/></p></noscript>
<!-- End Piwik Code --></head>
<body class='template-news-item'>
	<!-- Google Tag Manager (noscript)-->
	<noscript><iframesrc=

SoftwareGeek.nl

Is het veilig om oude .Net versies te verwijderen?

20-02-2016


.Net Framework van Microsoft is er al sinds de XP-tijdperk en de meeste pc's hebben verschillende .Net versies geïnstalleerd. Hier is hoe te bepalen of u ze echt nodig heeft.

Verder: Een heel gekke GodMode fout veroorzaakt voortdurend opnieuw opgestart en een grimmige en laatste waarschuwing voor wachtwoorden met acht karakters.

Zoveel .Net versies geïnstalleerd; wat kan er worden verwijderd?

Bezoeker van deze website Mark is gefrustreerd met de verschillende versies van .Net Framework op zijn PC.

"Redactie, ik ben helemaal in de war, en ik hoop dat u een antwoord voor mij. Ik gebruik Windows 10 Pro. Zoals Susan Bradley geadviseerd, controleerde ik mijn machine voor de momenteel geïnstalleerde versies van Microsofts .Net”.

“Hier is mijn lijst: 3.5 SP1, 4 Client, 4 Full, 4.5, 4.5.1, 4.5.2 en 4.6”

"Heb ik echt alles van deze versies van dezelfde software op mijn machine nodig? En zo ja, waarom? “

We delen uw frustratie, Mark. Net als u, vindt ik het heel vervelend om vele versies van .Net te zien (sommige oude!) op mijn systemen zonder precies te weten wat ze daar doen en of ze nog steeds nodig zijn.

Maar hier is een kleine geruststelling: in het algemeen, als u uw pc heeft bijgehouden, moeten de oudere versies worden opgelapt en dus zou er dus geen significante bedreiging van de veiligheid zijn. De kwestie van de rommel blijft echter.

Er zijn verschillende instrumenten en methoden die u kunt gebruiken om de .Net versies op uw PC te verkennen om te zien of u ze nog steeds nodig heeft.

Zo kunnen ze op de site van ASoft gratis met een .NET versie Detector (site) u precies vertellen welke .Net-elementen er zijn geplaatst (zie figuur 1). Het is de snelste en eenvoudigste hulpmiddel dat ik ken.


Figuur 1. Een voorbeeld van een rapport van ASoft met de gratis .NET Versie Detector

Een ander hulpmiddel is van Microsoft dat ook gratis is; Process Explorer (site), dat .Net versies kan identificeren en welke in gebruik is. Door het uitvoeren van programma's. Hier is hoe.
Start Process Explorer en start vervolgens een verscheidenheid aan toepassingen op uw systeem. Selecteer vervolgens in Process Explorer de Zoek-functie (Ctrl + F) en voer de zoekterm ".Net." in, in Process Explorer zal een klein dialoogvenster verschijnen dat aangeeft welke versies van .Net de geopende applicaties gebruiken, zoals weergegeven in figuur 2 Houd in gedachten dat sommige apps niet zonder de juiste versie van .NET geïnstalleerd zal lopen.Figuur 2. Process Explorer zoek-functie kan de .NET-versie vereist een actieve toepassing te onthullen.

U kunt uw speurwerk verkorten door het maken van een aantal aannames over uw geïnstalleerde software en de vereiste .NET-versie.

Een aanvraag wordt waarschijnlijk gekoppeld aan de .NET-versie die in gebruik was wanneer de app werd uitgebracht. Dus, bijvoorbeeld, als .Net 2.0 op uw PC staat, is dat omdat het een vereist is voor bepaalde software die teruggaat tot ongeveer 2005, Versie 2.0 was algemeen in gebruik.

.NET 3.0 aangekomen in 2006 en versie 4.0 in 2012; zie de verwante Wikipedia-pagina voor andere release data.

Als u nog steeds wilt weten of de software draait met behulp van een oude versie van .Net; verander er dan niets aan, maar zorg ervoor dat u uw pc volledig up-to-date is om u te helpen uzelf te beschermen tegen alle bekende .NET kwetsbaarheden.

