/></p></noscript>
<!-- End Piwik Code --></head>
<body class='template-news-item'>
	<!-- Google Tag Manager (noscript)-->
	<noscript><iframesrc=

SoftwareGeek.nl

Gedwongen Windows 10 upgrade? Wat u moet weten

28-03-2016

Recente krantenkoppen suggereren dat het upgrade systeem van Microsoft Windows 10 dit afdwingt, of de gebruikers dat willen of niet.
Verhuizen van Windows 7 of Windows 8.1 naar Windows 10 is niet verplicht. Hier is hoe u het besturingssysteem van uw keuze kunt blijven uitvoeren.

Hoe Windows 10 wordt opgedrongen aan onze systemen

Als nooit tevoren, wordt er bij Microsoft duidelijk hard gewerkt om consumenten te laten overstappen naar de nieuwste versie van Windows. Op dit moment, dat is iedereen die Windows 7 of Windows 8.1. draait (Windows 8.0 systemen moeten worden opgewaardeerd tot Windows 8.1 voordat ze in aanmerking komen voor de gratis Windows10).

Op ons testsysteem met Windows 8.1, zit in de taakbalk al een hele poos het pictogram, ‘Krijg Windows 10’ en zo nu en dan geeft deze een melding (zie figuur 1) dat opduikt om u te vertellen dat het systeem Windows 10 zal ondersteunen en u in aanmerking komt voor de gratis upgrade. We hebben nog nooit geklikt op de opties om de upgrade onmiddellijk te plannen voor het 's nachts te installeren, of op een ander tijdstip. Gebruikers krijgen alleen maar het symbool te zien dat op zit de taakbalk en wacht om te zien of Microsoft hem/haar ertoe dwingt de upgrade uit te voeren. Tot nu toe is er niets onverwachts gebeurd.

Figuur 1. Veel Windows 7 en 8.1 gebruikers zullen deze pop-up met upgrade melding op hun machines hebben gezien.

Aan de andere kant zijn er tal van angstaanjagende berichten op Internet over de Windows 10 upgrades die ongevraagd waren (bijvoorbeeld het in het Engels Kotaku verhaal).

Misschien is de beste omschrijving van hoe dit zou kunnen werken wel het verhaal van Mary Jo Foley in het ZDNet artikel (Engels), beter dan alles wat we hebben gezien op een Microsoft-site.

Kortom, hier is wat er moet gebeuren:

  1. Een melding zal verschijnen op uw pc, waarin staat dat de upgrade is gepland. Op dat moment heeft u de mogelijkheid om de planning te veranderen of te annuleren.
  2. Een paar dagen voor de upgrade is gepland, dan krijgt u een waarschuwing met de geplande tijd.
  3. Een laatste herinnering verschijnt een uur voordat de upgrade naar Windows 10 begint.

Hier is hoe die "gedwongen" upgrade zich zou kunnen voordoen. Als u de vorige meldingen negeert en u toevallig uit de buurt bent van uw draaiende pc als deze net voor die laatste keer een waarschuwing geeft en het installatieproces gaat starten.
Bovendien, heeft Microsoft, op een slimme manier, de kans om de Windows 10 installatie te stoppen verwijderd. Kenmerkend is de noodzaak dat u de licentieovereenkomst voor eindgebruikers van Windows moet aanvaarden; (EULA) dat geeft u de laatste kans om de installatie te stoppen. Maar het EULA scherm in Windows 10 komt aan het eind van het installatieproces. Tegen die tijd heeft het nieuwe Besturingssysteem al de controle over uw PC genomen.

Op basis van onze ervaring, wanneer u nog nooit de update heeft gereserveerd en / of u de Windows 10 installatie heeft geannuleerd, zal er geen "gedwongen" upgrade plaats vinden. Maar het is duidelijk het voorbehoud, de aanmeldingen, en andere aanwijzingen die verwarrend zijn voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8. Die vervolgens de verkeerde keuze maken, eindigen vervolgens met Windows 10, wanneer ze dat nu willen of niet, of ze erop voorbereid waren, op de upgrade, of niet.

Dat resulteert in een groot aantal ontevreden (ex)-klanten van Microsoft.

Dat zou niet gebeurd zijn als het bedrijf op een minder hardhandige manier de upgrade van Windows 10 had opgedrongen en zich gericht had op een beter gebouwde Windows muizenval (te weten: "Bouw een betere muizenval en de wereld zal een weg vinden naar uw voordeur").

Met andere woorden, er zou minder weerstand voor de upgrade van Windows 10 zijn wanneer het alle verwachtingen had overtroffen.

Een voorbeeld hiervan is de nieuwe browser van Windows10, Edge, die naar onze mening nog steeds een werk in uitvoering is. Volgens rapporten, is Microsoft nu net aan het kijken naar een versie van de Edge browser met de extensies (meer info). Uitbreidingen met add-ons die u zou kunnen toevoegen bevatten natuurlijk ook veiligheidsrisico’s, maar bijna alle browser-gebruikers willen ze hebben.

