Als uw computer problemen ondervindt, laten we u in dit Windows 10 artikel de stappen zien om de hardwarestatus te controleren en hoe u de meest voorkomende problemen kunt oplossen.

In Windows 10 genereert elk apparaat (toetsenbord, muis, moederbord, processor, geheugen, enz.) Dat op uw computer is aangesloten een statuscode in Apparaatbeheer, dat aangeeft of de hardware operationeel is of dat er problemen zijn.


Als u problemen opmerkt met een specifiek stuk hardware of een apparaat een gele uitroepteken, rode “X” of pijl-omlaag toont, zou het begrijpen van de operationele status een van de eerste stappen moeten zijn om het probleem te diagnosticeren en te proberen.

In dit Windows 10 artikel zullen we u door de stappen leiden om de status van de hardware op uw computer te bepalen, evenals de stappen om veel voorkomende problemen op te lossen en op te lossen.

 • De hardwarestatus controleren met Apparaatbeheer
 • Problemen met de hardwarestatus in Windows 10 oplossen

De hardwarestatus controleren met Apparaatbeheer

Volg deze stappen om de status van de hardware te controleren die op uw computer is geïnstalleerd:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit met het apparaat dat u wilt controleren.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Eigenschappen.
 • Klik op het tabblad Algemeen .
 • Bevestig in het gedeelte “Apparaat status” de status van het onderdeel.

Nadat u de stappen hebt voltooid en de status ‘Dit apparaat werkt correct’ weergeeft, ondervindt de hardware geen problemen met het verbinden met Windows 10.

Als het onderdeel niet correct werkt, ziet u een beschrijving van het probleem met een foutcode. Als u bijvoorbeeld ‘foutcode 22’ ziet, betekent dit dat het apparaat is uitgeschakeld en dat u het probleem moet verhelpen.

Problemen met de hardwarestatus in Windows 10 oplossen

De status van een stuk hardware dat op uw computer is aangesloten, kan veel beschikbare statuscodes weergeven en afhankelijk van het bericht kan de oplossing verschillende stappen hebben.

Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende foutcodes en aanbevelingen om deze op te lossen.

Repareer foutcodes in apparaten beheer door opnieuw installeren stuurprogramma

De volgende lijst bevat de foutcodes en de bijbehorende beschrijving die u kunt oplossen door het stuurprogrammapakket bij te werken:

