Met de nieuwste versie van Windows 10 (de update van mei 2020) introduceerde Microsoft verbeteringen in het geheugenbeheer van Segment Heap (oorspronkelijk alleen voor “moderne” apps en sommige systeem-apps zoals Edge), die kunnen helpen het geheugengebruik voor Win32-apps te verminderen.

Microsoft zegt dat Segment-heap een moderne heap-implementatie is die over het algemeen uw algehele geheugengebruik zal verminderen.


Tijdens het testen van Microsoft met “Segmentheap” kan het RAM gebruik van de Chromium-aangedreven Edge met wel 27% worden verminderd.

Nu, in een nieuwe ‘commit’, zei een Chrome-ingenieur dat ze ondersteuning voor de functie zullen toevoegen aan het Chrome-manifest, wat betekent dat op Windows 10 2004 de browser zal overschakelen naar Segment Heap in plaats van de oude heap.


“Experimenten met het per machine aanmelden voor de segment heap voor chrome.exe suggereert dat dit honderden MB’s kan besparen in onder meer de browser en netwerkserviceprocessen op sommige machines. De werkelijke resultaten zullen sterk variëren, met de grootste besparingen op meerdere kernmachines ”

De functie wordt uitgerold zodra Google Chrome kan bouwen met de Windows 10 Build 19041.0 SDK, hoewel dit momenteel wordt geblokkeerd vanwege onverklaarbare build-fouten.

‘We zouden het nu kunnen inschakelen, maar dat zou build-waarschuwingen veroorzaken. Daarom is het inschakelen ervan geblokkeerd op een overstap naar de Windows 10.0.19041.0 SDK die momenteel is geblokkeerd bij een aantal mysterieuze build-fouten, ”

merkt de ingenieur op.

Een verbetering van 27% in de belangrijkste RAM-gebruiker op moderne pc’s zou een enorme verbetering zijn, dus we hopen dat deze functie eerder dan later beschikbaar komt.

Pin It on Pinterest