Vijf jaar Windows 10. Wat zou de volgende stap zijn?

Windows 10 is vandaag precies vijf jaar oud. Vijf lange jaren van de nieuwste Windows versie, zonder opvolger om het stokje door te geven. Dit is natuurlijk niet helemaal waar. Tegenwoordig is er elke zes maanden een nieuwe versie van Windows, maar ze vallen allemaal onder dezelfde noemer “Windows 10” dankzij de druk van Microsoft om Windows te transformeren in een platform dat voortdurend wordt bijgewerkt.

Windows als een Service” is de slogan sinds het debuut van Windows 10 op 29 juli 2015, precies vijf jaar geleden. We hebben sindsdien in totaal negen versies van Windows 10 gehad, waarvan de tiende versie later dit jaar wordt verwacht. Het is gemakkelijk om te vergeten hoe ver Windows 10 is gekomen sinds het werd gelanceerd, met de negen functie-updates die veel wijzigingen en nieuwe functies introduceren om het product veel beter maken.


Terugkijken

We kijken vandaag naar Windows 10 en denken aan wat er sinds 2015 is veranderd, maar eigenlijk teruggaan naar de 2015-versie van Windows 10 bewijst het. Bijna elk deel van het besturingssysteem is sinds 2015 op de een of andere manier met verbeteringen en veranderingen gewijzigd. De Windows-shell, inclusief het Menu Start, de Taakbalk en het Actie Centrum, zijn allemaal bijgewerkt met wijzigingen en UI-verbeteringen.

Laten we het Start-menu eens nader bekijken, dat tegenwoordig is het vrijwel geheel anders is dan de versie uit 2015. Het startmenu in 2015 was een basisstarter die een aantal rare ontwerpkeuzes maakte. De lijst met apps was verborgen achter een knop en presenteerde in plaats daarvan uw meest gebruikte apps in de lijst aan de linkerkant. De live tegels waren erg basic, met vreemd opgemaakte contextmenu’s.

Teruggaan naar het startmenu van 2015 na het gebruik van het startmenu van 2020 geeft de originele een onaf gevoel, dat komt waarschijnlijk omdat het ook niet af was. Het startmenu van vandaag plaatst uw lijst met apps vooraan en in het midden, heeft een veel schonere live tegelinterface met veel meer aanpassingsmogelijkheden, een hamburgermenu voor snelle toegang tot de verschillende delen van uw pc en schoner ogende contextmenu’s.

Daar houdt het ook niet op. De ‘out-of-box’ setup ervaring is ook opnieuw ontworpen sinds de originele 2015 versie, net als de meeste in box apps. Zelfs de bestandsverkenner is bijgewerkt met een nieuwe zoekinterface en ondersteuning voor donkere modus.

Maar dat is tegenwoordig de aard van softwareontwikkeling, niets is ooit echt af. Windows 10 zal nooit worden voltooid en zelfs vijf jaar later vindt Microsoft nog steeds dingen om te updaten en te verbeteren. Toegegeven, de veranderingen in de voorhoede van Windows 10 zijn de afgelopen jaren vertraagd, maar dat lijkt weer aan te trekken nu Panos Panay de leiding heeft.

Waar kijken we naar uit

Het wordt tijd dat Microsoft zich opnieuw gaat concentreren op de gebruikersinterface van Windows 10. Ook al is er sinds 2015 een lange weg afgelegd, het is redelijk om te zeggen dat Windows 10 nog geen grote vernieuwing van de gebruikersinterface heeft gehad. Wij denken dan ook dat dat zal veranderen met de volgende reeks releases van Windows 10. Later dit jaar zal Microsoft Windows 10 20H2 uitbrengen met een verbeterde live-tegelinterface en UI meldingen.

Dit is nog maar het begin, is ons verteld. Microsoft blijft de gebruikersinterface van Windows 10 naar voren brengen met meer wijzigingen en verbeteringen, waaronder zaken als afgeronde hoeken, nieuwe geluiden, bijgewerkte animaties, verbeterde in-box apps en meer, met Windows 10 releases voor volgend jaar. Microsoft herinvesteert enorm in Windows 10 en het begint bij de interface en de gebruikerservaring.

We moeten de volgende versies van Windows 10 beschouwen als iets dat naar de toekomst kijkt, in plaats van iets dat voortbouwt op het verleden. Dus, op de vijfde verjaardag van Windows 10, kunnen we vieren wetende dat er nog veel meer komt voor Windows. Microsoft heeft een aantal grote plannen voor Windows 10 in 2021 en de jaren daarna, daar zijn we zeer enthousiast over.

Start-menu vanaf Preview Build 20180

Er zijn ook voor Windows 10X inspanningen van Microsoft en voor Windows core OS in het algemeen. We classificeren alle Windows Core OS producten als afzonderlijk van Windows 10, maar in het grote geheel vallen ze allemaal onder de paraplu van Windows. Windows 10X is de toekomst versie van Windows, maar dat is de verre toekomst. We zijn er nog lang niet en het zal nog jaren duren voordat het zover is.

Daarom lanceert Windows 10X volgend jaar op een subset van goedkope pc’s, in plaats van pc’s met elk zijn prijsklasse. Het Windows 10X platform van Microsoft zal later een veel grotere rol spelen. Maar voordat dat gebeurt, zal Microsoft blijven inspelen op de bestaande versie van Windows 10, want daar zijn nu al één miljard Windows 10 gebruikers.

Pin It on Pinterest