 • Code 1: dit apparaat is niet correct geconfigureerd.
 • Code 3: Het stuurprogramma voor dit apparaat is mogelijk beschadigd of uw systeem heeft onvoldoende geheugen of andere bronnen.
 • Code 10: Dit apparaat kan niet starten. Probeer de apparaat stuurprogramma’s voor dit apparaat te upgraden. (Dit bericht betekent dat de hardwaresleutel geen “FailReasonString” -waarde bevat.)
 • Code 18: Installeer de stuurprogramma’s voor dit apparaat opnieuw.
 • Code 24: Dit apparaat is niet aanwezig, werkt niet correct of niet alle stuurprogramma’s zijn geïnstalleerd. (Dit bericht betekent dat er een hardwarefout of een probleem met het stuurprogramma is.)
 • Code 28: De stuurprogramma’s voor dit apparaat zijn niet geïnstalleerd.
 • Code 31: Dit apparaat werkt niet correct, omdat Windows de voor dit apparaat vereiste stuurprogramma’s niet kan laden.
 • Code 32: Een stuurprogramma (service) voor dit apparaat is uitgeschakeld. Een alternatief stuurprogramma biedt deze functionaliteit mogelijk. (Dit bericht betekent dat de registersleutel om het stuurprogramma te starten is geconfigureerd als uitgeschakeld.)
 • Code 37: Windows kan het apparaat stuurprogramma voor deze hardware niet initialiseren. (Dit bericht betekent dat het stuurprogramma een fout heeft geretourneerd bij het uitvoeren van de DriverEntry-routine.)
 • Code 39: Windows kan het apparaat stuurprogramma voor deze hardware niet laden. Het stuurprogramma is mogelijk beschadigd of ontbreekt.
 • Code 40: Windows heeft geen toegang tot deze hardware omdat de servicesleutelinformatie in het register ontbreekt of niet correct is vastgelegd.
 • Code 41: Windows heeft het apparaat stuurprogramma voor deze hardware geladen, maar kan het hardwareapparaat niet vinden. (Dit probleem treedt meestal op wanneer u een apparaat installeert dat niet plug and play is en het systeem het niet kan vinden.)
 • Code 43: Windows heeft dit apparaat gestopt omdat het problemen heeft gemeld.
 • Code 48: De software voor dit apparaat is geblokkeerd omdat het geen problemen met Windows heeft. Neem contact op met de hardwareleverancier voor een nieuw stuurprogramma.
 • Code 50: Windows kan niet alle eigenschappen voor dit apparaat toepassen. Apparaat eigenschappen kunnen informatie bevatten die de mogelijkheden en instellingen van het apparaat beschrijft (zoals beveiligingsinstellingen bijvoorbeeld). Om dit probleem op te lossen, kunt u proberen dit apparaat opnieuw te installeren. We raden u echter aan contact op te nemen met de hardwarefabrikant voor een nieuw stuurprogramma.
 • Code 52: Windows kan de digitale handtekening voor de vereiste stuurprogramma’s voor dit apparaat niet verifiëren. Een recente hardware- of softwarewijziging heeft mogelijk een bestand geïnstalleerd dat onjuist is ondertekend of beschadigd, of dat schadelijke software van een onbekende bron is.

Oplossing

Als u een van de hierboven beschreven fouten ziet, kan het probleem mogelijk worden opgelost door het stuurprogramma opnieuw te installeren.

Volg deze stappen om een ​​apparaatstuurprogramma opnieuw te installeren:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaatbeheer , klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit met het apparaat dat u probeert op te lossen.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Apparaat verwijderen
 • Klik op de knop Verwijderen .
 • Start uw apparaat opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, zou Windows 10 het stuurprogramma voor het apparaat automatisch moeten detecteren en installeren.

Als het probleem zich blijft voordoen, probeert u het stuurprogramma bij te werken met deze stappen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaatbeheer , klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit met het apparaat dat u probeert op te lossen.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Apparaat bijwerken .
 • Klik op de optie Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware .

In het geval dat Windows Update niet de nieuwste update heeft die het probleem oplost, moet u mogelijk de ondersteuningswebsite van de fabrikant raadplegen om het nieuwste beschikbare stuurprogrammapakket te downloaden en hun instructies gebruiken om het apparaat bij te werken.

Repareer foutcodes in apparaten beheer foutcodes herstarten computer

De volgende lijst bevat de foutcodes en de bijbehorende beschrijving die u kunt oplossen door uw computer opnieuw op te starten:

 • Code 14: Dit apparaat kan pas goed werken nadat u de computer opnieuw hebt opgestart. Klik op Computer opnieuw opstarten om uw computer nu opnieuw op te starten.
 • Code 21: Windows verwijdert dit apparaat.
 • Code 38: Windows kan het apparaat stuurprogramma voor deze hardware niet laden omdat een eerdere instantie van het apparaat stuurprogramma nog in het geheugen is.
 • Code 42: Windows kan het apparaat stuurprogramma voor deze hardware niet laden omdat er al een duplicaat in het systeem actief is. (Dit bericht betekent dat er een dubbel subproces is dat een busfout veroorzaakt.)
 • Code 44: Een applicatie of service heeft dit hardwareapparaat afgesloten.
 • Code 54: Dit is een intermitterende probleemcode die wordt toegewezen terwijl een ACPI-resetmethode wordt uitgevoerd. Als het apparaat nooit opnieuw opstart vanwege een storing, blijft het in deze status hangen en moet het systeem opnieuw worden opgestart.

