Werkt uw pc traag? Gebruikt u deze tips om de prestaties van Windows 10 te versnellen en te verbeteren.

Hoewel Windows 10 steeds sneller en slanker wordt en hardware beter in staat is, zullen de prestaties van uw computer uiteindelijk vertragen als gevolg van veel factoren, waaronder maar niet beperkt tot compatibiliteitsproblemen, bugs, virussen of een andere vorm van malware, en zelfs falende hardware.

Als u echter te maken heeft met een trage pc, betekent dit niet noodzakelijk dat u deze moet vervangen. Slechts een paar eenvoudige software- en hardware-aanpassingen kunnen een boost geven aan Windows 10 en de meeste zijn gratis. Deze tips en trucs voor pc-prestaties kunnen een wereld van verschil maken wanneer u thuis werkt en misschien geen gemakkelijke toegang hebben tot een IT-helpdesk of bronnen.

In dit Windows 10 artikel zullen we u door 19 verschillende manieren leiden waarop u kunt proberen de prestaties van uw Windows machine te versnellen, optimaliseren en verbeteren, of het nu oudere of moderne hardware gebruikt.

 1. Schakel opstart-apps uit
 2. Schakel herstart-apps uit bij het opstarten
 3. Schakel achtergrond-apps uit
 4. Verwijder niet-essentiële apps
 5. Installeer alleen apps van goede kwaliteit
 6. Win ruimte op de harde schijf terug
 7. Voer defragmentatie tool uit
 8. Schakel Ready Boost in
 9. Controleer de computer op malware
 10. Installeer de laatste update
 11. Wijzig energiebeheerschema
 12. Schakel visuele effecten van het systeem uit
 13. Schakel zoekindexering uit
 14. Vergroot de bestandsgrootte van de pagina
 15. Herstel vorige werkende staat
 16. Installatiebestanden herstellen
 17. Reset uw apparaat
 18. Upgrade naar snellere rit
 19. Systeemgeheugen upgraden

1. Schakel opstart-apps uit

Veel van de apps die op uw computer zijn geïnstalleerd, kunnen zichzelf configureren om automatisch te starten tijdens het opstarten en blijven op de achtergrond draaien.

Als u die apps echter niet dagelijks gebruikt of als u geen krachtig apparaat heeft, kunnen ze waardevolle systeembronnen verspillen, wat de ervaring aanzienlijk kan vertragen.

Gebruik deze stappen om apps bij het opstarten op Windows 10 uit te schakelen:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Apps .
 3. Klik op opstarten .
 4. Klik op het sorteren op menu en selecteer de gevolgen Startup optie.
 5. Schakel de tuimelschakelaar uit voor elke toepassing die geen prioriteit heeft (met name die welke zijn gemarkeerd als “Hoge impact”).
 • Start uw computer opnieuw op.

Zodra u de stappen heeft voltooid, zou uw apparaat nu sneller moeten opstarten dan voorheen. Het niveau van verbeteringen hangt natuurlijk af van de applicaties die u uitschakelt en uw hardwareconfiguratie.

2. Schakel de herstart-apps uit bij het opstarten

Windows 10 bevat ook een functie waarmee u de apps van uw laatste sessie opnieuw kunt opstarten na opnieuw opstarten, zelfs voordat u zich aanmeldt bij uw account.

Hoewel deze functie is ontworpen om het proces te versnellen om snel terug te keren naar uw apps, kan dit ook de systeemprestaties beïnvloeden.

Als de app opnieuw opstarten bij het opstarten is ingeschakeld, kunt u deze als volgt uitschakelen:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Accounts en dan op Aanmeldingsopties .
 3. Schakel onder het gedeelte “Privacy” de optie Mijn aanmeldingsgegevens gebruiken uit om het instellen van mijn apparaat automatisch te voltooien en mijn apps opnieuw te openen na een upgrade- of herstart optie .

Nadat u de stappen heeft voltooid, worden apps die u momenteel gebruikt niet langer opnieuw geopend tijdens het opnieuw opstarten, wat de algehele systeemprestaties versnelt.

