Microsoft heeft het gemakkelijker gemaakt om Cortana te verwijderen, hier zijn de stappen om de taak op de Windows 10 mei 2020-update te voltooien.

In Windows 10 ondergaat Cortana de afgelopen jaren veel veranderingen, echter in de Nederlandse taal is Cortana niet beschikbaar. Vanaf de update van mei 2020 versie 2004 krijgt u nu een nieuwe versie die veel van zijn functionaliteiten achterlaat en de focus verlegt om u te helpen productiever te zijn. De nieuwe op chat gebaseerde interface werkt voornamelijk via het toetsenbord, maar u kunt spraak blijven gebruiken.


Naast het verwijderen van veel niet-productieve functies (zoals vaardigheden en notebook), is een van de belangrijkste veranderingen met Cortana dat het niet langer deel uitmaakt van Windows 10. In plaats daarvan is het een gewone app die u kunt verplaatsen en bijwerken via de Microsoft Store. Wat nog belangrijker is; het opent de optie om de app te verwijderen.

Hoewel u met Windows 10 systeem apps zoals Mail, Weer en Voice Recorder kunt verwijderen via de app Instellingen, maakt Microsoft het niet eenvoudig om Cortana te verwijderen. Als de digitale assistent echter niets voor u is, is het mogelijk om de app te verwijderen met behulp van PowerShell opdrachten.

In dit Windows 10 artikel lopen we met u door de stappen om de Cortana app te verwijderen in Windows 10 mei 2020 update en hoger. Bovendien laten we u stappen zien om de app opnieuw te installeren als u van gedachten mocht veranderen.

  • Cortana verwijderen op Windows 10
  • Cortana installeren op Windows 10

Cortana verwijderen in Windows 10

Volg deze stappen om Cortana te verwijderen van Windows 10:

  1. Open Start .
  2. Ga naar de app PowerShell, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder .
  3. Typ de volgende opdracht om Cortana van Windows 10 te verwijderen en druk op Enter : Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage

Zodra u de stappen hebt voltooid, wordt Cortana verwijderd uit Windows 10. De knop op de taakbalk blijft behouden, maar u kunt met de rechtermuisknop op de taakbalk klikken en de optie Cortana-knop weergeven wissen .

Cortana installeren in Windows 10

Wilt u Cortana opnieuw installeren? Volg deze stappen:


  1. Open de Cortana- app-pagina .
  2. Klik op de knop Krijg (Get).
  • Windows opent de Store .
  • Klik op de knop Installeren .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de digitale assistent van Microsoft in Windows 10 geïnstalleerd.

Gaat u Cortana verwijderen? Laat ons weten hoe het gaat.

Pin It on Pinterest