In augustus besloot Microsoft van Kladblok voor de Windows 10 20H1 een afzonderlijke toepassing te maken die vanuit de Microsoft Store kon worden bijgewerkt. 

kladblokapp
Kladblok app in de Microsoft store

Maar met 20H1 of Windows 10 versie 2004 bijna klaar, heeft Microsoft besloten de store-update versie van Kladblok niet te ondersteunen. 

Microsoft biedt geen verklaring voor waarom het heeft besloten om de Store-versie van Notepad niet uit te rollen, maar merkt op dat Windows Insider-testers een paar aanpassingen moeten maken aan de manier waarop Notepad is ingesteld en aan bepaalde workflows. 

“Bedankt voor alle feedback die u hebt gegeven over de Store-versie van Kladblok. Op dit moment hebben we besloten dit niet door te geven aan klanten,”

 zei Microsoft .  


Gebruikers die Kladblok aan de taakbalk of het Start-menu hebben vastgemaakt, moeten het na het upgraden naar deze nieuwe build opnieuw afdrukken. Gebruikers die bepaalde bestandstypen standaard hebben ingesteld om te openen in Kladblok, zien nu ook een prompt wanneer ze proberen bestanden van dat type opnieuw te openen. Gebruikers moeten vervolgens Kladblok opnieuw selecteren.


In augustus legde Microsoft uit dat Kladblok een “geliefde teksteditor in Windows was voor meer dan 30 jaar”. Het wilde het up-to-date maken zodat het kon reageren op problemen en feedback buiten de Windows-releasecyclus.    Het lijkt erop dat Kladblok zelf niet verdwijnt, alleen dat de toepassing anders wordt gedistribueerd en alleen wordt bijgewerkt in overeenstemming met nieuwe builds van Windows 10. 

De nieuwste 20H1-preview van Windows is 19035 en deze is naar Windows Insiders gegaan in zowel de Fast- als Slow-ringen.

Er zijn geen nieuwe functies in deze build, maar Microsoft is nog steeds bezig met het wegwerken van bugs. 


Microsoft heeft een experiment beëindigd voor het leveren van stuurprogramma-updates via Windows Update en nu is de koppeling Optionele updates verwijderd uit Windows Update. Dit lost een bug op die liet zien dat printerstuurprogramma’s nog steeds beschikbaar waren nadat de gebruiker het stuurprogramma al met succes had geïnstalleerd. 

De build lost ook een probleem op waarbij een vingerafdruk niet zou worden aangeboden als een aanmeldoptie nadat het apparaat uit een slaapstand was gehaald. 

Microsoft heeft vorige week officieel deze versie van Windows 10 versie 2004 genoemd , die in het voorjaar van 2020 zou moeten verschijnen. In plaats van de gebruikelijke ’03’ om de voorjaarsrelease aan te duiden, koos het voor ’04’ om verwarring met Server 2003 te voorkomen. 

Insiders op de Fast-ring kunnen binnenkort beginnen met het uit proberen van wat vermoedelijk de 20H2-tak wordt genoemd.   

Pin It on Pinterest