Programma’s uitvoeren en stoppen in de opdrachtprompt

  • Gebruik start notepad.exe om een ​​programma te starten.
  • Gebruik taskkill /F /IM “notepad.exe” /T om een ​​programma te doden.

Geldt voor alle Windows 10-versies

Het gebruik van de opdrachtprompt kan een snelle manier zijn om programma’s te starten, met name Windows beheerprogramma’s die lastig te vinden zijn via zoeken. We zullen enkele basisprocedures bekijken voor het werken met programma’s en processen.


  • Programma’s starten
  • Om een ​​programma vanaf de opdrachtprompt te starten, typt u eenvoudig de naam:
Notepad

Hiermee wordt een nieuwe Kladblok-instantie gestart. Het voorbeeld werkt omdat Windows al weet waar Kladblok is. Command Prompt doorzoekt automatisch de werkdirectory het pad dat aan het begin van de prompt regel wordt getoond in de Windows systeemmappen wanneer u een programma op deze manier uitvoert.

Type C:\Windows\System32\notepad en kladblok opent.

Als het uitvoerbare bestand zich ergens anders bevindt, moet u het volledige pad opgeven

C:\Windows\System32\notepad  

in dit voorbeeld.

  • Een alternatieve manier om programma’s te starten is via de start opdracht:
start notepad
Kladblok wordt gestart.

Dit heeft hetzelfde effect als het bovenstaande voorbeeld. Het startmechanisme is echter iets anders: de opdrachtprompt wordt overgedragen aan Windows zelf, die ervoor zorgt dat het juiste programma wordt gevonden. Er zullen meer locaties worden doorzocht, inclusief de volledige inhoud van de PATH omgevingsvariabele en ‘app-pad’-snelkoppelingen die zijn gedefinieerd in het register (een manier om lange uitvoerbare paden in te korten met aliassen.

Commando’s koppelen

U kunt opdrachten koppelen door ze te combineren met een & teken:

dir & notepad

Dit zal de inhoud van uw werkmap in de terminal weergeven en vervolgens Kladblok openen.

Een variatie kan worden bereikt door in && plaats daarvan:

dir && notepad

In dit formulier wordt het tweede commando alleen uitgevoerd als het eerste succesvol wordt uitgevoerd. Als er een fout zou zijn opgetreden bij het vermelden van uw directory inhoud, zou Kladblok niet openen.

Opmerking: u kunt het omgekeerde bereiken met || dus dir || notepad zou Kladblok alleen worden uitgevoerd als de dir opdracht is mislukt.

Processen beëindigen

U kunt ook de opdrachtprompt gebruiken om processen te beëindigen. Dit is ideaal wanneer u een programma moet beëindigen maar u heeft geen muis bij de hand, of Taakbeheer reageert niet

taskkill /F /IM "notepad.exe" /T

De bovenstaande opdracht zal elk actief exemplaar van Kladblok onmiddellijk beëindigen. Vervang notepad.exe in de naam van het programma dat u wilt beëindigen. U kunt deze informatie verkrijgen door de taaklijst (tasklist) te starten om te zien welke processen momenteel actief zijn.

Pin It on Pinterest