Oplossing

Dit zijn niet-kritieke problemen en u kunt deze oplossen door uw computer opnieuw op te starten.

Om uw computer opnieuw op te starten, sluit u een actieve toepassing en gebruikt u deze stappen:

 1. Open Start .
 2. Klik op de aan / uit  knop.
 3. Selecteer de optie Opnieuw opstarten .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de computer opnieuw opgestart en mag Apparaatbeheer niet langer de hierboven beschreven fouten weergeven.

Foutcodes van apparaten beheer zonder stappen repareren

De volgende lijst bevat de foutcodes en een beschrijving die u eenvoudig kunt negeren:

 • Code 45: dit hardwareapparaat is momenteel niet verbonden met de computer. Om dit probleem op te lossen, sluit u dit hardwareapparaat opnieuw aan op de computer.
 • Code 46: Windows krijgt geen toegang tot dit hardwareapparaat omdat het besturingssysteem bezig is met afsluiten. De volgende keer dat u uw computer start, zou het hardwareapparaat correct moeten werken.
 • Code 51: dit apparaat wacht momenteel op een ander apparaat of een reeks apparaten om te starten. (Windows 10 heeft geen oplossing voor dit probleem.)

Oplossing

U hoeft geen extra stappen uit te voeren. Deze waarschuwing geeft alleen aan dat het apparaat is losgekoppeld.

Foutcodes van apparaten beheer oplossen met BIOS / UEFI

De volgende lijst bevat de foutcodes die u kunt oplossen door de moederbordinstellingen aan te passen:

Foutcode 33 en 35 berichten

 • Code 29: dit apparaat is uitgeschakeld omdat de firmware van het apparaat het niet de vereiste bronnen heeft gegeven.
 • Code 36: dit apparaat vraagt ​​om een ​​PCI-interrupt maar is geconfigureerd voor een ISA-interrupt (of vice versa). Gebruik het systeemconfiguratieprogramma van de computer om de interrupt voor dit apparaat opnieuw te configureren. (Dit bericht betekent dat de vertaling van het systeem interrupt request (IRQ) is mislukt.)

Oplossing

Volg deze algemene stappen om het apparaat in het BIOS of UEFI in te schakelen:

 1. Open Instellingen .
 2. Klik op Update & Beveiliging .
 3. Klik op herstel .
 4. Klik in het gedeelte ‘Geavanceerd opstarten’ op de knop Nu opnieuw opstarten .
 • Klik op de knop Problemen oplossen .
 • Klik op Geavanceerde opties .
 • Klik op de knop UEFI-instellingen .
 • Klik op de knop Opnieuw opstarten .

Nadat u de stappen hebt voltooid en u te maken hebt met foutcode 29 , schakelt u het apparaat in via de firmware-interface. Als u te maken hebt met foutcode 36 , wijzigt u de instellingen van de IRQ-reservering om het conflict op te lossen (indien van toepassing).

De firmware van het moederbord verschilt per fabrikant en per computermodel. Als u meer specifieke instructies nodig hebt, is het raadzaam om de ondersteuningswebsite van uw apparaatfabrikant te raadplegen.

Foutcode 33 en 35 berichten

 • Code 33: De vertaler die bepaalt welke soorten bronnen het apparaat nodig heeft, is mislukt.
 • Code 35: De systeemfirmware van uw computer bevat onvoldoende informatie om dit apparaat correct te configureren en te gebruiken. Als u dit apparaat wilt gebruiken, neemt u contact op met de fabrikant van uw computer voor een firmware- of BIOS-update.

Oplossing

Om dit probleem op te lossen, raadpleegt u de ondersteuningswebsite van de fabrikant om het nieuwste BIOS (Basic Input / Output System) of UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) op uw moederbord te downloaden en te installeren.

Neem contact op met de hardwarefabrikant voor hulp als het probleem zich blijft voordoen of vervang de hardware door het probleem.

