Heeft u zich ooit afgevraagd wat het verschil is tussen Kladblok en WordPad? In dit artikel leggen we uit wat ze zijn en wanneer u ze kunt gebruiken.

Hoewel Microsoft Word de favoriete app is als het gaat om het bekijken en schrijven van documenten, wordt Windows 10 geleverd met Kladblok en WordPad, hoewel niet zo krachtig als Word, ze kunnen in veel scenario’s nuttig zijn.


Ze kunnen echter alleen nuttig zijn in hun eigen categorie, want hoewel hun namen vergelijkbaar zijn, hebben ze beide verschillende doeleinden. WordPad is bijvoorbeeld een tekstverwerkingsprogramma dat opmaak en verschillende andere richtext-functies ondersteunt, terwijl Kladblok een teksteditor is die alleen bedoeld is om gewone tekst te schrijven.

In dit Windows 10 artikel gaan we dieper in op en vergelijken Kladblok en WordPad en vertellen we u wanneer u ze het best kunt gebruiken.

Kladblok definiëren

Kladblok bestaat al meer dan 30 jaar en het is een eenvoudige teksteditor die een basisdoek biedt voor het schrijven van platte tekst.

Hoewel u de app kunt gebruiken om elke vorm van tekst te schrijven, alinea’s te scheiden en de lettertype-instellingen te wijzigen, biedt deze geen enkele richtext opmaak hulpmiddelen of visuele elementen. U zult bijvoorbeeld geen opties vinden om tekst aan te passen, afbeeldingen in te voegen en alinea-instellingen wijzigen die u van tekstverwerkingsprogramma’s mag verwachten.

Zelfs met het ontbreken van functies voor tekstverwerking is het echter nog steeds een krachtig hulpmiddel. Wanneer u een tekstbestand zonder opmaak maakt, slaat Kladblok de inhoud meestal op met de extensie “.txt“, een container die geen stijl, tags, koppelingen of speciale tekens bevat, waardoor het een van de beste opties is om te bekijken en het schrijven van code, zoals HTML, batchbestanden en kleine programma’s.

Het is ook een uitstekende keuze om configuratiebestanden te wijzigen die nodig zijn voor de werking van Windows 10 of applicaties, omdat het gebruik van een tekstverwerker de inhoudsstructuur kan doorbreken en ongewenste opmaak kan invoegen die het systeem of de app mogelijk onbruikbaar zou kunnen maken.

Sinds Kladblok een open source project is geworden en beschikbaar is via de Microsoft Store, heeft het bedrijf bovendien een aantal nieuwe functies toegevoegd om de app meer geschikt te maken voor ontwikkelaars en iedereen die van de eenvoud van een teksteditor houdt. Sommige daarvan omvatten de mogelijkheid om bestanden op te slaan in UTF-8 zonder een byte-ordermarkering, markering in de titelbalk om niet-opgeslagen inhoud aan te geven, ondersteuning voor Unix / Linux-regeleinden (LF) en Macintosh-regeleinden (CR), en nu wordt geleverd met verbeterde zoek- en vervangfunctie, extra sneltoetsen en meer.

Wanneer gebruikt u Kladblok?

Gewoonlijk is Kladblok vanwege zijn eenvoud en alleen-tekstkarakter een geschikte toepassing om scripts te schrijven.  Bijvoorbeeld batchbestanden die u in de opdrachtprompt kunt uitvoeren of complexere scripts die u op PowerShell kunt uitvoeren.

Het is ook een geweldig hulpmiddel om programmeercode te bekijken en te schrijven, HTML-bestanden te maken, configuratiebestanden te bewerken en logbestanden te bekijken. En het is een goede oplossing voor iedereen die een eenvoudig canvas nodig heeft om tekst te schrijven.

Natuurlijk zijn er veel tools ontworpen om programmeren eenvoudiger te maken, maar Kladblok werkt ook goed.

WordPad definiëren

WordPad bestaat ook al vele jaren (sinds Windows 95), maar in tegenstelling tot Kladblok is dit een tekstverwerkingsprogramma (Word Light) dat beter in staat is dan een teksteditor zoals Kladblok.

U kunt denken aan WordPad is een zeer uitgeklede versie van Microsoft Word. Met deze app kun je bestanden bekijken en maken met behulp van de Rich Text Format (.rtf), en je krijgt een aantal richtext bewerkingstools, zoals lettertype-opties (zoals vet, cursief, kleur, etc.), alinea-instellingen (zoals zoals inspringen, opsommingstekens, tekst uitlijning, enzovoort) en de mogelijkheid om afbeeldingen en objecten in te voegen. U krijgt echter geen geavanceerdere functies, zoals de mogelijkheid om tabellen te maken, complexe opmaak, ontwerp, spellingcontrole en de vele andere functies die u van Microsoft Word en andere toepassingen mag verwachten.

U kunt ook Microsoft Word documenten bekijken en bewerken met de extensie “.docx“. Het wordt echter niet aanbevolen, omdat als u probeert een document te openen, veel functies ontbreken of niet correct worden weergegeven. Maar u kunt een document maken en opslaan met de extensie “.docx” of als “.rtf“, “.odt” en zelfs “.txt” tekstbestand.

Wanneer gebruikt u WordPad?

WordPad is een goede keuze om documenten met basisinhoud met alinea’s, lijsten en afbeeldingen te maken of documenten met specifieke indelingen af ​​te drukken als er geen andere tekstverwerker op uw computer is geïnstalleerd. U kunt het ook gebruiken om niet-opgemaakte tekstdocumenten of “.rtf” -bestanden te openen.

Er zijn echter veel geavanceerdere alternatieven wanneer u niet beschikt over het pakket Office-toepassingen om documenten te openen, zoals de web versie van Microsoft Word en Google Docs – om er maar een paar te noemen.

Word Online

De app werkt goed voor het weergeven en bewerken van eenvoudige tekstbestanden, maar u zult merken dat Kladblok het beste werkt voor dit soort bestanden, omdat WordPad, evenals andere tekstverwerkingsapps, ongewenste indelingen kunnen opslaan.

Overweeg ook dat, hoewel WordPad nog steeds beschikbaar is binnen Windows 10, gestart met versie 2004, de app een optionele functie wordt die u uit uw installatie kunt verwijderen met behulp van de app Instellingen, wat suggereert dat de tool uiteindelijk als verouderd kan worden gezien omdat er veel betere alternatieven die zelfs geen installatie vereisen.

Als u op zoek bent naar de beste tekstverwerkingstoepassing, raden we Microsoft Word aan dat wordt geleverd met een Office 365-abonnement (vanaf 66 Euro per jaar). Bovendien krijgt u met het abonnement toegang tot de andere populaire apps zoals Excel, PowerPoint, Outlook met vele andere voordelen, zoals het delen van de apps met maximaal zes personen en 1 TB opslag op OneDrive.

Pin It on Pinterest