3. Schakel achtergrond-apps uit

Naast de mogelijkheid dat apps worden uitgevoerd bij het opstarten, kunnen bepaalde apps een aantal taken op de achtergrond blijven uitvoeren, zelfs als u ze niet gebruikt.

Als u de prestaties van Windows 10 zoveel mogelijk wilt verhogen, kunt u de apps uitschakelen die u niet op de achtergrond wilt laten werken, of u kunt de functie volledig uitschakelen.

Volg deze stappen om achtergrond-apps op Windows 10 uit te schakelen:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Privacy .
 3. Klik op Achtergrond-apps .
 4. Schakel de tuimelschakelaar uit voor de apps waarvan je wilt voorkomen dat ze op de achtergrond worden uitgevoerd.
 • (Optioneel) Schakel de Laat apps uitvoeren op de achtergrondtuimelschakelaar uit om de functionaliteit voor alle Store-apps uit te schakelen.

Zodra u de stappen heeft voltooid, verspillen apps geen systeembronnen wanneer u ze niet actief gebruikt om de prestaties te verbeteren.

Met de app Instellingen kunt u alleen Microsoft Store-apps beheren. Als je traditionele desktop-apps op de achtergrond hebt, moet je de instellingen in die programma’s aanpassen.

4. Verwijder niet-essentiële apps

Wanneer u een nieuw apparaat koopt, wordt dit meestal geleverd met veel vooraf geïnstalleerde apps die u niet nodig hebt, inclusief de gebruikelijke bloatware en tools die u nooit gebruikt en die alleen ruimte en bronnen op uw computer verspillen.

Overweeg altijd om alle apps te verwijderen die u nooit gebruikt om de systeemprestaties te verbeteren:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Apps .
 3. Klik op Apps en Onderdelen.
 4. Selecteer de app die je wilt verwijderen.
 5. Klik op de knop Verwijderen .
 • Als je een Microsoft Store-app verwijdert, klik je nogmaals op de knop Verwijderen om te bevestigen. Als u een traditionele desktop-app verwijdert, moet u mogelijk doorgaan met de instructies op het scherm om het verwijderen te voltooien.

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet u mogelijk de instructies herhalen om andere niet-essentiële apps van uw computer te verwijderen.

5. Installeer alleen apps van goede kwaliteit

Oude, slecht ontworpen apps en apps met onnodige functies kunnen de prestaties van uw apparaat negatief beïnvloeden. En alleen omdat een app van een bekend merk komt, wil dat nog niet zeggen dat het een goede app is.

Om uw computer gezond en pittig te houden, neemt u de tijd om te onderzoeken en installeert u alleen goede apps. Installeer waar mogelijk apps uit de Microsoft Store, die zijn gecontroleerd op prestaties en beveiliging. Als je een app die je nodig hebt niet kunt vinden in de Store, download dan alleen alternatieve apps van vertrouwde web bronnen en zorg ervoor dat deze is ontworpen voor Windows 10.

6. Win ruimte op de harde schijf terug

Het maakt niet uit of het een Solid State Drive (SSD) of traditionele harde schijf (HDD) is, het is nooit een goed idee om de schijf te vullen, omdat dit de prestaties beïnvloedt.

Als je een redelijk nieuwe computer hebt en merkt dat apps, het kopiëren van bestanden en andere taken langer duren dan normaal, kan een van de redenen zijn dat de schijf bijna geen ruimte meer heeft. Meestal wordt dit merkbaar na het vullen van ongeveer 70 procent van de totale opslagcapaciteit.

Een manier om te voorkomen dat de opslag de prestaties beïnvloedt, is door Storage Sense te gebruiken om onnodige bestanden te verwijderen om ruimte terug te winnen.

Voer de volgende stappen uit om een ​​schijf op te schonen met Storage Sense:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Systeem .
 3. Klik op Opslag .
 4. Klik onder het gedeelte “Lokale schijf” op het item Tijdelijke bestanden . (Als u de optie niet ziet, klikt u op de link Meer categorieën weergeven.)
 • Controleer de bestanden die u wilt verwijderen.