Foutcodes van Device Manager oplossen met specifieke instructies

De volgende lijst bevat specifieke Device Manager-foutcodes en hun respectieve instructies om deze op te lossen:

Foutcode 9 bericht

Windows kan deze hardware niet identificeren omdat deze geen geldig hardware-identificatienummer heeft. Neem voor hulp contact op met de hardwarefabrikant.

Oplossing

Het apparaat is gedetecteerd met een ongeldige unieke identificatie. Neem contact op met de fabrikant van uw apparaat als u deze foutmelding krijgt.

Foutcode 12 bericht

Dit apparaat kan niet genoeg gratis bronnen vinden die het kan gebruiken. Als u dit apparaat wilt gebruiken, moet u een van de andere apparaten op dit systeem uitschakelen.

Oplossing

De foutcode geeft aan dat twee componenten dezelfde interrupt, geheugentoegang of poorten gebruiken. Of de firmware heeft niet voldoende bronnen toegewezen voor de component.

Gebruik de probleemoplosser voor apparaten om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.

 1. Open Instellingen .
 2. Klik op Update & Beveiliging .
 3. Klik op Problemen oplossen .
 4. Selecteer het probleem dat overeenkomt met de hardware met het probleem. Kies bijvoorbeeld de optie Netwerkverbindingen als de problemen verband houden met de netwerkadapter.
 5. Klik op de knop Probleem oplosser uitvoeren .
 • Ga verder met de aanwijzingen op het scherm.

Als de probleemoplosser het probleem niet kon oplossen, moet u het apparaat mogelijk uitschakelen met behulp van deze stappen:

 1. Open Start .
 2. Zoek Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit terwijl het apparaat niet correct werkt.
 4. Selecteer de optie Apparaat uitschakelen 
 • Klik op de knop Ja .

Als het probleem zich blijft voordoen, raadpleegt u de ondersteuningswebsite van de fabrikant van het apparaat voor meer specifieke stappen of neemt u rechtstreeks contact op met de technische ondersteuning.

Foutcode 16 bericht

Windows kan niet alle bronnen identificeren die dit apparaat gebruikt. Als u extra bronnen voor dit apparaat wilt opgeven, klikt u op het tabblad Bronnen en vult u de ontbrekende instellingen in. Raadpleeg de documentatie van uw hardware om erachter te komen welke instellingen u moet gebruiken.

Oplossing

De hardwareconfiguratie is gedeeltelijk voltooid.

Om dit probleem op te lossen, raadpleegt u de ondersteuningswebsite van uw apparaatfabrikant voor meer specifieke stappen of neemt u rechtstreeks contact op met technische ondersteuning om dit probleem op te lossen.

Als u te maken hebt met een Plug en Play-apparaat, volgt u deze stappen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit met het apparaat dat u wilt controleren.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Eigenschappen .
 • Klik op het tabblad Bronnen .
 • Selecteer in het gedeelte ‘Bronneninstellingen’ het vraagteken naast de bron en wijs de bron toe aan het apparaat.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou foutcode 16 moeten verdwijnen en zou het apparaat normaal moeten werken.

Foutcode 19 bericht

Windows kan dit hardwareapparaat niet starten omdat de configuratiegegevens (in het register) onvolledig of beschadigd zijn.

Oplossing

U ziet deze fout wanneer er een probleem is met de servicesleutel of wanneer er meer dan één service is gedefinieerd voor de hardware.

Om dit probleem op te lossen, verwijdert u het stuurprogramma en installeert u het opnieuw met deze stappen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit met het apparaat dat u probeert op te lossen.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Apparaat verwijderen
 1. Klik op de knop Verwijderen .
 2. Start uw apparaat opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet het apparaat na het opnieuw opstarten automatisch opnieuw worden geïnstalleerd.

Als Systeemherstel op uw apparaat is ingeschakeld , kunt u de registerconfiguratie mogelijk herstellen met behulp van een herstelpunt.

