De iconische Microsoft Solitaire-videogame werd voor het eerst gratis uitgebracht op Windows-computers in 1990 op 22 mei, wat betekent dat het spel volgende maand 30 jaar wordt.

Windows Solitaire, het computer kaartspel dat gelanceerd werd in Windows 3.0 in 1990, veranderde het leven van veel kantoormedewerkers terug in de dag. Na al die jaren, Solitaire blijft een van de beste casual games ooit, maar het is de moeite waard eraan te herinneren dat het werd uitgebracht in een tijd waar computers en computergames waar nog steeds niet mainstream.


Het verhaal achter het spel kan je ook verrassen: Windows Solitaire is eigenlijk gemaakt door Wes Cherry, die in 1998 als stagiair bij Microsoft kwam. De mensen over bij Great Big Story net een korte video-interview van Cherry met een aantal interessante details over de oprichting van het spel 

Deze mijlpaal is niet onopgemerkt gebleven door Microsoft, die verschillende in-game evenementen plant voor degenen die de moderne versie, Microsoft Solitaire Collection, spelen. In de aanloop naar de grote dag kunnen spelers extra XP verdienen en speciale thema-decks en kaartbacks ontgrendelen.

Verjaardag Solitaire

Het officiële YouTube-kanaal van Microsoft Casual Games heeft ook verschillende video’s geüpload met enkele van de grootste fans van de game, waarin wordt uitgelegd waarom ze zo dol zijn op de game. Je kunt de video’s hier bekijken.

Microsoft Solitaire werd een van de meest gespeelde videogames in de jaren 90 en 2000 omdat het vooraf was geïnstalleerd met alle nieuwe versies van het Windows-besturingssysteem. Het zal moeilijk zijn om iemand te vinden die het nog nooit heeft gespeeld.

De game is in 2012 vernieuwd als Microsoft Solitaire Collection voor Windows 8, die verder is geëvolueerd met een Windows 10-release in 2015 en iOS- en Android-versies in 2016 . De app was ook beschikbaar op Windows Phone .

Microsoft Solitaire Collection biedt alle basisfunctionaliteit van Microsoft Solitaire, maar biedt betere graphics, online scoreborden, meer spelmodi en ondersteuning voor Microsoft’s Xbox Live online service waarmee Xbox Achievements , Xbox-vrienden en cloudopslag tussen verschillende platforms kunnen worden ontgrendeld .

Pin It on Pinterest