over waarom je dit zou doen, en het is mij ook niet duidelijk of de stream door Windows 10 zal worden opgenomen in de Xbox app voor dit O.S. Maar de baas van Microsoft Xbox heeft deze mogelijkheid gepromoot als een echt grote deal.

In een ander Windows 10 aankondiging, toonde Microsoft de Officeversie voor Windows 10 op tablet. Het ziet er net zo goed uit als Office op de iPad of Android.

Continuüm komt - maar alleen op Surface

Voor nu is Continuum het andwoord van Microsoft op het probleem van het bevestigen en losmaken van het toetsenbord op draagbare, converteerbare pc's. Zoals weergegeven in de presentatie, wanneer u een toetsenbord los maakt zal Windows 10 vragen naar een verificatie dat u wilt overschakelen naar de tablet-modus, dat wil zeggen, apps openen in volledig scherm, het menu Start breidt uit naar het volledige scherm, enzovoort. Wanneer u het toetsenbord weer vast maakt, zal een tweede popup u vragen of u Tablet modus wilt verlaten. Hoe Continuum precies zal werken op de specifieke apparaten is nog onbekend. Voor zover als ik kan vertellen, zal alleen Surface Pro 3 van Microsoft ingebouwde ondersteuning hebben voor deze technologie. Blijkbaar, zal het niet makkelijk zijn voor andere hardwarefabrikanten te werken met de gebeurtenissen die zullen leiden tot Continuum. Het is ook niet bekend of er sprake zal zijn van drivers voor Continuum.

Tal van misvattingen over het Project Spartan

De nieuwe browser van Microsoft, met de codenaam “Project Spartan,” komt niet voor in build 9926. Niet verrassend, er is veel verkeerde informatie over de browser.

Op basis van de publieke demo's, ziet Spartan er goed uit - het is vergelijkbaar met Google Chrome. Het gerucht gaat zelfs dat Spartan op Chrome extensies zou kunnen werken.

Belangrijke verbetering in Spartan is het vermogen om interessante webcontent te beheren. U kunt, bijvoorbeeld, markup weergegeven in webpagina’s met, ofwel, een digitale pen of een toetsenbord en stuur de geannoteerde pagina's naar andere mensen of post ze in Microsoft OneDrive.

Natuurlijk, Cortana is ingebouwd in Spartan; het is een beeld dat de tekst gemakkelijker te lezen is, en u kunt pagina's offline opslaan. Spartan is een universele app dat op het bureaublad alleen binnen een Universele-app-venster zal werken. Er is geen ActiveX of ondersteuning voor Browser Helper Object modules. Het belangrijkste is, Spartan is geen vervanging voor IE. Voor goed of voor slecht, we zullen nog lange tijd met IE te maken hebben. Sterker nog, als Spartan probeert een pagina te openen die IE-browser nodig heeft, maakt het gebruik van de IE 11 rendering engine.

Net als veel bij Windows 10, de details over Spartan zijn nog in onduidelijk. Maar het lijkt erop dat Microsoft ons een veiliger alternatief zal geven voor Internet Explorer.

Zal de HoloLens technologie Microsoft opnieuw ‘koel’ maken?

Een van de meer uitzonderlijke delen van de Windows 10 presentatie was nieuw technologie met de naam HoloLens van Microsoft. Beschouw het als een derde-generatie ‘Google Glass’. Google, ironisch genoeg, heeft haar GoogleGlas beëindigd, het is onbekend wat Google er nu mee gaat doen.

Ondanks de naam is HoloLens (meer info) geen Star Trek-achtige holografische machine. In tegenstelling tot de Oculus VR (site), het is ook niet een strikt virtuele realitety. De headset implementeert een verfijnde vorm van begeleid werkelijkheid een vermenging van de fysieke en virtuele wereld. In wezen, worden digitale beelden boven op de beelden gezet die je om je heen ziet. HoloLens technologie plaatst beelden in de context van wat je normaal zou zien.

Wat is de verbinding van Windows 10 met HoloLens? De volgende Windows zal HoloLens API's hebben de routines die apps zal aanroepen om allerlei zaken met de headset te kunnen doen. HoloLens heeft het potentieel om radicaal de manier waarop we gebruik maken van computers te veranderen. De site Wired van Jessi Hempel geeft een grondige, eerste herziening van de technologie, die is gepland voor later dit jaar.

Een dreigende vraag: Zullen we zijn gebonden?

Zoals hierboven besproken, Windows 10 zal gratis zijn voor Windows 7 en Windows 8.1 gebruikers. En in tegenstelling tot Windows 8; het zal mooi gecombineert te gebruiken zijn met tablet en desktop-pc's. Dus wat, kun je vragen, is het addertje? Microsoft heeft niet expliciet één ander of het ander gezegd, maar op basis van tips en opmerkingen, lijkt het waarschijnlijk dat veel Windows 10 gebruikers (iedereen die niet onder een collectieve volume licentie valt) gebonden zal blijven met Microsoft moederschip zoals wel vaker is gebeurt. Waarschijnlijk, is de mening van Microsoft dat het continu houden van de Windows 10 gebruikers aan een bijgewerkte versie van Windows 10 de problemen van ondersteuning en kosten kan verlagen.

Wat betekent dat? Aan de positieve kant, betekent dat u alle nieuwe updates krijgt zodra ze beschikbaar komen.

De keerzijde ervan, u zult ook alle nieuwe updates te krijgen, zodra ze beschikbaar zijn. Met andere woorden, alle updates zullen automatisch worden geïnstalleerd, of u het nu leuk vindt of niet. Als u bang bent en u verafschuwd Automatische updates van Microsoft zo veel dan zit er niets anders op dan de bittere pil te slikken.

Keer op keer heeft Microsoft aangetoond dat het niet in staat betrouwbaar haar eigen software bij te werken.

Zal Microsoft het beter doen met Windows 10? Voor de nabije toekomst, is die vraag niet te beantwoorden hoewel Microsoft heeft krediet, Office 365, is afhankelijk van een gewone telefoon en heeft ‘slechts’enkele bijwerkings problemen gehad. Toch is Windows een veel ingewikkelder systeem.

Het lijkt erop dat Windows 10 het besturingssysteem is dat Win8 had moeten zijn en significant meer. Als Microsoft op schema blijft, zullen we met een opvolger van Windows 7 allemaal een gelukkig leven hebben. Laten we onze vingers en tenen gekruist houden.