Microsoft gaat haar Windows-subsysteem voor Linux (WSL) drastisch verbeteren met GUI app-ondersteuning en GPU-hardwareversnelling. De softwaregigant voegt later deze maand een volledige Linux-kernel toe aan Windows 10 met WSL-versie 2, en is nu van plan Linux GUI-apps te ondersteunen die naast gewone Windows-apps zullen draaien.

Dit wordt ingeschakeld zonder dat Windows-gebruikers X11-forwarding hoeven te gebruiken, en het is voornamelijk ontworpen voor ontwikkelaars om Linux-geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE) naast reguliere Windows-apps uit te voeren.


Hoewel het mogelijk was om Linux GUI-apps binnen Windows eerder uit te voeren met een X-server van derden, waren slechte grafische prestaties altijd een probleem. Microsoft belooft dit ook op te lossen. Windows 10 krijgt binnenkort extra ondersteuning voor GPU-hardwareversnelling met Linux-tools. Dit is voornamelijk gericht op ontwikkelingsscenario’s met parallelle berekening of training van machine learning en kunstmatige intelligentie modellen.

De hardwareversnelling van de GPU zal de komende maanden verschijnen voor Windows 10 Insiders in de Fast Ring, en Microsoft is van plan later dit jaar meer informatie te delen over de timing voor ondersteuning van de Linux GUI-app.

Windows 10 testers krijgen de komende maanden toegang tot GPU versnelling.

Al deze nieuwste Linux-verbeteringen zijn duidelijk direct gericht op ontwikkelaars die Windows als dev-box willen gebruiken. Microsoft heeft de afgelopen jaren een aantal solide verbeteringen aangebracht in Windows met WSL, nadat iedereen was verrast door vier jaar geleden de Bash-shell toe te voegen aan Windows . De ontwikkelingsgemeenschap heeft ook WSL omarmd, met directe ondersteuning in veel tools.

Microsoft heeft ook native OpenSSH toegevoegd in Windows 10 en zelfs Ubuntu, SUSE Linux en Fedora in de Windows Store. De opdrachtregel hulpprogramma van Windows Terminal van Microsoft is vorig jaar in preview gelanceerd en heeft deze week de algemene release 1.0 bereikt. Microsoft verbetert zelfs de integratie van Linux-bestanden in File Explorer voor Windows 10 .

WSL 2 en deze nieuwe GPU beloften moeten hopelijk een aantal openstaande WSL problemen aanpakken. Microsoft worstelde met compatibiliteit en bestand I / O-prestaties in de originele versie van WSL, en het was een groot aandachtspunt voor WSL 2 dat later deze maand in Windows 10 aankomt.

Bron: TheVerge


Pin It on Pinterest