></p></noscript><body class=template-news-item><noscript><iframesrc=

SoftwareGeek.nl

Het gebruik van de krachtige Herstel Omgeving van Windows

27-11-2016

Alle huidige versies van Windows bieden een ingebouwde, onafhankelijk bootable command-line omgeving die u kunt gebruiken voor zware problemen oplossen en onderhoudstaken.
Deze gespecialiseerde systeem is niet voor iedereen; er is geen grafische interface en karige ingebouwde help. Maar als u een ervaren gebruiker bent, kunt u vinden dat deze relatief obscure optie biedt een snellere en meer uitgebreide oplossen van problemen dan de meer traditionele methoden - vooral als standaard Windows zal niet starten.

Een deel van de taken die u kunt uitvoeren zijn onder meer:

• Herstellen van de gebruiker bestanden en gegevens van uw belangrijkste schijf of schijven, zelfs als uw gewone Windows-installatie niet zal starten.

• Het doen van diepe harde schijf onderhoud, herstel, of set-up.

• installeren, opnieuw installeren of wijzigen van Windows.

• Het vastleggen en het toepassen van Windows-systeem images.

Een offline toolkit voor het herstellen van Windows

De Windows Recovery Environment (WinRE) is gebaseerd op het Windows Pre installatie Environment (WinPE). Beide zijn verkrijgbaar in alle Windows-versies van Vista en later.

Dit artikel gaat vooral over WinRE in Windows 10, maar Windows 8 is zeer vergelijkbaar. En veel van de concepten zijn ook van toepassing op de Windows 7 en Vista-versies. (U vindt aanvullende algemene-WinRE / PE informatie en versie-specifieke details in de referenties aan het eind van dit artikel).

WinRE in Windows 10 is de thuisbasis van een aantal functies en kenmerken: de uitgeklede, opstartbare, command-line versie van Windows dat is de belangrijkste focus van dit artikel plus Reset (met "Hou mijn bestanden" en "Verwijder alles" opties), Systeem Herstel, Systeem Image Herstel, en Startup Reparatie. WinRE biedt ook een manier om het Windows opstart gedrag te veranderen en een functie om het systeem terug te zetten naar de vorige build.

De command-line versie van Windows, WinRE, kan de “look en feel” van een standaard desktop commando venster hebben, maar het is echt heel anders; het ondersteunt een gespecialiseerde set van tools die specifiek gericht is en afgestemd op reparatie en Herstel operaties. Omdat het opstarten en het draait buiten uw standaard Windows-installatie, kan WinRE het antwoord zijn als er iets echt slecht gebeurt met uw Windows-installatie.

Zo zal WinRE u toegang bieden tot uw pc bestand-systeem wanneer Windows ‘dood’ in het water is. U kunt het WinRE commando-interface gebruiken om de klassieke file-management tools (klik op de links voor meer info van MS) te draaien: Xcopy, Robocopy, Chkdsk, Diskpartinfo en DISM.

U kunt zelfs System File Checker draaien om de centrale systeem bestanden te repareren, zelfs als ze vervormd, beschadigd of geïnfecteerd zijn met malware. (Running sfc / scannow [meer info] vergelijkt uw huidige systeem bestanden tegen een bron van bekende en goede bestanden. Laten we zeggen, op een herstel schijf of dvd.

Het draaien van een volledig gescheiden Windows-omgeving

Wanneer opgestart, wordt WinRE een aparte en uitgeklede versie van Windows die grotendeels leeft op een tijdelijk RAM-station (definitie), meestal aangeduid als station X :. Deze beperkte vorm van Windows heeft meestal hetzelfde versienummer als uw belangrijkste Windows-installatie, maar het heeft zijn eigen machine naam; MiniNT. Dus, nogmaals, het is echt een geheel onafhankelijk Windows-versie die tijdelijk naast de inactieve belangrijkste exemplaar van Windows wordt uitgevoerd.

