Windows 11 Krijgt Model Context Protocol

Windows 11 kan beter omgaan met gegevens die AI-agenten kunnen benutten. 

MCP is een lichtgewicht, open protocol dat AI-agenten en applicaties in staat stelt om tools en gegevensbronnen te ontdekken en te gebruiken via een gestandaardiseerde interface. Het werkt als een JSON-RPC over HTTP, waardoor AI-systemen modulair en interoperabel worden. MCP definieert drie rollen:

  • De MCP Hosts: Applicaties zoals Visual Studio Code die toegang willen tot MCP-functionaliteiten.
  • MCP Clients: Clients die verzoeken initiëren naar MCP-servers.
  • MCP Servers: Diensten die specifieke functionaliteiten aanbieden, zoals bestandsbeheer, semantisch zoeken en app-acties

Microsoft introduceert native Model Context Protocol (MCP)-ondersteuning op Windows 11, waardoor ontwikkelaars toegang krijgen tot een gestandaardiseerd raamwerk voor AI-agenten waarmee ze eenvoudiger Windows-apps en -ervaringen kunnen bouwen met agentische AI-mogelijkheden.

Het Model Context Protocol is een open standaard waarmee AI-modellen gemakkelijker kunnen communiceren met data die buiten een app of ervaring bestaat. Het stelt apps in staat contextuele informatie te delen die een AI-tool of -agent kan gebruiken.

  • Traditionele AI: Werkt binnen vooraf gedefinieerde parameters en reageert op input zonder zelfstandig beslissingen te nemen.
  • Agentische AI: Kan zelfstandig gegevens analyseren, beslissingen nemen en acties uitvoeren om een doel te bereiken.

Agentische AI wordt steeds belangrijker in toepassingen zoals automatisering, klantenservice en probleemoplossing, omdat het systemen in staat stelt om complexe taken met meerdere stappen te voltooien zonder dat er voortdurend menselijke input nodig is.

Hoewel MCP krachtige mogelijkheden biedt, brengt het ook nieuwe beveiligingsrisico’s met zich mee. Microsoft heeft verschillende bedreigingen geïdentificeerd, waaronder:

  • Cross-Prompt Injection (XPIA): Kwaadaardige inhoud kan AI-agenten manipuleren en ongewenste acties veroorzaken.
  • Authenticatieproblemen: MCP heeft nog geen uniforme authenticatiestandaard, waardoor beveiligingslekken kunnen ontstaan.
  • Credential Lekkage: AI-agenten met volledige gebruikersrechten kunnen gevoelige tokens of wachtwoorden blootstellen.

Microsoft benadrukt dat beveiliging een topprioriteit is en dat MCP wordt ontwikkeld met strikte controlemechanismen om misbruik te voorkomen.

Als onderdeel van deze aankondiging, die plaatsvond tijdens Build 2025 , introduceert Microsoft het MCP-register en MCP-servers op Windows 11:

  • MCP Registry: Dit is dé enige, veilige en betrouwbare bron om MCP-servers toegankelijk te maken voor AI-agents op Windows. Agents kunnen de geïnstalleerde MCP-servers op clientapparaten detecteren via de MCP Registry voor Windows, hun expertise benutten en eindgebruikers waardevolle diensten aanbieden.
  • MCP-servers: Dit omvat Windows-systeemfunctionaliteiten zoals het bestandssysteem, windowing en Windows-subsysteem voor Linux als MCP-servers waarmee agents kunnen communiceren.

aldus Pavan Davuluri, CVP voor Windows en apparaten bij Microsoft.

Microsoft zegt al samen te werken met de ontwikkelaars van Figma, Anthropic en Perplexity aan MCP-integraties. De eigen Windows App Actions van het bedrijf zullen ook gebruikmaken van MCP-protocollen op Windows 11.

MCP-ondersteuning werd samen met een heleboel andere nieuwe functies en wijzigingen aangekondigd tijdens het ontwikkelaarsconferentie Build 2025 van Microsoft. Laat ons weten wat u van MCP-ondersteuning in Windows 11 vindt.