| Softwaregeek
Bron: Google.com

Google heeft vandaag, vrijdag een afbeelding boven het zoekveld staan van de man die ontdekte hoe belangrijk het is om je handen te wassen: de arts Ignaz Semmelweis (1818-1865).

Semmelweis werd op 20 maart 1844 hoofd van het Allgemeines Krankenhaus in Wenen. Destijds stierf een op de vijf vrouwen in het kraambed. Semmelweis ontdekte dat dit kwam door infecties. Artsen en verplegers namen ziekmakers met zich mee van overleden moeders en besmetten daarmee de volgende patiënten. Dit kon worden voorkomen door hygiëne.

Na het verwerpen van een aantal andere hypothesen (overbezetting, dieet, ventilatie, vuil linnengoed, wierook van de priester) kwam Semmelweis uiteindelijk op het goede spoor door een vriend, patholoog-anatoom en collega van Semmelweis, kreeg door een verwonding met een ontleedmes symptomen die het zelfde waren als die zich bij kraamvrouwenkoorts voordeden: rood rondom de wond, hoge koorts, gezwollen onderbuik, pijn, rode strepen, een versnelde pols, delirium en ten slotte de dood. Na dit voorval en omdat de kraamzaal door de medische studenten bezocht werd aansluitend op anatomiecolleges, veronderstelde Semmelweis dat “lijkstof” in de bloedsomloop de boosdoener zou kunnen zijn. Hij verlangde dat iedereen zijn handen in bleekwater zou wassen voordat er onderzoek op de kraamzaal gedaan zou worden. Halverwege 1847 daalde de sterfte van 10% (spreiding van 5-30%) naar 1-2%.

Semmelweis gaf alle artsen en verplegers de opdracht om voor elke behandeling hun handen te wassen. Binnen enkele maanden tijd was het sterfte cijfer gedaald naar een paar procent en een jaar na zijn aanstelling waren er maanden waarin alle zwangere vrouwen levend het ziekenhuis verlieten.

| Softwaregeek

Tijdgenoten waren aanvankelijk sceptisch over de aanpak van Semmelweis, maar uiteindelijk werd zijn aanpak over de hele wereld overgenomen.

Pin It on Pinterest