Aan de andere kant, als u een app niet langer met behulp van een oude .Net installatie nodig hebt, verwijdert u dan die software en vervolgens verwijdert u ook het bijbehorende .Net-pakket. Opmerking: als u toepassingen door de jaren heen heeft verwijderd, de daarmee in verband houdende .NET-versie zou dan kunnen blijven staan.

Sommige .Net uitgaven kunnen direct worden verwijderd met Programma en Onderdelen in het Configuratiescherm; of u kunt gratis gebruik maken van .NET Framework schoonmaak en hulpprogramma van Microsoft, zoals beschreven op de MSDN-blog.

Een alternatief is de brute-force methode, die u snel zal laten zien welke .NET-versies u echt nodig heeft. Hier is hoe:

 1. Maak een volledige back-up van uw systeem.
 2. Open Programma en Onderdelen in het Configuratiescherm.
 3. In het linker venster klikt u op Windows-onderdelen in- of uitschakelen selecteer de functie om de onderliggende functies te onthullen (zie figuur 3); Vervolgens schakelt u elke .Net functies aan of uit, één voor één.


Figuur 3. Gebruik de Windows-functies om .NET-versies selectief uit te schakelen.

 • Voor elke uitgeschakelde .NET functie, test u uw toepassingen die .NET nodig hebben; alle software die niet meer werkt of die nu een melding geven, hangen waarschijnlijk samen met het .Net component dat u heeft uitgeschakeld.


Onthoud dit: als u een .Net pakket verwijderd, maar later merkt dat u die eigenlijk nog nodig heeft, kunt u die altijd downloaden bij Microsoft en opnieuw installeren (alle versies zijn gratis). Bijvoorbeeld, Microsoft .NET Framework 4.6 is beschikbaar op het Microsoft Download Centrum. Een zoektocht op het Internet naar de .Net-versie die u nodig hebt, moet een bijbehorende Microsoft download pagina hebben.

Eindeloos opnieuw opgestart na een vreemde "GodMode" fout

De zogenaamde GodMode kan een handige snelkoppeling zijn voor de ‘power users’ van Windows zijn. Het plaatst ongeveer 500 Configuratiescherm taken en functies in 40 verschillende categorieën in een georganiseerde menu. (Voor meer informatie, zie deze Wikipedia pagina (Engels)).

Lezer Geert volgde zorgvuldig de aanwijzingen voor het instellen van deze functie, maar zijn PC ging volledig los toen hij de GodMode snelkoppeling op zijn pc had gemaakt.

"Ik draai Vista Home Premium SP2. Na het intypen van "God Mode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}" en dubbele controle op mijn tekst, kreeg is een bericht dat Windows Verkenner was gestopt en dan een bericht dat Windows Verkenner opnieuw werd op gestart en berichten dat het systeem op zoek was naar een oplossing, het scherm begon tussen door te flitsenflitsen".

"Hoe kan ik dit probleem herstellen?"

Aha! U werkt met een van de zeldzaamste Windows-versies die ooit zijn uitgebracht: Windows Vista 64-bit.

Vista draait op minder dan twee procent van alle pc's die vandaag de dag werken, en 64-bits Vista is goed voor slechts een klein stukje van die twee procent.

Het blijkt dat, GodMode werkt op alle 32-bits en 64-bits Windows-versies met uitzondering van Vista x64.

Software waarover de redactie schrijft wordt eerst getest, we hebben de GodMode opdracht geprobeerd op Vista, Win7, Win8.1 en Win10. Maar wij hebben alleen maar een 32-bit versie van Vista beschikbaar; dus tot ons grote verdriet hebben we niet deze zeer specifieke Vista 64-bit gekte ondervonden.

Er zijn twee belangrijke stappen om de controle te herwinnen over Explorer op elke Windows-versie, wanneer een niet-standaard map de oorzaak is van de Explorer fout. U moet gewoon de betreffende map en alle bijbehorende registersleutels verwijderen.