Tip: wanneer u de tijdelijke bestanden selecteert die u wilt verwijderen, moet u er rekening mee houden dat als u de optie Downloads selecteert, alles in de map “Downloads” wordt verwijderd. Vink deze optie niet aan als u deze bestanden wilt bewaren. Indien beschikbaar kunt u er ook voor kiezen om het item “Vorige Windows-installatie (s)” te verwijderen, maar zodra u deze bestanden verwijdert, kunt u niet teruggaan naar een eerdere versie van het besturingssysteem.

 • Klik op de knop Bestanden verwijderen .

Als u eenmaal de stappen hebt voltooid, en als Storage sense voldoende ruimte kon vrijmaken, zou u een prestatieverbetering moeten gaan zien.

Als u OneDrive gebruikt, kunt u ook Bestanden op verzoek gebruiken om ruimte vrij te maken, maar het kost meer tijd om bestanden te downloaden, en deze handleiding richt zich op prestaties, daarom vermelden we het niet als een optie. Als u deze functie echter wilt gebruiken, kunt u onze uitgebreide handleiding raadplegen om OneDrive-bestanden op aanvraag te gebruiken .

7. Voer het defragmentatietool uit

Als u een SSD gebruikt, zie je geen voordelen met de defragmentatie tool. Als uw apparaat echter nog steeds een traditionele harde schijf gebruikt, kan het gebruik van de tool de reactiesnelheid van het systeem vergroten.

Voer de volgende stappen uit om de defragmentatie tool uit te voeren om de systeemopslag te versnellen:

 1. Open instellingen;
 2. Klik op Systeem;
 3. Klik op Opslag;
 4. Klik onder het gedeelte ‘Meer Opslaginstellingen’ op de optie Schijven optimaliseren.
 • Selecteer de schijf in de lijst;
 • Klik op de knop Optimaliseren.

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal de tool de bestanden ordenen om minder tijd te besteden aan het zoeken naar de volgende keer dat ze nodig zijn, wat zal resulteren in een merkbare verbetering van de prestaties. De tijd die nodig is om het proces te voltooien, is afhankelijk van de schijfgrootte, gegevens op de schijf en systeemconfiguratie.

8. Schakel Ready Boost in

Als u een ouder apparaat hebt dat nog steeds een traditionele harde schijf met roterende schotel gebruikt, kunt u Ready Boost inschakelen om de prestaties van uw computer te verbeteren.

Ready Boost is een functie die al heel lang bestaat en het gebruikt een verwijderbare schijf, zoals een flashstation of SD-kaart, om bestanden in de cache op te slaan en de algehele prestaties te verbeteren zonder dat er meer geheugen moet worden toegevoegd.

Belangrijk: als u een SSD gebruikt, hoeft u Ready Boost niet in te schakelen, omdat u geen voordelen zult zien.

Om Ready Boost op Windows 10 in te schakelen, sluit u een USB-flashstation aan en gebruikt u deze stappen:

 1. Open Verkenner .
 2. Klik op “Deze pc” in het linker deelvenster.
 3. Klik in het gedeelte “Apparaten en stations” met de rechtermuisknop op het USB-flashstation en selecteer de opties voor Eigenschappen .
 • Klik op het tabblad Ready Boost .

Tip: u kunt alleen specifieke apparaten gebruiken om de functie in te schakelen. Als de drive Ready Boost aankan, laat Windows 10 je dit weten tijdens de installatie.

 • Selecteer de optie Dit apparaat toewijzen aan Ready Boost .
 • Klik op de knop Toepassen .
 • Klik op de OK knop.

Zodra u de stappen heeft voltooid, zou de verwijderbare schijf de prestaties van uw apparaat moeten verbeteren.

9. Controleer de computer op malware

Soms is de reden waarom uw computer traag is, te wijten aan malware. Van virussen, spyware, adware en andere kwaadaardige programma’s is bekend dat ze veel systeembronnen (zoals geheugen, harde schijf en processor) in beslag nemen, waardoor een apparaat onbruikbaar wordt.

