Is de vrije ruimte op uw harde schijf kleiner geworden na de update van Windows 10 november 2019? Hier leest u hoe u de opslag ruimte terug kunt krijgen.

Als u onlangs de update van Windows 10 november 2019 hebt geïnstalleerd, hebt u waarschijnlijk gemerkt dat de beschikbare ruimte op de harddisk met verschillende gigabytes is gekrompen. Het is echter niet omdat de update meer ruimte in beslag neemt. In plaats daarvan is het omdat het systeem uit voorzorg een kopie van de vorige installatie maakt, voor het geval het apparaat naar de oorspronkelijke instellingen moet terugdraaien als gevolg van fouten of compatibiliteitsproblemen tijdens en na het upgradeproces.


Hoewel dit een handig mechanisme is, houdt Windows 10 nog steeds de bestanden in de map “Windows.old” veel ruimte in beslag, zelfs wanneer de upgrade met succes is voltooid. Als u deze bestanden verwijdert, kunt u ongeveer 8GB tot 12GB aan opslag terugwinnen, wat misschien niet belangrijk is op apparaten met multi-terabyte-schijven, maar op laptops met beperkte opslag kan dit meer tijd kosten zonder te denken aan het upgraden van de interne apparaten.

Dit geldt natuurlijk alleen voor apparaten die upgraden vanaf de update van oktober 2018 (versie 1809) of oudere releases, omdat computers met de update van mei 2019 versie 1909 ontvangen als een maandelijkse cumulatieve update, waarvoor geen herinstallatie nodig is. Daarom neemt de installatie niet veel ruimte in beslag en wordt er geen beveiligingskopie gemaakt. (U kunt de update echter nog steeds ongedaan maken zoals bij elke kwaliteitsupdate.)

In dit Windows 10 artikel zullen we u stap voor stap leiden om de overgebleven bestanden te verwijderen die waardevolle ruimte verspillen na het upgraden naar versie 1909 met behulp van de app Instellingen en met de oude schijfopruimtool.

 • Ruimte vrijmaken na november 2019 Update met behulp van Slim opslaan
 • Ruimte vrijmaken na november 2019 Update met tijdelijke bestanden
 • Zo maakt ruimte vrij te maken na november 2019 Update met Schijfopruiming

Ruimte vrijmaken na november 2019 Update met behulp van slim opslaan

Als u uit Windows 10 versie 1809 (of een oudere versie) komt, volgt u deze stappen om na de installatie opslagruimte vrij te maken:

 1. Open Instellingen .
 2. Klik op systeem .
 3. Klik op opslag .
 4. Klik in het gedeelte ‘Opslag’ op de optie Slim opslaan configureren of voer het nu uit .

5. Vink in het gedeelte “Nu ruimte vrijmaken” de optie Vorige versie van Windows verwijderen aan.

 • Klik op de knop Nu opruimen .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de map “Windows.old” met eerdere installatiebestanden verwijderd en wordt er gigabytes aan ruimte vrijgemaakt.

Ruimte vrijmaken na november 2019 Update met tijdelijke bestanden

Met behulp van de opslaginstellingen kunt u ook de kopie van de vorige installatie verwijderen om ruimte vrij te maken met deze stappen:

 1. Open Instellingen .
 2. Klik op systeem .
 3. Klik op opslag .
 4. Klik in het gedeelte ‘Lokale schijf (C :)’ op de optie Tijdelijke bestanden .

5. Schakel de optie Vorige Windows-installatie (s) in.

 • Tip: u kunt ook andere tijdelijke bestanden (zoals Delivery Optimization Files en Windows-updatelogbestanden ) selecteren om nog meer ruimte te herstellen. Als u belangrijke bestanden in de map “Downloads” hebt, zorg dan dat u de optie wist (indien van toepassing).
 • Klik op de knop Bestanden verwijderen .

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden de bestanden van de vorige installatie van uw computer verwijderd.

Zo maakt ruimte vrij te maken na november 2019 Update met Schijfopruiming

Als alternatief kunt u zelfs het hulpprogramma Schijfopruiming gebruiken om de map met de vorige installatie kwijt te raken na het bijwerken naar Windows 10 versie 1909.

Ga als volgt te werk om Schijfopruiming te gebruiken om de map “Windows.old” te verwijderen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Schijfopruiming , klik op het bovenste resultaat om de ervaring te openen.
 3. Klik op de knop Systeembestanden opschonen .

4. Schakel de optie Vorige Windows-installatie (s) in.

 •  Tip: u kunt ook andere tijdelijke bestanden (zoals Delivery Optimization Files en Windows-updatelogbestanden ) selecteren om nog meer ruimte te herstellen. Als u belangrijke bestanden in de map “Downloads” hebt, zorg dan dat u de optie wist (indien van toepassing).
 • (Belangrijk) Wis de optie Downloads om te voorkomen dat uw eerder gedownloade bestanden van internet worden verwijderd.
 • Klik op de knop OK .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de back-up van de oude installatie van uw apparaat verwijderd om opslag op de hoofdschijf vrij te maken.

Pin It on Pinterest