Bovendien, nemen we de Edge meer serieus als het wordt ondersteund door de populaire wachtwoord programma's als LastPass. Tot die tijd, is Edge geen echte concurrentie voor browsers als Chrome en Firefox, of die daar op zijn gebaseerd.

Een ander gebied waar Microsoft effectief gemist wordt, zijn de verbeterde beveiligings-functies voor de systemen van de consument. Opties zoals Device Guard (Apparaat Bewaking) en Passport (Passpoort) (meer info), deze zijn voornamelijk ontworpen voor zakelijke toepassingen. Wij zouden ook graag zien dat de toepassing op de ‘groene lijst’ wordt gezet zodat er gemakkelijker gebruik gemaakt kan worden en kan worden opgenomen in alle versies van Windows 10. Het meest effectieve middel voor het verslaan van ransomware is door software op een ‘groene lijst’(veilige software) te plaatsen die erom bekend staan veilig te zijn.

Een reservering maken is niet nodig

Een reservering kan nodig zijn voor een diner bij Chez Panisse, maar het is niet nodig voor het verkrijgen van Windows10. Microsoft heeft nog niet genoeg van de gratis upgrades. (Maar Microsoft stelt dat de gratis upgrade van Window 10 in juli van dit jaar zal eindigen). Als u een melding van Windows krijgt om een Windows 10 reservering te maken, kunt u deze het beste negeren, wanneer u (nog) geen Windows 10 wilt hebben.
Als en u klaar bent voor het nieuwe besturingssysteem op uw PC, ga dan gewoon naar Microsoft site van Windows 10 en start daar het upgrade proces.

Opmerking: Als uw schijfruimte beperkt is, kunt u beter niet kiezen voor de Windows 10 reservering; daarbij zou het installatiebestand (zo’n 4 Gigabyte!) volledig op uw systeem kunnen worden gedownload.

Veel goede redenen om Windows 10 te blokkeren

Zoals reeds vele malen opgemerkt op SoftwareGeek, Windows 10 is geen ‘moet hebben’ upgrade van Windows 7 of Windows 8.1. Het gebrek aan Windows 10-compatibele drivers voor de oudere randapparatuur is bijvoorbeeld nog steeds een reden voor zorgen. Misschien heeft u een perfect functionele printer waarvoor er geen Windows 10 drivers zijn. Of u heeft een high-end scanner die niet meer wordt ondersteund door Windows 10 en die gewoon werkt binnen Windows 7. En als u houdt van het gebruik van Media Center, zult u deze niet vinden in Windows 10.

In plaats van u zorgen te maken over een geforceerde Windows 10 upgrade, kunt u ervoor zorgen dat het besturingssysteem niet kan worden geïnstalleerd; zelfs niet per ongeluk.

Zoals we meerdere malen hebben aanbevolen op deze site, als u de upgrade nog niet hebt gedownload, gebruikt u dan het hulpprogramma GWX Configuratiescherm van de website Ultimate Insider en volg de instructies op de blog; de tool zal twee registersleutels veranderen en verwijderen van het ‘Krijgt Windows 10’-pictogram en blokkeert de upgrade.

Geen houdend bewijs van gedwongen Windows10 updates

In een experiment gerapporteerd in PC World (Engels), ontdekte men de Windows Update-patch, die zou automatisch het vinkje toevoegen en weer terug zetten wanneer het wordt verwijdert, wat aangeeft dat Windows 10 zou worden geïnstalleerd. Vreemd genoeg, de upgrade probeerde dit uit zich zelf te starten, keer op keer, maar meer niet. PC World vermoedde dat Microsoft dacht dat het een betere manier van forceren was voor de upgrade. Op de daarop volgende dagen, kreeg men alleen uitnodigingen om de upgrade uit te voeren. Gibson Research Corporation heeft inmiddels ook een tool uitgegeven die voorkomt dat u gedwongen upgrade naar Windows 10.

Bottom line: Het is onwaarschijnlijk dat u een "gedwongen" Windows 10 upgrade krijgt, die u nooit de mogelijkheid biedt het installatieproces te annuleren. Wij hebben geëxperimenteerd met een Windows 8.1 installatie voor negen dagen en Windows 10 moet nog ongevraagd geïnstalleerd worden. Maar dat heeft niet veel gedaan met het vertrouwen dat het besturingssysteem probeert op te bouwen, of op zijn minst zeurt om te upgraden, maar zal dit niet blijven doen. Nogmaals, de enige zekere manier om Windows 10 af te houden voor zo lang als u wilt, heeft u alleen het stukje software nodig, dat het GWX Configuratiescherm heet.