Zorg dragen voor het afval in Windows 11

De standaard instellingen van de Prullenbak kunt u wijzigen, om het meeste uit de Prullenbak te halen. In dit Windows 11 artikel laten we u zien hoe u dit succesvol kunt doen in Windows 11.

Wijzig instellingen van de prullenbak

Als u in Windows 11 bestanden verwijdert, worden ze niet onmiddellijk van de schijf verwijderd. In plaats daarvan worden ze gemarkeerd voor verwijdering en opgeslagen in de Prullenbak. Dit voorkomt dat u per ongeluk bestanden verwijdert die u nodig hebt.

Het enige probleem is dat bestanden in de Prullenbak slechts tijdelijk worden bewaard. Afhankelijk van de grootte van de schijf of partitie, reserveert Windows 11 een klein percentage om verwijderde bestanden op te slaan. Naarmate de ruimte vol raakt, gaat het systeem de oudste bestanden verwijderen om ruimte vrij te maken voor andere bestanden. Daardoor wordt het aantal bestanden dat u kunt herstellen, beperkt.

U kunt de instellingen echter wijzigen zodat de Prullenbak meer of minder verwijderde bestanden kan opslaan. U kunt zelfs ervoor zorgen dat u de Prullenbak helemaal overslaat wanneer u een bestand verwijdert.

Wijzig instellingen van de prullenbak
Voorbeeld van een bevestigingsprompt

Verder is het mogelijk om een bevestigingsprompt in te schakelen om het per ongeluk verwijderen van bestanden te minimaliseren.

Wat gaan we doen

In dit Windows 11 artikel lopen we met u door de stappen om de Prullenbak instellingen op uw computer te beheren.

  • Gereserveerde opslag in de Prullenbak wijzigen in Windows 11
  • Bestanden verwijderen zonder Prullenbak in Windows 11
  • Dialoogvenster weergeven voordat bestanden worden verwijderd in Windows 11

Gereserveerde opslag in de Prullenbak wijzigen in Windows 11

Gebruik deze stappen om de hoeveelheid ruimte op te geven die de Prullenbak kan gebruiken voordat bestanden volledig worden verwijderd:

  • Gebruik de Wijzig instellingen van de prullenbak + D sneltoets om de bureaublad pictogrammen Wijzig instellingen van de prullenbakte zien.

Tip: Als u geen items ziet, klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad. U selecteert Beeld en klikt u op Bureaublad pictogrammen weergeven.

  • Met de rechtermuisknop klikt u op het pictogram van de Prullenbak Wijzig instellingen van de prullenbak en selecteer de optie Eigenschappen.
Wijzig instellingen van de prullenbak
  • Selecteer de locatie van de lokale schijf (C:).
  • Kies de optie Aangepast formaat.
  • Gebruik de instelling Maximale grootte om de hoeveelheid ruimte in MB (megabytes) op te geven die de Prullenbak moet gebruiken.
Wijzig instellingen van de prullenbak

Opmerking: 1 GB is gelijk aan 1.024 MB, wat betekent dat als u 50 GB wilt reserveren, u 51.200 megabytes moet opgeven.

  • Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
  • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, slaat de Prullenbak verwijderde bestanden op totdat de maximale capaciteit is bereikt die u opgeeft. Daarna zal het bestanden permanent verwijderen; te beginnen met de oudste.

Ook al kunt u de Prullenbak voor zowel op de hoofdschijf als op de secundaire schijf instellen, er is geen ondersteuning voor verwisselbare schijven.

Bestanden verwijderen zonder Prullenbak in Windows 11

Gebruik deze stappen om de Prullenbak over te slaan om bestanden onmiddellijk te verwijderen:

  • Gebruik de Wijzig instellingen van de prullenbak + D sneltoets om de bureaublad pictogrammen te zien.

Tip: Als u geen items ziet, klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad, selecteert u Beeld en klikt u op Bureaublad pictogrammen weergeven.

  • Met de rechtermuisknop klikt u op het pictogram Prullenbak en selecteer de optie Eigenschappen.
Wijzig instellingen van de prullenbak
  • Selecteer de optie Bestanden niet naar de Prullenbak verplaatsen, maar direct verwijderen.
Wijzig instellingen van de prullenbak
  • Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
  • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden bestanden die u handmatig verwijdert, meteen verwijderd. De Prullenbak in Windows 11 wordt overgeslagen.

Als u deze functie niet wilt inschakelen, houdt dan de Shift toets ingedrukt wanneer u een bestand verwijdert, zodat de Prullenbak wordt overgeslagen.

Dialoogvenster weergeven voordat bestanden worden verwijderd in Windows 11

Hoewel u bestanden altijd vanuit de Prullenbak kunt herstellen, kunt u, als u bestanden gewoonlijk per ongeluk verwijdert, een optie inschakelen om een ​​bevestigingsvenster weer te geven voordat ze worden verwijderd.

Gebruik deze stappen om de bevestiging uit te schakelen voordat u bestanden naar de Prullenbak verwijdert:

  • Gebruik de Wijzig instellingen van de prullenbak+ D sneltoets om de bureaublad pictogrammen te zien.

Tip: Als u geen items ziet, klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad, selecteert u Beeld en klikt u op Bureaublad pictogrammen weergeven.

  • Met de rechtermuisknop klikt u op het pictogram Prullenbak Wijzig instellingen van de prullenbak en selecteer de optie Eigenschappen.
Wijzig instellingen van de prullenbak
  • Selecteer de optie Vragen om bevestiging bij verwijderen.
Wijzig instellingen van de prullenbak
  • Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
  • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, ziet u een prompt voordat u het bestand naar de Prullenbak stuurt of wanneer u direct een bestand verwijdert.

Tenslotte

In dit Windows artikel richten we ons op Windows 11, echter met vrijwel dezelfde handelingen kunt u dit artikel ook toepassen in Windows 10.