Als de harde schijf van uw pc werkt, kunt u deze hulpprogramma’s gebruiken in Windows 10 om de SMART-gegevens te controleren om te zien of de schijf defecten bevat.

| Softwaregeek

Op Windows 10 is het, naast het regelmatig controleren en repareren van logische fouten en andere problemen op een schijf, ook verstandig om periodiek te controleren of die roterende schijf harde schijf (HDD) en/of Solid-State Drive (SSD) nog steeds fysiek betrouwbaar zijn voor het voorkomen van plotselinge hardwarefouten, die uiteindelijk gegevensverlies kunnen veroorzaken.

Het enige nadeel is dat Windows 10 geen mechanisme heeft om de status van de hardware zelf te bepalen. U kunt echter hulpmiddelen zoals Command Prompt, PowerShell en Prestatie Meter gebruiken om toegang te krijgen tot informatie uit de Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology (SMART) die in de meeste schijven is ingebouwd om te bepalen of het apparaat nog steeds fysiek gezond is of niet werkt vanwege hardwareproblemen.

In het geval dat SMART een dreigende storing meldt, kunt u snel een vervanging bestellen en de gegevens migreren (overzetten) voordat de harde schijf volledig uitvalt.

In dit Windows 10 artikel nemen we u mee door meerdere methoden om SMART snel te controleren en zo te bepalen of een harde schijf nog steeds betrouwbaar is of op het punt staat hardwarefouten te maken zonder dat u hiervoor hulpmiddelen van derden nodig hebt.

 • Zo achterhaalt u of een schijf defect is met behulp van de opdrachtprompt.
 • Zo achterhaalt u of een schijf niet werkt met PowerShell
 • Zo achterhaalt u of een schijf werkt met Prestatiemeter

Belangrijk: hoewel de meeste schijven ondersteuning voor SMART bieden, is dit afhankelijk van het merk en model, de gezondheidsstatus is mogelijk niet beschikbaar met behulp van de instructies in dit artikel.

Zo achterhaalt u of een schijf defect is met behulp van de opdrachtprompt.

Met behulp van de opdrachtprompt zijn er ten minste twee manieren om de SMART-status te controleren om te bepalen of harde schijven hardwareproblemen hebben.

Aandrijfstatus bepalen

Volg deze stappen om snel de SMART-status te controleren met het hulpprogramma Windows Management Instrumentation Command-line (WMIC):

 1. Open Start .
 2. Zoek naar de opdrachtprompt , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren .
 3. Typ de volgende opdracht om te bepalen of de harde schijf defect is en druk op Enter :
wmic diskdrive get status
| Softwaregeek
 • Bevestig in de kolom “Status” dat het resultaat OK is .
 • Opmerking: u ziet een OK- status voor elke interne schijf die op uw apparaat is geïnstalleerd.

Nadat u deze stappen hebt voltooid en de status OK aangeeft, werkt alles zoals verwacht. Als de status ‘slecht‘, ‘onbekend‘ of ‘voorzichtigheid‘ is, dan is het waarschijnlijk dat de harde schijf een dreigende hardwarefout heeft of dat de opdracht problemen ondervindt bij het opvragen van de status van de firmware van de schijf.

Voorspellende fouten in de schijf bepalen

Deze stappen zijn er voor om de status van de voorspellingsfout te controleren om te bepalen of de harde schijf fouten begint te maken:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar de opdrachtprompt , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren .
 3. Typ de volgende opdracht om te bepalen of de harde schijf defect is en druk op Enter :

wmic /namespace:\\root\wmi path MSStorageDriver_FailurePredictStatus

| Softwaregeek
 • Bevestig de PredictFailure- waarde. Als de status FALSE wordt weergegeven , werkt de harde schijf zonder problemen.

Als u na het voltooien van deze stappen een True- waarde hebt ontvangen voor ‘PredictFailure’, dan betekent dit dat SMART een storing van de harde schijf voorspelt. De kolom Reden kan ook een waarde grotere dan 0 retourneren. Als dit het geval is, moet u mogelijk contact opnemen met uw fabrikant om de code te begrijpen, omdat de waarde een andere betekenis kan hebben, dit is afhankelijk van de leverancier.

Zo achterhaalt u of een schijf niet werkt met PowerShell

Net als bij de opdrachtprompt, kunt u PowerShell gebruiken om de SMART-hardwarerapporten te controleren:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar PowerShell , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren .
 3. Typ de volgende opdracht om te bepalen of de harde schijf defect is en druk op Enter :

Get-WmiObject -namespace root\wmi –class MSStorageDriver_FailurePredictStatus

| Softwaregeek
 • Bevestig de PredictFailure- waarden. Als de waarde FALSE wordt weergegeven , werkt de harde schijf zonder problemen.

Als u na het voltooien van deze stappen een True- waarde hebt ontvangen voor ‘PredictFailure’, dan betekent dit dat SMART een storing van de harde schijf voorspelt. Net als bij opdrachtprompt, als het veld Reden een waarde groter dan 0 retourneert, moet u mogelijk contact opnemen met de fabrikant om de code te begrijpen, omdat de waarde een andere betekenis kan hebben, afhankelijk van de leverancier.

Als u een defecte schijf hebt, moet u overwegen om onmiddellijk een vervangende schijf te kopen. Als u op zoek bent naar een snelle en betrouwbare harde schijf, raden we de Samsung 860 EVO aan, die uitstekende prestaties biedt voor een betaalbare prijs. 

Zo achterhaalt u of een schijf werkt met Prestatiemeter

Als alternatief kunt u ook de app Prestatiemeter gebruiken om de SMART-informatie te controleren om hardwareproblemen met de harde schijven te bepalen.

Volg deze stappen om de foutstatus van de harde schijf te controleren met behulp van een grafische interface:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Prestatiemeter en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de tak Data Collector Sets uit .
 4. Vouw de subtak Systeem uit .
 5. Klik met de rechtermuisknop op het item System Diagnose en selecteer de optie Start .
| Softwaregeek
 • Vouw de tak Rapporten uit .
 • Vouw de subtak Systeem uit .
 • Vouw de subtak Systeemdiagnose uit .
 • Selecteer het diagnoserapport. (Geef het systeem de tijd om de diagnose uit te voeren.)
 • Klik in het gedeelte ‘Waarschuwingen’ op de plusknop (+) naast Schijfcontroles .
| Softwaregeek
 • Bevestig de waarden voor “SMART Predict Failure Check”. Als “Mislukt” de waarde 0 heeft en “Beschrijving” is ingesteld op Geslaagd , werkt de harde schijf zonder problemen.

Nadat u deze stappen hebt voltooid, kunt u erachter komen of de harde schijf op uw computer gezond is of waarschijnlijk op elk moment defect raakt.

Als SMART een storing meldt en u nog steeds toegang hebt tot de schijf, kunt u het beste onmiddellijk een back-up van de schijf maken om gegevensverlies te minimaliseren. U kunt de bestanden altijd naar een andere schijf kopiëren of de ingebouwde back-up app gebruiken die beschikbaar is in Windows 10 .

Pin It on Pinterest