Zeker 27.000 Nederlandse bewakingscamera’s van Chinese makelij zijn te hacken en er komen er steeds meer bij, steeds met nieuwe merknamen. Fabrikant HiChip produceert veel van deze merken en belooft na een jaar eindelijk verbeteringen. 
De Consumentenbond heeft Amazon.nl gevraagd een tiental van deze onveilige apparaten uit de verkoop te halen.

Onveilige beveiligingscamera’s uit China zijn steeds vaker te vinden op de Nederlandse markt. Volgens de Consumentenbond is het een soort onkruid dat telkens opduikt in webwinkels zoals Amazon.nl steeds onder andere merknamen.


Het gaat om camera’s die mensen bijvoorbeeld op hun huis richten om eventuele inbrekers te filmen. Een deel van de camera’s uit China is niet veilig. Ze zijn makkelijk te hacken of op een andere manier slecht beveiligd tegen online kwaad willende. Zo kunnen ze aan een netwerk worden gekoppeld om spam en phishing te versturen.

Lijst camera’s met slechte beveiliging

Op de site van de Consumentenbond staat een lijst met camera’s waar iets mis mee is. Ze komen van Chinese fabrikanten en zijn onder verschillende merknamen te koop, zoals Gatocam, MEOBHI, WYJW, Zysecurity (Crazy) en PNI.

Het advies is om camera’s van de betreffende merken niet te gebruiken. Gebruik is alleen veilig als een internetpoort in de camera wordt afgesloten.

Bron: Consumentenbond

Pin It on Pinterest