Hoewel elke installatie van Windows 10 wordt geleverd met Windows Defender Antivirus, is het nog steeds mogelijk dat malware uw computer infecteert.

Als u vermoedt dat uw apparaat is geïnfecteerd, moet u proberen een volledige virusscan uit te voeren met de volgende stappen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Windows-beveiliging en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Klik op Bescherming tegen virussen en bedreigingen .
 4. Klik onder het gedeelte “Updates voor bescherming tegen virussen en bedreigingen” op de optie Controleren op updates .
 • Klik op de knop Controleren op updates.
 • Klik in het linker deelvenster op Bescherming tegen virussen en bedreigingen .
 • Klik onder de sectie “Huidige bedreigingen” op de link Scanopties .
 • Selecteer de optie Volledige scan .
 • Klik op de knop Nu scannen .

Nadat u de stappen hebt voltooid, moet Windows Defender Antivirus alle malware die de prestaties beïnvloedt, kunnen detecteren en verwijderen.

Een offline scan van Windows Defender uitvoeren

In het geval dat Windows Defender Antivirus niet start, de definitie niet kan bijwerken of problemen heeft met het voltooien van de scan, is de kans groot dat uw computer is geïnfecteerd met agressieve malware. Probeer in dit geval de functie voor offline scannen te gebruiken om deze te verwijderen:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Windows-beveiliging en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Klik op Bescherming tegen virussen en bedreigingen .
 4. Klik onder de sectie “Huidige bedreigingen” op de link Scanopties .
 • Selecteer de optie Offline scannen van Windows Defender .
 • Klik op de knop Scannen .

Nadat u de stappen hebt voltooid, start uw computer automatisch opnieuw op en voert een offline scan uit om bedreigingen te detecteren en te verwijderen.

Als u andere antimalware-oplossingen gebruikt, zoals Malwarebytes, Bitdefender, Trend Micro, Norton of Kaspersky controleer dan hun ondersteuningsdocumentatie om virussen en andere kwaadaardige programma’s te verwijderen.

10. Installeer de laatste update

Het installeren van de nieuwste systeem- en stuurprogramma-updates is een andere geweldige manier om de prestaties van Windows 10 te verbeteren – ook al zijn ze soms de reden waarom uw apparaat niet correct werkt.

Windows-updates installeren

Updates op Windows 10 gebeuren automatisch, maar afhankelijk van de update worden ze niet geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn. Als u prestatieproblemen ondervindt, mist uw apparaat mogelijk enkele updates.

Volg deze stappen om updates handmatig te installeren op Windows 10:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Update en beveiliging .
 3. Klik op Windows Update .
 4. Klik op de knop Controleren op updates .
 • (Optioneel) Klik onder de sectie “Optionele updates beschikbaar” op de optie Nu downloaden en installeren als er een cumulatieve update beschikbaar is .
 • Klik op de knop Nu opnieuw opstarten .

Nadat u de stappen hebt voltooid, zou de nieuwe update de systeemprestaties moeten helpen verbeteren.

Upgraden van Windows 10 naar de nieuwste versie

Als u een oudere release gebruikt, kan het upgraden naar de meest recente versie van Windows 10 soms de prestaties verbeteren. Toen Microsoft bijvoorbeeld versie 1903 (update van mei 2019) uitbracht, bevatte de functie-update een patch om de vele cores die beschikbaar zijn op AMD Ryzen-processors goed te gebruiken. Na de update hadden apparaten die deze AMD-processors gebruikten een sprong van 21 procent op prestaties voor single-threaded taken.

Gebruik deze stappen om te upgraden naar de nieuwste versie van Windows 10:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Update en beveiliging .
 3. Klik op Windows Update .
 4. Klik op de knop Controleren op updates .
 • Als er onder de sectie “Functie-update” een nieuwe versie beschikbaar is, klikt u op de optie Nu downloaden en installeren . (Als u de optie niet ziet, is uw apparaat waarschijnlijk nog niet compatibel met de nieuwste versie van het besturingssysteem.)
 • Klik op de knop Nu opnieuw opstarten .

