Wat u moet weten

Volg de stappen om Bestandsgeschiedenis te gebruiken om veilige back-ups te maken op Windows 10:

1. Ga naar Instellingen> Update en beveiliging> Back-up
2. Kies het plusteken ( + ) naast Een schijf toevoegen
3. Kies de externe of netwerkschijf
4. Kies Nu back-up maken


Geldt voor alle versies van Windows 10

In Windows 10 kunt u met de functie Bestandsgeschiedenis een back-up maken van bestanden en mappen op veilige locaties voor het geval u per ongeluk iets verwijdert. Standaard maakt de functie Bestandsgeschiedenis een back-up van de bestanden in de mappen Muziek, Afbeeldingen, Documenten, Downloads en Video’s, maar u kunt die standaardmappen ook handmatig verwijderen en aangepaste mappen toevoegen.

Voor de meest veilige ervaring stelt Microsoft voor dat u een extern aangesloten schijf gebruikt, zoals een USB-schijf, of een netwerkschijf gebruikt om een ​​back-up van uw bestanden te maken. Er zijn andere opties voor het opslaan van back-ups, maar deze twee zijn het veiligst en bieden de beste opties om uw bestanden te beschermen tegen onvoorziene pc-problemen. Het is belangrijk om erop te wijzen dat uw pc BitLocker-stationsversleuteling heeft, maar uw schijf met bestandsgeschiedenis niet.

Bestandsgeschiedenis back-up

Volg deze stappen om aan de slag te gaan met Bestandsgeschiedenis op Windows 10:

 • Ga naar Instellingen> Bijwerken en beveiliging> Back-up
 • Kies + naast Een station of schijf toevoegen
 • Klik op de externe schijf of de netwerkschijf
 • Zodra u de externe schijf of netwerkschijf hebt gekozen, begint Bestandsgeschiedenis met het maken van back-ups van uw gegevens . Als u de gegevensback-up op elk gewenst moment wilt uitschakelen, zet u de schakelaar Automatische back-up van mijn bestanden  op uit.
 • Kies Meer opties onder de schakelaar om te zien van welke mappen Bestandsgeschiedenis een back-up maakt op uw pc.
 • Kies Nu een back-up maken  om te beginnen met het maken van een back-up van uw bestanden op het door u geselecteerde station.
 • Zodra u de externe schijf of netwerkschijf hebt gekozen, begint Bestandsgeschiedenis met het maken van back-ups van uw gegevens. Als u de gegevensback-up wilt uitschakelen, klikt u op Annuleren  om de back-up uit te schakelen.

Gefeliciteerd, je hebt je eerste back-up gemaakt! Als uw pc in de toekomst een catastrofale gebeurtenis meemaakt en u helemaal opnieuw moet beginnen, heeft u een manier om uw meest relevante bestanden te herstellen. Nadat uw bestanden een back-up hebben gemaakt, kunt u de vervolgkeuzemenu’s gebruiken om de frequentie van nieuwe back-ups die zijn opgeslagen te wijzigen en de tijd dat u uw back-ups op Windows 10 wilt bewaren.

Voeg een aangepaste map toe aan Back-up

Bestandsgeschiedenis is standaard geconfigureerd om de mappen op te slaan die zich in de map% UserProfile% van de gebruiker bevinden op “C: \ users \ [user]”. Als u aangepaste mappen aan uw back-up wilt toevoegen, moet u aangeven welke extra mappen u wilt opslaan.

Volg deze stappen als u een aangepaste map wilt toevoegen.

 • Ga naar Instellingen> Update en beveiliging> Back-up en kies Meer opties
 • Kies Een map toevoegen onder Back-up van deze mappen
 • Voeg uw aangepaste map toe

Eenmaal toegevoegd, wordt uw aangepaste map opgeslagen en toegevoegd aan uw volgende back-up. Houd bij het maken van back-ups van bestanden in Bestandsgeschiedenis rekening met de wijzigingen die u aanbrengt in uw bestanden, omdat Windows 10 verschillende versies van dezelfde bestanden back-upt en opslaat.

Herstel bestanden of mappen met behulp van Verkenner

In het geval dat een van uw mappen of bestanden beschadigd raakt of per ongeluk wordt verwijderd, kunt u Bestandsgeschiedenis gebruiken om het bestand of de map die u nodig hebt te herstellen vanaf een specifieke back-updatum. Volg deze stappen als u een bestand moet herstellen met Bestandsgeschiedenis:

 • Open File Explorer en ga naar de map waarvan u de bestanden wilt herstellen. Bovenaan de vensters, onder het tabblad Start in Verkenner, is er een menuoptie Geschiedenis , zoals hieronder weergegeven.
 • Kies Geschiedenis en het scherm Bestandsgeschiedenis verschijnt met de meest recente back-up van deze map. Als u op meerdere datums een back-up van deze map hebt gemaakt, kunt u ook tussen de verschillende datums schakelen.

Kies het bestand dat u wilt herstellen en klik op de groene herstelknop om het bestand te herstellen naar de oorspronkelijke locatie zoals aangegeven.

 • Het is belangrijk op te merken dat u er ook voor kunt kiezen om Bestandsgeschiedenis te openen door naar Instellingen> Update en beveiliging> Back-up te gaan en Meer opties te kiezen . Kies onder aan de pagina  Bestanden herstellen vanaf een huidige back-up om de pagina Bestandsgeschiedenis te openen en herhaal de laatste twee stappen .

U bent niet beperkt tot alleen individuele bestanden, u kunt indien nodig ook hele mappen herstellen. Als u een back-up wilt maken naar een andere schijf of een andere back-up wilt maken, moet u op Station niet meer gebruiken klikken. Hiermee wordt de huidige back-up gestopt en kunt u nu een nieuwe back-up opslaan op een nieuwe USB- of netwerkschijf.

Pin It on Pinterest