Thunderbolt 4 is er met universele compatibiliteit en 40 Gb/s bandbreedte.


Wat u moet weten

  • Intel heeft Thunderbolt 4 gedetailleerd beschreven en de nieuwe standaard heeft een bandbreedte van 40 Gb / s en USB4-integratie.
  • Wijzigingen aan de controller zien drie downstream-poorten, zodat u meer accessoires met de standaard kunt gebruiken.
  • Thunderbolt 4 heeft ook 100 W USB PD opladen en uitgaande lading tot 15 W voor het opladen van andere apparaten.

Intel heeft de afgelopen drie jaar verschillende belangrijke wijzigingen aangebracht in de Thunderbolt-technologie om deze meer mainstream te maken. Het leverde de specificatie voor Thunderbolt 3 aan het USB Implementeren Forum (USB-IF), waardoor Thunderbolt universeel compatibel werd met USB. Thunderbolt 3 vormt de ruggengraat van USB4 en dat is een van de redenen waarom USB4 een bandbreedte van 40 Gb / s heeft – het dubbele van USB 3.2.

Het bedrijf introduceert nu Thunderbolt 4, met de nieuwe standaard die enkele belangrijke functies biedt. De bandbreedte met Thunderbolt 4 is ongewijzigd op 40 Gb / s, maar Intel introduceert nieuwe controllers die drie downstream-poorten introduceren die de bandbreedte delen, waardoor het veel gemakkelijker wordt om meer accessoires aan te sluiten. Dit is een groot probleem voor Thunderbolt-docks, omdat ze meer poorten kunnen bieden.Verder voegt Intel ook ondersteuning toe voor twee 4K-monitoren of één 8K-paneel, en dit laatste is nieuw met Thunderbolt 4. Voor context zou Thunderbolt 3 tot een 5K-monitor kunnen rijden, maar met 8K-schermen aan de horizon zorgt Intel ervoor dat zijn nieuwste spec kan omgaan met de extra bandbreedte.

Bron: Intel

Vanwege de universele compatibiliteit werkt Thunderbolt 4 met alle oudere generaties USB-apparaten en de standaard gebruikt een USB-C naar C-kabel, waardoor het voor accessoiremakers veel gemakkelijker wordt om Thunderbolt 4 in hun ontwerpen te integreren.

Intel brengt hier niet veel veranderingen aan op het gebied van branding en zichtbaarheid: Thunderbolt 4 behoudt hetzelfde logo en dezelfde branding als Thunderbolt 3, met een cijfer 4 op de kabel zelf die de nieuwe standaard aangeeft. Wat kabels betreft, rolt Intel ook kabels van 2 meter uit met Thunderbolt 4, waardoor het net iets gemakkelijker wordt om de poort te gebruiken voor zaken als het opladen van telefoons.

Bron: Intel

De nieuwe Thunderbolt 4 voegt ook Direct Memory Access-bescherming toe voor leveranciers om certificering voor Thunderbolt 4 te krijgen, en Intel’s slide-deck uit de briefing vermeldt dat het Intel VT-d-technologie nodig heeft. Intel heeft verduidelijkt dat Thunderbolt-certificering beschikbaar zal zijn voor machines die geen Intel-silicium bevatten, dus voor nu zullen we moeten afwachten hoe DMA-beveiliging door andere leveranciers zal worden geïmplementeerd.

Met USB de alomtegenwoordige standaard voor pc’s, kijkt Intel uit naar Thunderbolt 4 om meer reguliere leveranciers te krijgen die de poort aan hun ontwerpen kunnen toevoegen. Intel vereist dat leveranciers van apparaten ten minste één oplaadpoort toevoegen aan de downstream-poorten met Thunderbolt 4, dus je zou je notebook en andere apparaten moeten kunnen opladen via Thunderbolt 4.

De standaard maakt gebruik van USB PD en kan een inkomende lading van 100 W aan, mits het apparaat in kwestie een lading van 100 W nodig heeft. Wat betreft uitgaand opladen via de Thunderbolt 4-poort – voor het opladen van je telefoon of andere accessoires – gaat de standaard tot 15W.

Bron: Intel

De eerste set Thunderbolt 4-apparaatcontrollers op basis van Intel’s 8000-serie de JHL8540 en JHL8340 zal ergens later dit jaar op de markt verschijnen, evenals een apparaat controller waarmee accessoire makers drie downstream Thunderbolt-poorten kunnen opnemen.

Intel integreerde Thunderbolt 3 in Ice Lake-ontwerpen en de leverancier zegt dat de aankomende Tiger Lake-chips de eerste zijn die Thunderbolt 4 out-of-the-box zullen aanbieden. Deze ontwerpen staan ​​gepland om de komende maanden te debuteren, dus we zouden binnenkort meer moeten horen.Pin It on Pinterest