Als het virtuele geheugen van uw apparaat bijna vol is, kunt u de grootte aanpassen met Instellingen en de Opdracht prompt, dit doet u als volgt.

In Windows 10 is virtueel geheugen (ofwel het wisselbestand) een essentieel onderdeel (verborgen bestand) dat is ontworpen om minder vaak gewijzigde pagina’s die zijn toegewezen in RAM (willekeurig toegankelijk geheugen) op de harde schijf te verwijderen en tijdelijk op te slaan. Met deze aanpak kan het systeem prioriteit geven aan sneller fysiek geheugen voor frequentere processen en toepassingen, waardoor de algehele prestaties worden verbeterd en wordt voorkomen dat het apparaat vastloopt als het systeemgeheugen vol raakt.


Bovendien is het wisselbestand belangrijk om crashdumps te ondersteunen tijdens een systeemcrash (Blue Screen of Death), omdat zonder een groot genoeg paginabestand geen dump met alle inhoud van het systeemgeheugen wordt gemaakt.

Hoewel het systeem behoorlijk goed werk levert, door de pagina bestandsgrootte automatisch te beheren op basis van verschillende factoren, moet u soms nog steeds de standaardwaarden van het virtuele geheugen handmatig verhogen. Wanneer u bijvoorbeeld het bericht ‘Uw systeem heeft weinig virtueel geheugen’ ziet. U merkt trage prestaties na verloop van tijd, of een bepaalde toepassing vereist specifieke parameters om te werken zoals bedoeld.

Als u problemen ondervindt met virtueel geheugen, heeft het apparaat onvoldoende geheugen of u probeert de systeemprestaties te verbeteren, met Windows 10 kunt u de grootte van het virtuele geheugen op ten minste twee manieren vergroten met behulp van de instellingen app en opdrachtprompt.

In dit Windows 10 artikel zullen we u door de stappen loodsen om het virtuele geheugen te vergroten om de reactiesnelheid van het systeem te verbeteren.

 • Hoe vergroot u het virtueel geheugen met behulp van Instellingen
 • Hoe vergroot u het virtueel geheugen met behulp van de opdrachtprompt

Hoe vergroot u het virtueel geheugen met behulp van Instellingen

Volg deze stappen om de grootte van het virtuele geheugen in Windows 10 aan te passen:

Waarschuwing: hoewel iedereen de bestandsgrootte van het wisselbestand kan wijzigen, wordt het alleen aanbevolen om deze instructies te gebruiken als u een geldige reden hebt om dat te doen, begin er niet aan als u niet weet wat u doet.

 1. Open Instellingen .
 2. Klik op systeem .
 3. Klik op Info .

4. Klik in het gedeelte ‘Gerelateerde instellingen’ op de optie Systeeminfo .

5. Klik op de optie “Geavanceerde systeeminstellingen” in het linker deelvenster.

 • Klik op het tabblad Geavanceerd .
 • Klik in het gedeelte ‘Prestaties’ op de knop Instellingen .
 • Klik op het tabblad Geavanceerd .
 • Klik in het gedeelte ‘Virtueel geheugen’ op de knop Wijzigen .
 • Schakel de optie Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren uit .
 • Selecteer de optie Aangepast formaat .
 • Geef de initiële en maximale grootte op voor het wisselbestand in megabytes.
 • Tip: de grootte van het virtuele geheugen is uniek voor elk apparaat en kan niet worden gegeneraliseerd. Meestal wordt echter aanbevolen om een ​​nummer te gebruiken dat anderhalf keer het totale beschikbare geheugen is voor de “Begingrootte” en drie keer het beschikbare geheugen voor de “Maximale grootte” indien mogelijk (in Megabytes).
 • Klik op de knop Instellen .
 • Klik op de knop OK .
 • Klik nogmaals op de knop OK .
 • Start uw apparaat opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou u een verbetering van de prestaties moeten opmerken bij het navigeren door Windows 10 en bij het uitvoeren van meerdere apps tegelijkertijd.

Als u de wijzigingen ongedaan wilt maken, kunt u dezelfde instructies gebruiken, maar zorg ervoor dat u de optie  Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren aanvinkt en uw apparaat opnieuw start.

Hoe vergroot u het virtueel geheugen met behulp van de opdrachtprompt

Voer de volgende stappen uit om de paginabestandsgrootte te wijzigen met de opdrachtprompt:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar de opdrachtprompt , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren .
 3. Typ de volgende opdracht om de huidige status van het wisselbestand te begrijpen en druk op Enter :

wmic pagefile list /format:list

Typ de volgende opdracht om van formulierbeheer naar aangepast virtueel geheugen te schakelen en druk op Enter :

wmic computersystem where name="%computername%" set AutomaticManagedPagefile=false

 • Typ de volgende opdracht om de initiële en maximale grootte van het virtuele geheugen in te stellen en druk op Enter :

wmic pagefileset where name="C:\\pagefile.sys" set InitialSize=YOUR-INIT-SIZE,MaximumSize=YOUR-MAX-SIZE

 • In dit voorbeeld wordt het wisselbestand ingesteld op “9216” en “12288” megabytes voor de initiële en maximale grootte:

wmic pagefileset where name="C:\\pagefile.sys" set InitialSize=9216,MaximumSize=12288

 • Typ de volgende opdracht om uw computer opnieuw op te starten en druk op Enter:
 shutdown -r -t 00 

Nadat u de stappen hebt voltooid, begint het apparaat de nieuwe waarden voor virtueel geheugen te gebruiken, die, indien correct uitgevoerd, zouden moeten helpen om de systeemprestaties te verbeteren.

Als u niet langer de aangepaste grootte voor virtueel geheugen hoeft te gebruiken, kunt u de wijzigingen altijd ongedaan maken en Windows 10 toestaan ​​deze functie te beheren met deze opdracht: 

wmic computersystem where name="%computername%" set AutomaticManagedPagefile=true

en start uw apparaat opnieuw op.

Ook al het wordt aanbevolen om anderhalf keer het beschikbare geheugen voor de initiële en drie keer het geheugen voor de maximale grootte te gebruiken, moet u de wijzigingen testen en de waarden aanpassen als u systeem vastloopt, of andere problemen ondervindt.

Hoewel is het mogelijk om het virtueel geheugen in Windows 10 uit te schakelen, zelfs als uw systeem een grote hoeveelheid systeemgeheugen heeft, wordt het niet aanbevolen om deze functie uit te schakelen. Als u het wisselbestand uitschakelt, werken sommige toepassingen niet meer, sommige systeemfuncties werken mogelijk niet efficiënt en krijgt u mogelijk een vreemd gedrag van uw PC.

Pin It on Pinterest