U kunt dit zien in figuur 1, dat de command-line omgeving van mijn Win10 PC's WinRE toont. De bovenste lijn toont de RAM-schijf X: de aanwijzing. Ik ging ver bij de opdrachtprompt om het versienummer, dat is evenveel als mijn belangrijkste Windows-versie te tonen. Vervolgens typte ik diskpart om aan te tonen dat deze tijdelijke Windows-installatie herkent mijn pc als minint - hoewel mijn normale setup heeft een heel andere naam.

Figuur 1. WinRE leeft op een aparte RAM-station X: in een tijdelijke opstelling genaamd MiniNT

Toegang tot het Windows 10 command-based Herstel-systeem

Er zijn vier belangrijke manieren om WinRE in Windows 10 (opnieuw, Win8 is zeer vergelijkbaar, en Windows 7 en Vista, voor info zie de middelen die aan het eind van het artikel).

Vanuit Windows 10: Als je normale Windows-installatie werkt, klikt u op Start / Instellingen / bijwerken & security / Recovery; klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten en in het venster dat verschijnt, selecteert u Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Command Prompt (zie figuur 2).

Figuur 2. De optie Opdrachtprompt in het Windows 10 menu “Problemen oplossen” biedt een gemakkelijke toegang tot WinRE

Van herstel medium: Als u eerder een Herstel schijf of disc (altijd een goed idee, zie MS info) heeft gemaakt, start dan van die schijf of disc op, selecteert u de juiste toetsenbordindeling als daarom wordt gevraagd en selecteer Problemen / Geavanceerde opties / Opdrachtprompt.

Vanuit een installatie / setup disc of drive: Start uw pc vanaf uw Windows-installatie medium (bijvoorbeeld een DVD, schijf installatie, of een ISO van de Windows10 download pagina). Op het eerste scherm, selecteer uw taal, tijd, valuta, en het type toetsenbord voor uw regio. Op het volgende scherm klikt u op Uw computer herstellen (zie figuur 3) en selecteer Problemen / Geavanceerde opties / Opdrachtprompt.

Figuur 3. WinRE kan worden geraadpleegd via een Windows-installatie / setup schijf of het station.

Automatische start: Windows zal normaal gesproken automatisch Recovery Environment starten en beginnen met bepaalde opstart fouten; bijvoorbeeld: na twee opeenvolgende mislukte pogingen om het hoofdbesturingssysteem te starten, of als er twee opeenvolgende onverwacht afgesloten wordt, die plaatsvinden binnen twee minuten voor voltooiing van het opstarten of na bepaalde soorten Beveiligde opstarten of Bitlocker fouten. Selecteer desgevraagd Problemen / Geavanceerde opties / Opdrachtprompt.

Maar als u WinRE start, wordt u gevraagd om een ​​account te kiezen. Selecteer er een met beheerdersrechten en voer vervolgens het wachtwoord in voor dat account.

Wanneer het commando venster WinRE opent, zult u meestal ziet de opdrachtprompt: X: \ Windows \ System32> (zie figuur 1). Van daaruit voert het standaard reparatie en onderhoud commando’s uit zoals chkdsk, sfc, diskpart, enzovoort. U kunt ook gebruik maken van de gemeenschappelijke Windows-directory / map commando's om u te bewegen in het systeem (bijv., Cd naar de directory / map en dir veranderingen aan de inhoud van de directory / map weer te geven).

Voorbeeld: Herstel bestanden van Windows die niet meer opstart

Nogmaals, er zijn veel dingen die u kunt doen binnen het WinRE commando venster. Bijvoorbeeld, is hier hoe bestanden te herstellen van een Windows-installatie die niet opgestart.

Begin met het opstarten van uw herstel medium of een installatie schijf / DVD / ISO, zoals hierboven beschreven.

