Kan een upgrade of update niet worden geïnstalleerd en vertoonde Windows 10 een fout? Gebruik de SetupDiag-tool om de oorzaak te achterhalen.

Hoewel Windows 10 meestal een foutcode geeft over een upgrade of updatefout, laat het soms niets zien waardoor u de oorzaak van het probleem kunt vinden, wat erg frustrerend kan zijn, vooral als u een nieuwe versie probeert te installeren van het besturingssysteem.


Microsoft biedt echter een optionele tool, bekend als SetupDiag, die gratis beschikbaar is en ontworpen is om de exacte reden vast te stellen en te bepalen waarom een ​​update of upgrade niet wordt geïnstalleerd.

SetupDiag werkt door de Windows Setup-logboeken te analyseren (informatie die is achtergelaten door het installatieproces) en die informatie te vergelijken met een database met bekende problemen om de reden voor de installatiefout te bepalen, die u kunt gebruiken om een ​​oplossing voor het probleem te vinden.

Op het moment van schrijven bevat de SetupDiag-tool een database (rules.xml) met 60 regels om bekende problemen op te lossen, maar de regels krijgen updates als nieuwe versies van de tool geïmplementeerd worden.

In dit Windows 10 artikel nemen we u mee door de stappen om de SetupDiag-tool te gebruiken en de reden te begrijpen waarom een ​​update of upgrade niet kon worden geïnstalleerd en om u te helpen een oplossing te vinden.

Hoe u een upgrade-fout van Windows 10 kunt verhelpen met behulp van SetupDiag

Het proces om SetupDiag te gebruiken is eenvoudig. U hoeft er alleen voor te zorgen dat de vereiste versie van .NET Framework is geïnstalleerd, voer vervolgens de tool uit en bekijk de resultaten.

Bevestig de .NET Framework-versie

Voer de volgende stappen uit om te bevestigen dat het apparaat voldoet aan de minimale .NET Framework-vereisten:

 1. Open Start met de rechtse muisknop.
 2. Zoek naar de opdrachtprompt (Administrator), klik erop.
 3. Typ de volgende opdracht om de geïnstalleerde versie van .NET te onthullen en druk op Enter : reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Net Framework Setup\NDP\v4" /s
 4. Bevestig dat het veld “Versie” iets hoger leest dan 4.6.xxxxx, dan kunt u de tool uitvoeren.

Als het apparaat .NET 4.6 of hoger bevat, ga dan verder met de onderstaande stappen. Download anders het .NET versie 4.6 offline installatieprogramma en dubbelklik vervolgens op het bestand om de software te installeren.

Voer de SetupDiag-tool uit

Voer de volgende stappen uit om het hulpprogramma SetupDiag op Windows 10 uit te voeren:

 • Selecteer een lege map om de bestanden te downloaden.
 • Klik op de Opslaan knop.
 • Open de Verkenner.
 • Blader naar de gedownloade bestandslocatie.
 • Klik met de rechtermuisknop op “SetupDiag.exe” en selecteer de optie Uitvoeren als Administrator.

Tip: u kunt altijd een nieuwe map maken met de knop Nieuwe map in het dialoogvenster “Opslaan als” en noem deze: “SetupDiag”.

Zodra u de stappen hebt voltooid, wordt de tool onmiddellijk uitgevoerd zonder installatie of gebruikersinteractie. Het controleert de beschikbare regels met de logs van de mislukte installatie en de SetugDiag wordt automatisch gesloten.

Nadat het proces is voltooid, krijg je drie nieuwe bestanden, waaronder “Log.zip“, “SetupDiag.exe.config” en “SetupDiagResults.log” in de map waarin u het bestand SetupDiag.exe hebt gedownload.

Begrijp de resultaten van SetupDiag

Gebruik deze stappen om de resultaten van SetupDiag te bekijken en te begrijpen:

 1. Open de Verkenner .
 2. Blader naar de gedownloade bestandslocatie.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand SetupDiagResults.log en selecteer de optie Openen .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het logbestand geopend met de resultaten die de tool kon identificeren op basis van de bekende regels.

Voor deze handleiding zijn we bijvoorbeeld begonnen met het upgradeproces naar een nieuwere versie van Windows 10 en vervolgens werd het apparaat gedwongen afgesloten. Het installatieproces keerde terug naar de vorige versie en foutlogboeken werden op het apparaat opgeslagen.

In het eerste deel van het bestand vindt u wat systeeminformatie over uw computer, waaronder apparaat naam, fabrikant, BIOS (UEFI) -versie, de originele versie van Windows 10, geregistreerde antivirus, upgradedatum en meer.

Vervolgens vindt u onder de systeeminformatie de details van de fout. In dit geval kunnen we zien dat het installatieproces is mislukt tijdens het toepassen van de nieuwe bestanden sinds het apparaat gedwongen is afgesloten en we kunnen de foutcode (0xC1900101-0x2000C) van het probleem zien.

Afhankelijk van de fout u ziet kunnen de verschillende details u helpen om de oorzaak te achterhalen en stappen die u kunt om het probleem op te lossen.

Als u geen aanbevelingen ziet om het probleem op te lossen, volgt u de beschikbare link of gebruikt u de foutcode of informatie die beschikbaar is om het probleem online te onderzoeken. U kunt ook altijd online zoeken op de officiële Microsoft-forums.

Pin It on Pinterest