Als elementen gewoon te klein zijn op het scherm, volg dan deze stappen om de schaalinstellingen aan te passen om tekst, apps en andere items comfortabeler te maken om te zien en te gebruiken in Windows 10.

| Softwaregeek

Op zichzelf doet Windows 10 behoorlijk goed werk bij het detecteren en aanpassen van de weergave-schaalinstellingen op basis van verschillende factoren, zoals schermgrootte en resolutie, om ervoor te zorgen dat elementen, zoals tekst, pictogrammen, navigatie en andere items op de schermen groot genoeg zijn om apps gebruiksvriendelijker te maken.

Het is echter geen foutloos systeem, als gevolg hiervan kunt u met Windows 10 de schaalinstellingen ook handmatig aanpassen per monitor, wat in veel scenario’s van pas kan komen. Als u uw apparaat bijvoorbeeld koppelt met een externe monitor van een ander formaat, kan het opgeven van een aangepaste schaalwaarde helpen om de grootte van tekst en elementen op alle monitoren aan te passen. Als u geen perfect zicht hebt, kan schaalvergroting de grootte van elementen verbeteren zodat alles gemakkelijker te zien en te gebruiken is zonder uw ogen te forceren. Of het aanpassen van de schaalinstellingen kan ook de weergave van een presentatie verbeteren wanneer deze op een groter scherm wordt geprojecteerd.

In dit Windows 10 artikel nemen we u mee door de stappen om de schaalinstellingen voor een zelfstandige monitor of laptop beeldscherm te wijzigen.

 • Hoe de schaalinstellingen van het beeldscherm te wijzigen met behulp van aanbevolen waarden;
 • Hoe wijzigt u de schaalinstellingen van uw beeldscherm met behulp van aangepaste waarden;
 • Hoe maakt u de tekst groter zonder de schaalinstellingen te wijzigen.

Hoe de schaalinstellingen van het beeldscherm te wijzigen met behulp van aanbevolen waarden

U gaat als volgt te werk om de schaalgrootte van het scherm te wijzigen met de aanbevolen instellingen:

 1. Open Instellingen .| Softwaregeek
 2. Klik op systeem .
 3. Klik op Beeldscherm .

| Softwaregeek

 • Gebruik de vervolgkeuze lijst in het gedeelte ‘Schaal en lay-out’ en selecteer de schaalinstellingen die aan uw behoeften voldoen. Beschikbare opties omvatten 100 , 125 , 150 en 175 procent.

Nadat u de stappen hebt voltooid, hoeft u zich niet meer af te melden en opnieuw aan te melden, maar het wordt aanbevolen om uw computer opnieuw op te starten om ervoor te zorgen dat de nieuwe instellingen correct worden toegepast op het bureaublad en in apps.

Hoe wijzigt u de schaalinstellingen van uw beeldscherm met behulp van aangepaste waarden

Als de aanbevolen schaalinstellingen niet geschikt zijn voor uw weergave, kunt u een aangepaste schaalgrootte opgeven.

Volg deze stappen om een ​​aangepast formaat in te stellen voor het schalen van een weergave op Windows 10:

 1. Open Instellingen .
 2. Klik op systeem .
 3. Klik op beeldscherm .
 4. Klik in het gedeelte ‘Schaal en lay-out’ op de optie Geavanceerde schaalinstellingen .

| Softwaregeek

 • Geef in het gedeelte Aangepaste schaal een aangepaste schaalgrootte op tussen 100 en 500 procent.

| Softwaregeek

  1. Tip: als u de grootte van tekst, apps en andere items iets groter wilt maken, kunt u proberen 110 te gebruiken als de nieuwe schaalwaarde.
  2. Klik op de knop Toepassen .
  3. Klik op de knop Nu uitloggen .
  4. Meld u opnieuw aan bij uw account, u ziet meteen het resultaat.

Hoe maakt u de tekst groter zonder de schaalinstellingen te wijzigen

Als u alleen de tekst leesbaarder wilt maken, hoeft u de schaalinstellingen niet te wijzigen. In plaats daarvan moet u de lettergrootte globaal wijzigen.

Volg deze stappen om tekst groter te maken op Windows 10:

 • Open Instellingen .
 • Klik op Toegankelijkheid .
 • Klik op beeldscherm .
 • Gebruik de schuifregelaar in het gedeelte ‘Tekst groter maken’ om de nieuwe lettergrootte te selecteren waardoor de tekst gemakkelijk leesbaar is.

| Softwaregeek

Klik op de knop Toepassen .

Nadat u de stappen hebt voltooid, knippert het scherm ‘Even geduld’ om de nieuwe tekstgrootte toe te passen.

Als het pictogram en andere items niet correct worden geschaald op het bureaublad, gebruikt u dezelfde instructies hierboven als hierboven om het aantal schaalgroottes iets te verhogen of te verlagen totdat u een juiste balans vindt.

U kunt op elk gewenst moment het aangepaste formaat verwijderen met behulp van de stappen, maar bij stap 4 klikt u op de optie Aangepast schalen uitschakelen en afmelden .

Pin It on Pinterest