Nadat u de stappen heeft voltooid, wordt uw apparaat automatisch opnieuw opgestart om de nieuwe versie toe te passen, wat zou moeten helpen om de systeemprestaties te verbeteren.

Apparaat stuurprogramma’s bijwerken

Vaak zullen fabrikanten stabiele of pre-releaseversies van een apparaat stuurprogramma beschikbaar stellen om de prestaties te verbeteren via hun ondersteuningswebsite voordat deze via Windows Update wordt gepubliceerd.

Als uw apparaat traag werkt als gevolg van een compatibiliteitsprobleem of een slecht ontworpen stuurprogramma, kunt u dit probleem mogelijk oplossen door het apparaat stuurprogramma handmatig bij te werken.

Voordat u doorgaat , moet u ervoor zorgen dat u het nieuwste beschikbare stuurprogrammapakket van de website van uw fabrikant downloadt, de bestanden decomprimeert met het zelf uitpakkende of .zip-extensiebestand en vervolgens deze stappen volgt:

Belangrijk: indien beschikbaar, wordt aanbevolen om de instructies te gebruiken die worden beschreven op de ondersteuningswebsite van uw fabrikant.

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Apparaat beheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Vouw de vertakking uit voor het apparaat dat u wilt bijwerken.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer de optie Stuurprogramma bijwerken .
 • Klik op de optie Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware.
 • Klik onder het gedeelte “Zoeken naar stuurprogramma’s op deze locatie” op de knop Bladeren om de map met het nieuwste apparaat stuurprogramma te selecteren.
 • Klik op de knop Volgende .
 • Klik op de knop Sluiten .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt de nieuwe versie van de driver geïnstalleerd om compatibiliteit of andere problemen met systeemprestaties aan te pakken.

Apps bijwerken

Verouderde apps kunnen er ook voor zorgen dat uw apparaat langzamer werkt, en dit komt meestal door bugs of compatibiliteitsproblemen met een nieuwe versie van Windows 10.

Hoewel apps die u vanuit de Microsoft Store installeert, automatisch worden bijgewerkt, moeten veel traditionele desktop-apps handmatig worden bijgewerkt.

Als u een app heeft die prestatieproblemen veroorzaakt, is het een goed idee om uw website voor softwareondersteuning te bezoeken en hun instructies te volgen om de nieuwste update te downloaden en te installeren om uw systeemprestaties te verbeteren.

11. Wijzig het energieplan

Windows 10 wordt geleverd met drie energiebeheerschema’s, waaronder gebalanceerd , energiebesparing en hoge prestaties om het stroomverbruik op uw apparaat te optimaliseren. Als u de prestaties wilt verbeteren, moet u de optie “Hoge prestaties” gebruiken, waarmee uw computer meer stroom kan gebruiken om sneller te werken.

Gebruik deze stappen om een ​​ander energiebeheerschema op uw computer te kiezen:

 1. Open Configuratiescherm .
 2. Klik op Hardware en geluiden .
 3. Klik op Energie beheer
 • Selecteer het Topprestaties als energieplan .

Als het energiebeheerschema dat u wilt gebruiken niet beschikbaar is, kunt u een aangepast energiebeheerschema maken om de prestaties te verbeteren met de instellingen voor “Hoge prestaties”.

Op laptops kunt u ook de ” Energiemodus ” wijzigen om de prestaties te verbeteren door op het batterijpictogram in het systeemvak te tikken of erop te klikken en de schuifregelaar in te stellen op de optie Beste prestatie .

12. Schakel visuele effecten van het systeem uit

Windows 10 bevat veel visuele effecten, van animaties tot schaduwen tot geavanceerdere beelden, zoals vervaging en transparantie, onthulling van hoogtepunten en andere als onderdeel van Fluent Design.

Hoewel deze opvallende effecten de interactie met de elementen op het scherm verbeteren, hebben ze ook extra systeembronnen nodig, wat op moderne hardware geen probleem is, maar ze kunnen een machine met oudere hardware vertragen.