In het geval dat het probleem blijft bestaan, moet u mogelijk de ondersteuningswebsite van de fabrikant raadplegen om het nieuwste beschikbare stuurprogrammapakket te downloaden en hun instructies gebruiken om het apparaat bij te werken.

Foutcode 22 bericht

Dit apparaat is uitgeschakeld.

Oplossing

Het betreffende apparaat is geïnstalleerd, maar het is momenteel uitgeschakeld.

Volg deze stappen om een ​​stuk hardware in Apparaatbeheer opnieuw in te schakelen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit met het apparaat dat u wilt controleren.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Apparaat inschakelen .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het apparaat ingeschakeld en moet foutcode 22 verdwijnen.

Foutcode 34 bericht

Windows kan de instellingen voor dit apparaat niet bepalen. Raadpleeg de documentatie die bij dit apparaat is geleverd en gebruik het tabblad Bron om de configuratie in te stellen.

Oplossing

Om dit probleem op te lossen, raadpleegt u de ondersteuningswebsite van uw hardwarefabrikant voor instructies over het toepassen van de ontbrekende configuratie. Nadat de verdwenen instellingen op het apparaat zijn toegepast, moet u mogelijk het tabblad “Bronnen” gebruiken om te controleren of het apparaat correct werkt met Windows 10:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit met het apparaat dat u wilt controleren.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Eigenschappen .
 • Klik op het tabblad Bronnen .
 • Configureer in het gedeelte “Bronneninstellingen” de bronneninstellingen met behulp van de documentatie van het apparaat.

Nadat u de stappen heeft voltooid, zou Device Manager moeten stoppen met het weergeven van foutcode 34 voor het betreffende apparaat.

Foutcode 47 bericht

Windows kan dit hardwareapparaat niet gebruiken omdat het is voorbereid op veilige verwijdering, maar het niet van de computer is verwijderd. Om dit probleem op te lossen, koppelt u dit apparaat los van uw computer en sluit u het opnieuw aan.

Oplossing

Koppel het apparaat los en sluit het opnieuw aan op uw computer.

Foutcode 49 bericht

Windows kan geen nieuwe hardwareapparaten starten omdat de systeemcomponent te groot is (overschrijdt de limiet van de registergrootte).

Oplossing

Windows 10 slaat de configuratie van alle software en hardware die u op uw computer installeert in het register op. Als het gedeelte dat is gereserveerd voor deze informatie de limiet heeft overschreden, en mogelijk moet u de bestandsgrootte verkleinen voordat het apparaat werkt.

Voer de volgende stappen uit om de apparaten te verwijderen die niet meer in gebruik zijn:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar de opdrachtprompt , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren .
 3. Typ de volgende opdracht en druk op Enter :
 set devmgr_show_nonpresent_devices=1 
 • Open Start .
 • Zoek naar Apparaatbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 • Klik op de optie Beeld in het bestandsmenu en selecteer de optie Verborgen apparaten weergeven .
 • Klik met de rechtermuisknop op het apparaat dat u niet meer gebruikt en selecteer de optie Apparaat verwijderen .
 • Herhaal de vorige stap om extra apparaten te verwijderen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de registercomponent meer ruimte moeten hebben om een ​​nieuw apparaat te configureren dat de foutcode 49 oplost.

Foutcode 53 bericht

Dit apparaat is gereserveerd voor gebruik door de Windows kernel debugger voor de duur van deze opstartsessie.

Oplossing

Om het probleem op te lossen, wordt het aanbevolen om de Windows-kernelopsporing uit te schakelen met deze stappen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar de opdrachtprompt , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren .
 3. Typ de volgende opdracht om de functie uit te schakelen en druk op Enter :
 bcdedit /debug off 

Letop: Deze optie kan alleen als Secure Boot is uitgeschakeld!

Dit is de melding die u krijgt wanneer Secure Boot aan staat.
 • Start uw apparaat opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt de Windows Kernel-foutopsporingsfunctie uitgeschakeld, waardoor de hardware weer aan de slag kan.

Pin It on Pinterest