De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, SZW, heeft een waarschuwing op zijn website gezet aan internetgebruikers voor valse  e-mails die uit naam van SZW worden verstuurd, deze e=mails bevatten een Excel-bijlage met kwaadaardige macro bevatten.

Het onderwerp van de e-mail is “Tweede kennisgeving Onderzoek is gestart” het stelt dat er vanaf volgende maand verdere actie zal wordt ondernomen tegen het bedrijf van de ontvanger.


De aanleiding zou zijn dat er “een klacht over het bedrijf” is ontvangen betreffende een “schending van het arbeidsrecht tijdens een crisisperiode.” Er worden mogelijke sancties genoemd waar het bedrijf mee te maken zou kunnen krijgen, zoals een aangifte bij de officier van justitie en een mogelijke civiele rechtszaak.

De klacht en onderzoeksgegevens zijn bij dit bericht gevoegd. Lees alstublieft de bijgevoegde documenten en reageer dienovereenkomstig. We hebben de bewerkte klachten en de exacte beschuldigingen opgenomen“,

aldus de e-mail. De aanvallers maken in de e-mail gebruik van verschillende klachten nummers, tijden en kennisgevingsnummers.
De Inspectie SZW waarschuwt via de eigen website en Twitter voor de malafide e-mail.

Let op! Er gaan phishingmails van de ‘Inspectie SZW’ rond. Niet openen! Bekijk de voorbeelden op deze pagina. Heeft u het bestand per ongeluk toch geopend? Laat uw computer dan controleren op malware,

aldus het advies. De Excel-bijlage bevat een kwaadaardige macro, die wanneer ingeschakeld door de gebruiker malware op de computer installeert. Op het moment van schrijven werd het Excel-bestand door slechts acht van de zestig virusscanners op VirusTotal herkend.

Bron: security.nl

Pin It on Pinterest