Als u de systeemprestaties zoveel mogelijk wilt verbeteren, kunt u dit effect uitschakelen om wat bronnen te besparen en Windows 10 sneller te laten lijken.

Visuele effecten uitschakelen

Gebruik deze stappen om animaties, schaduwen, vloeiende lettertypen en andere effecten uit te schakelen:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Systeem .
 3. Klik op Info .
 4. Klik onder het gedeelte ‘Gerelateerde instellingen’ op de optie Systeeminfo in het rechter deelvenster.
 • Klik op de link Geavanceerde systeeminstellingen in het linker deelvenster.
 • Klik op het tabblad Geavanceerd .
 • Klik onder het gedeelte “Prestaties” op de knop Instellingen .
 • Klik op het tabblad Visuele effecten .
 • Selecteer de optie Aanpassen voor de beste prestaties om alle effecten en animaties uit te schakelen.

Tip: het gebruik van deze optie heeft ook invloed op de manier waarop lettertypen worden weergegeven. Als u lettertypen helder en leesbaar wilt houden, selecteert u de optie Aangepast , wist u alle instellingen, maar laat u de optie Gladde randen van schermlettertypen ingeschakeld.

 • Klik op de knop Toepassen .
 • Klik op de OK knop.

Zodra u de stappen hebt voltooid, worden de standaard visuele effecten uitgeschakeld en voelt de interactie met elementen, zoals vensters en menu’s, beter aan.

Transparantie-effecten uitschakelen

Gebruik deze stappen om visuele effecten van Fluent Design op Windows 10 uit te schakelen:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Persoonlijke Instellingen
 3. Klik op Kleuren .
 4. Schakel de tuimelschakelaar Transparantie-effecten uit .

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal Windows 10 niet alleen sneller aanvoelen, maar uw apparaat zal ook wat systeembronnen vrijmaken voor belangrijkere taken.

13. Schakel zoekindexering uit

Hoewel zoeken een belangrijk element is van Windows 10, kan het indexeringsgedeelte tijdelijk veel systeembronnen opeten, wat de prestaties op low-end apparaten kan beïnvloeden.

Als u gewoonlijk weet waar uw bestanden zich bevinden, kunt u met deze stappen voorkomen dat indexering uw computer vertraagt:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Zoeken .
 3. Klik op Zoeken in Windows .
 4. Klik onder de sectie ‘Meer instellingen voor zoek indexer’ op de optie Instellingen voor geavanceerde zoek indexer .
 • Klik op de knop Wijzigen .
 • Klik op de knop Toon alle locaties .
 • schakel alle geselecteerde locaties uit.
 • Klik op de OK knop.
 • Klik op de knop Sluiten .

Zodra u de stappen hebt voltooid, blijft Windows Search op uw apparaat draaien, maar Windows 10 indexeert niet langer de locatie die u hebt opgegeven, wat zou moeten helpen om de algehele prestaties te verbeteren.

14. Vergroot de bestandsgrootte van de pagina

U kunt ook de grootte van het wisselbestand vergroten om de systeemprestaties te verbeteren.

Het “paginabestand” is een verborgen bestand op de harde schijf dat Windows 10 gebruikt als geheugen en fungeert als een overloop van het systeemgeheugen dat de gegevens bevat die nodig zijn voor apps die momenteel op uw computer worden uitgevoerd.

Gebruik deze stappen om de prestaties van Windows 10 te versnellen met behulp van een paginabestand:

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Systeem .
 3. Klik op Over .
 4. Klik in het gedeelte ‘Gerelateerde instellingen’ in het rechter deelvenster op de optie Systeeminfo .
 • Klik op de link Geavanceerde systeeminstellingen in het linker deelvenster.
 • Klik op het tabblad Geavanceerd .
 • Klik onder het gedeelte “Prestaties” op de knop Instellingen .
 • Klik op het tabblad Geavanceerd.
 • Klik onder het gedeelte ‘Virtueel geheugen’ op de knop Wijzigen.
 1. Schakel het selectievakje Grootte van wisselbestanden automatisch beheren voor alle stations uit .
 2. Selecteer de optie Aangepast formaat.
 3. Geef de begin- en maximumgrootte op voor het wisselbestand in megabytes

Tip: meestal wordt aanbevolen om een ​​getal te gebruiken dat anderhalf keer het totale beschikbare geheugen is voor de “Initiële grootte” en driemaal het beschikbare geheugen voor de “Maximale grootte” indien mogelijk.