Hier is hoe, met behulp van de map GodMode als specifiek voorbeeld:

 • Stap 1: Als u toegang tot de desktop heeft (of waar u de map GodMode heeft geplaatst), selecteert u de map om deze te verwijderen. Nu gaat u direct naar stap 2.

 • Als u geen toegang heeft tot de locatie waar u de map GodMode is geplaatst, start u de pc op in de veilige modus (meer info) of meld u aan als een andere gebruiker. Vervolgens: verwijder de map als hierboven.

 • Als alternatief opent u een admin-level Command Prompt en verwijdert u handmatig de map met de volgende commando's:

  CD {locatie van uw map GodMode}
  RD {volledige naam van de map GodMode}


  Bijvoorbeeld, als u de map GodMode op uw bureaublad heeft geplaatst gebruikt u de standaard naam, u zou als commando's in kunnen voeren:

  CD C: \ Users \ {uw gebruikersnaam} \ Desktop
  RD GodMode. {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

 • Stap 2. Klik in het menu Start zoekvak "regedit.msc" om de Register-editor te starten. Gebruik de opdracht Zoeken om alle sleutels te vinden en te verwijderen met GodMode trefwoord ED7BA470.

 • Herstart uw pc deze zou nu normaal moeten draaien.

Een laatste waarschuwing voor wachtwoorden met acht karakters

Het was slechts een kwestie van tijd, en het is nu gebeurd: onderzoekers hebben een Linux-pc in slechts 5,5 uur met een acht karakter lang wachtwoord weten te kraken met inbegrip van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

Er is geen finesse vereist met deze hardware-gebaseerde aanpak. Hoewel een acht-karakter wachtwoord bijna zeven biljard mogelijkheden heeft, de voor dit doel gebouwde Linux PC met alleen onderdelen die in de winkel verkrijgbaar zijn; kan churn door de variaties bij snelheden tot 350 miljard pogingen per seconde.

De meeste wachtwoorden zouden binnen een kwestie van seconden of minuten te zijn; maar niet één overleeft meer dan 5,5 uur.

Voor meer informatie, zie de ArsTechnica artikel, "25-GPU cluster kraken elk standaard Windows-wachtwoord in minder dan 6 uur."

Helaas dwingen sommige websites nog steeds het gebruik van zwakke wachtwoorden af; ze laten alleen wachtwoorden van niet meer dan acht tekens toe en verbieden het gebruik van speciale tekens. Deze sites zijn steeds vaker onveilig om te gebruiken voor elk gevoelig doeleinde mijdt deze sites als dat kan.

Op alle sites die het toestaan, is het gebruik maken van de langste, meest willekeurig wachtwoord mogelijk; een die hoofdletters mengt met kleine letters, cijfers en speciale tekens. En niet hetzelfde wachtwoord gebruiken op meerdere sites.

Onze medewerkers bij SoftwareGeek hebben afgerekend met het gebruik van unieke, 16 karakter wachtwoorden voor elke gevoelige site die we bezoeken. We hebben ieder momenteel bijna 700 verschillende wachtwoorden in gebruik.

Uiteraard, hebben we ze niet in het geheugen we zouden het niet willen proberen om zelfs een enkel, willekeurig, 16-karakter wachtwoord te onthouden.

Gebruik een wachtwoord-manager om het zware werk voor u doen. De betere wachtwoorden kunt van willekeurige complexiteit en de lengte genereren, herinneren doet de applicatie voor u om vervolgens het juiste wachtwoord automatisch in te voeren wanneer u een bepaalde site opnieuw te bezoekt. Het is bijna moeiteloos en erg veilig!

U kunt testen of het wachtwoord dat u genererende goed van lengte en variatie is (niet een echt, in gebruik wachtwoord gebruiken!) Voor een van de vele goede wachtwoorden controleren op één van deze sites. Bijvoorbeeld:


Bottom line: Acht tekens wachtwoorden zijn niet veilig; ze mogen nooit worden gebruikt op een gevoelige site!