| Softwaregeek

Microsoft heeft een jarenlange ontwikkeling door gemaakt om het oude Windows-configuratiescherm, dat werd geïntroduceerd in Windows XP, meer dan 20 jaar geleden, te vervangen door een modernere versie van Instellingen. Die ontwikkeling lijkt ten einde te lopen, waarbij Microsoft gebruikers die op links in het configuratiescherm klikken, omleidt naar de overeenkomstige instellingenpagina en het anders onmogelijk maakt om de oude configuratieschermmodule weer te geven.

Het Windows configuratiescherm was een van de handigste en meest iconische functies op Windows 10, maar dit is nu ingesteld om het iconische configuratiescherm te laten verdwijnen door de functies in stukjes en beetjes uiteen te laten vallen.

Het configuratiescherm is een essentieel onderdeel van Windows 10 en het wordt niet volledig uitgeschakeld, maar er is dat bewijs suggereert dat de dagen van het configuratiescherm geteld zijn.

Dit is duidelijk te zien in de nieuwste Windows 10 Insider Preview-builds, die u naar de Windows 10 ‘Info pagina’ in Instellingen zouden leiden wanneer u probeert en klikt op de Systemen koppelingen in het Configuratiescherm. Het blijkt nu dat dit ook het geval is bij de Windows 10 oktober 2020 update.

Eerder dit jaar werden verwijzingen naar ‘Hide_System_Control_Panel’ opgemerkt in de preview-builds en Microsoft heeft officieel bevestigd dat de Windows 10 oktober 2020 update de systeempagina in het configuratiescherm heeft verwijderd.

In Windows 10 oktober 2020 Update of nieuwer hebben gebruikers nu geen toegang tot de systeempagina van het configuratiescherm. Dit komt omdat Microsoft een instelling heeft geïmplementeerd in Windows 10 die gebruikers die ‘Systeem’ openen in het Configuratiescherm omleidt naar de ‘Info’ pagina in Instellingen->Systeem app.

Voor sommige redenen staat Microsoft gebruikers nog steeds toe de omleiding naar de moderne app Instellingen te ‘omzeilen’ en opnieuw toegang te krijgen tot de systeempagina in het Configuratiescherm.

In de nieuwste preview-builds heeft Microsoft alle snelkoppelingen verwijderd waarmee u toegang had tot de buiten gebruik gestelde pagina’s van het Configuratiescherm. Met andere woorden, u kunt niet langer met de rechtermuisknop klikken in de bestandsverkenner en ‘Eigenschappen’ selecteren om de ‘Systeem’ pagina van het Configuratiescherm te openen.

| Softwaregeek
Deze pagina is binnenkort niet meer te zien in Windows 10

Ook heeft Microsoft zelfs CLSID-gebaseerde ID’s en apps van derden geblokkeerd. Open Shell en Classic Shell kunnen ook niet langer de verborgen systeemapplet van het Configuratiescherm starten.

Wanneer een gebruiker nu de uitgeschakelde configuratieschermpagina probeert te openen, wordt deze in plaats daarvan naar de pagina Info gebracht.

| Softwaregeek

In preview-builds lijkt Microsoft ook een instelling te testen die “Programma’s en onderdelen” onder het Configuratiescherm zal omleiden naar Apps en onderdelen in Instellingen.

| Softwaregeek

Microsoft zegt dat de app Instellingen al functies heeft die ook worden geboden door de verwijderde applets in het Configuratiescherm, dus dit lijkt echt het geval te zijn bij het stroomlijnen van de instellingen ervaring door duplicaties te verwijderen, in plaats van gebruikers te dwingen onvolledige functionaliteiten te gebruiken.

Ook al is de app Instellingen voor deze vervangingen al bijgewerkt met alle noodzakelijke functies, er is een probleem met de gebruikersinterface van Instellingen dat deze veel spaties gebruikt en ook het aantal items dat op een enkele pagina wordt vermeld, is vermindert.

| Softwaregeek

Ook wordt de app Instellingen geleverd met een lijstlay-out, terwijl het Configuratiescherm een ​​tabellay-out gebruikt en opties om items te filteren zijn niet altijd zichtbaar in de moderne app Instellingen. In het Configuratiescherm zijn kopteksten altijd zichtbaar wanneer u een bepaalde configuratiepagina opent en u hoeft niet helemaal naar boven te scrollen om toegang te krijgen tot de sortering.

Pin It on Pinterest