 • Klik op de knop Instellen .
 • Klik op de OK knop.
 • Klik nogmaals op de OK knop.
 • Start je computer opnieuw op.

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het apparaat opnieuw opgestart en zou u een prestatieverbetering moeten opmerken bij het uitvoeren van apps (nog meer als u de wisselbestand grootte vergroot in een Solid State-schijf).

In het geval dat de nieuwe instellingen problemen veroorzaken, kunt u de wijzigingen altijd terugdraaien met behulp van dezelfde instructies, maar zorg ervoor dat u bij stap nr. 10 de optie Systeembeheerde grootte selecteert en de Grootte automatisch wisselbestanden voor alle stations beheren optie.

15. Herstel vorige werkende staat

Soms zijn recent geïnstalleerde updates, stuurprogramma’s of apps de reden waarom uw computer traag werkt. Als dit het geval is, kunt u snel wijzigingen ongedaan maken om de prestaties te verbeteren door terug te gaan naar een eerdere goede staat met behulp van een systeemherstelpunt.

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Een herstelpunt maken en klik op het bovenste resultaat om de app Systeemeigenschappen te openen.
 3. Klik op de knop Systeemherstel
 • Klik op de knop Volgende .
 • Selecteer het meest recente werk- en herstelpunt waarmee u het huidige probleem kunt oplossen.
 • Klik op de knop Scannen naar getroffen programma’s om te zien welke applicaties worden verwijderd als ze worden geïnstalleerd nadat het herstelpunt is gemaakt.
 • Klik op de knop Sluiten .
 • Klik op de knop Volgende .
 • Klik op de knop Voltooien .

Zodra u de stappen hebt voltooid, gaat uw computer terug in de tijd naar een vorige staat waarin deze optimaal presteerde.

Opgemerkt moet worden dat het gebruik van een herstelpunt uw bestanden niet zal verwijderen, maar wel systeemwijzigingen, updates, stuurprogramma’s en toepassingen die zijn geïnstalleerd nadat het herstelpunt is gemaakt.

Systeemherstel is standaard uitgeschakeld, daarom moet u het instellen voordat u systeemwijzigingen ongedaan kunt maken.

16. Installatiebestanden herstellen

Als u prestatieproblemen ondervindt vanwege beschadigde systeembestanden, kunt u de opdrachtregelprogramma’s Deployment Image Service and Management Tool (DISM) en System File Checker (SFC) gebruiken om uw huidige installatie te repareren zonder Windows 10 opnieuw te hoeven installeren.

Installatiebestanden repareren met DISM

Voer de volgende stappen uit om DISM te gebruiken om beschadigde systeembestanden te herstellen om de prestaties en stabiliteit te verbeteren:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar de opdrachtprompt , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en klik op de optie Uitvoeren als Administrator .
 3. Typ de volgende opdracht om de installatie te herstellen en druk op Enter :
           DISM /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Nadat u de stappen hebt voltooid en de reparatie met succes is voltooid, zou uw apparaat normaal moeten werken. Als de scan problemen had, moet u de SFC-opdracht gebruiken. (U kunt altijd meer over deze functie leren in onze DISM-handleiding).

Installatiebestanden repareren met SFC

Gebruik deze stappen om SFC te gebruiken om beschadigde systeembestanden op Windows 10 te repareren:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar de opdrachtprompt , klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en klik op de optie Uitvoeren als beheerder .
 3. Typ de volgende opdracht om de installatie te herstellen en druk op Enter :
         sfc /scannow

Zodra u de stappen hebt voltooid, zou de SFC-tool eventuele problemen met uw systeemprestaties moeten kunnen oplossen.