Zodra het commando venster van WinRE opent, moeten al uw normale schijven, mappen en bestanden beschikbaar zijn via de standaard command-prompt commando's. Merk echter op dat uw primaire Windows-installatie en de bijbehorende stations meestal verschillende station letters hebben toegewezen gekregen. Bijvoorbeeld, het standaard station C: is binnen WinRE: verandert en kan station D zijn.

In het kort, want minimalistische Windows-installatie wat WinRE is, wordt gestart vanaf de RAM-station X:, andere schijfletters van de pc worden tijdelijk geschud. Maar ze komen terug naar hun normale taken wanneer u de WinRE omgeving verlaat.

U kunt de nieuwe, tijdelijke station aanduiding voor uw belangrijkste Windows-installatie vinden met slechts een minuut of twee rond kijken. Voer andere schijf letters in, door het opwerken van het alfabet tot u de vertrouwde inhoud heeft terug gevonden. U weet dat u op de juiste plek bent als u de volgende folder(s) vindt:

{Nieuwe tijdelijke Drive letter}: \ Users \ {uw normale Windows username}

Bijvoorbeeld, op de X:\Windows\System32> prompt C: dit zal u overschakelen naar wat WinRE momenteel aanwijst als de C: schijf. Voer CD en daar achter gebruikers en druk op Enter. Als je een foutmelding zoals krijgen "Het systeem kan het opgegeven pad niet vinden" of u voert "dir" in en het station is leeg, probeer dan de volgende hogere letter van het alfabet: D :, E :, enz.

(Opmerking: De A: en B: drives zijn meestal gereserveerd voor oude stijl floppy disk operaties, u kunt deze overslaan).

Na het schakelen naar de volgende hogere stations-letter, voert cd gebruikers opnieuw in en druk op Enter. Als u niet beschikt over een map met uw normale Windows-gebruikersnaam, ga dan weer naar het volgende hogere stations-letter.

Herhaal dit proces totdat u de map met de juiste gebruikersnaam heeft gevonden; u bent nu klaar om toegang te krijgen tot uw bestanden en gegevens. Gebruik kopiëren, xcopy, verplaatsen, robocopy of soortgelijke opdracht om uw gegevens te verplaatsen naar een andere locatie; een die buiten het opgestart systeem en drive.

Figuur 4 toont hoe dit werkt op ons systeem. Wij ontdekte al snel dat onze C: schijf (tijdelijk) was toegewezen aan de E: drive.


Figuur 4. Door eenvoudige trial and error, vonden wij onze gebruiker bestanden op de tijdelijk aangewezen E: drive

Van e:\Users\Fred, onze voorbeeld gebruiker, we konden makkelijk navigeren naar de mijn gebruiker mappen en bestanden te kopiëren, plakken, hernoemen, of doe wat wij anders zouden moeten doen om de mappen en bestanden te herstellen.

Volledige details zijn online beschikbaar

Het bovenstaande voorbeeld krassen alleen het oppervlak van wat u kunt doen met de Windows Recovery Environment (en het Windows Preinstall Environment waarop het is gebaseerd). Hier zijn een aantal uitstekende middelen die u kunt gebruiken om dieper.

Windows Recovery Environment / WinRE:

• "Windows Recovery Environment (Windows RE)" - MSDN
• "Windows RE oplossen problemen" - MSDN
• "Windows Recovery Environment (Windows RE) Overzicht" - TechNet
• "Wat is Windows RE?" - TechNet
• "Windows Recovery Environment" - Wikipedia
• "Hoe kan ik Windows Recovery Environment Open in Windows 7" - TechNet
• "Werken met Windows Recovery Environment in Vista" - TechTarget.com

Windows Preinstallation Environment / WinPE:

• "Windows PE (WinPE)" - MSDN
• "Wat is Windows PE?" - TechNet
• "Downloaden WinPE (Windows PE)" - TechNet
• "Windows Preinstallation Environment" - Wikipedia