17. Reset uw apparaat

Als niets de prestaties lijkt te verbeteren, kunt u uw apparaat opnieuw instellen om opnieuw te beginnen met een schone kopie van Windows 10 om het opstarten en afsluiten, de levensduur van de batterij en de algehele prestaties te verbeteren.

Waarschuwing: als u ervoor kiest uw bestanden niet te bewaren, is het raadzaam om een ​​volledige back-up van uw pc te maken of op zijn minst een kopie van uw bestanden naar een externe schijf te maken voordat u doorgaat.

 1. Open instellingen .
 2. Klik op Bijwerken en beveiliging .
 3. Klik op Systeem Herstel .
 4. Klik onder het gedeelte “Deze pc opnieuw instellen” op de knop Aan de slag .
 • Klik op de knop Bewaar mijn bestanden . (U kunt ook op de knop Alles verwijderen klikken om alles te wissen en een schone kopie van Windows 10 te installeren.)
 • Bekijk de apps die worden verwijderd en klik op de knop Reset .

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd en worden eerdere configuraties, instellingen en apps verwijderd om u te helpen de systeemprestaties te verbeteren.

In het geval dat u de optie hebt geselecteerd om alles te verwijderen, is het laatste dat u na het opnieuw instellen hoeft te doen, uw bestanden herstellen vanaf een back-up.

Als u Windows 10 helemaal opnieuw wilt installeren, bekijk dan onze uitgebreide handleiding om een ​​schone installatie uit te voeren .

18. Upgrade naar snellere rit

Als u, na de tijd te hebben besteed aan het aanpassen en opnieuw aanpassen van de instellingen en het resetten van uw apparaat naar de fabrieksstatus, nog steeds geen prestatieverbeteringen ziet, is het misschien tijd om die oude roterende platter schijf naar een SSD te upgraden. Upgraden naar een SSD is een van de beste dingen die u kunt doen om de systeemprestaties te verbeteren. 

Gedeeltelijk komt dit omdat, in tegenstelling tot mechanische schijven, Solid State-schijven zijn gebouwd zonder bewegende delen, wat betekent dat gegevens veel sneller kunnen worden gelezen en geschreven.

Op oudere apparaten, wanneer u de harde schijf vervangt door een SSD, zult u merken dat Windows 10 sneller start, dat veeleisende apps merkbare verbeteringen zullen vertonen en dat de algehele prestaties sneller en sneller zullen aanvoelen.

19. Upgrade systeemgeheugen

Onvoldoende systeemgeheugen of Random Access Memory (RAM) kan een van de belangrijkste redenen zijn waarom uw desktop of laptop traag werkt, vooral als u met meerdere apps werkt en talloze tabbladen in de webbrowser opent (Chrome, ik kijk naar u) .

Om uw computer sneller te maken, wilt u eerst weten hoeveel geheugen er op uw apparaat is geïnstalleerd en hoeveel er regelmatig wordt gebruikt om erachter te komen of u meer geheugen moet toevoegen.

Volg deze stappen om het totale en huidige geheugengebruik op uw apparaat te bekijken:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar Taakbeheer en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Klik op het tabblad Prestaties .
 4. Klik op Geheugen in het linker deelvenster.
 5. Controleer aan de rechterkant de totale hoeveelheid RAM in de rechterbovenhoek en in de linkerbenedenhoek, onder ‘In gebruik (gecomprimeerd)’, kunt u de totale hoeveelheid geheugen vinden die momenteel in gebruik is.

Als de totale hoeveelheid “in gebruik” geheugen constant hoog is (ongeveer 80 procent), kunt u overwegen meer geheugensticks toe te voegen.


Hoewel het toevoegen van meer RAM aan een computer relatief eenvoudig is, kan het lastig zijn om ervoor te zorgen dat u het juiste geheugen krijgt. Denk er altijd aan om Taakbeheer te gebruiken om erachter te komen welk soort geheugen u nodig heeft en of er sloten beschikbaar zijn . Het wordt ook aanbevolen om de website van uw fabrikant te controleren voor meer specifieke informatie over de geheugenvereisten.


Pin It on Pinterest