Waardoor komt een slecht wifi signaal?

In een ideale situatie is het wifi-signaal sterk en stabiel. Helaas hebben veel internetters last van slechte wifi in een of meer ruimtes in huis. Soms is het signaal te zwak in bijvoorbeeld de slaapkamer, dat internetten daar niet lukt. Het kan meerdere oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld drukte op het wifi-kanaal en andere apparaten die wifi verstoren; zoals een magnetron. Vooral in grote huizen, goed geïsoleerde woningen of gebouwen met dikke muren en veel metaal is het wifi-signaal niet altijd in alle kamers even goed. Een wifi-signaal kan niet gemakkelijk door alle materialen zoals beton heen.

Oplossing 1: wifi-kanaal veranderen

Routers sturen het wifi-signaal via bepaalde frequenties uit. De meeste routers gebruiken een standaardkanaal om gegevens te verzenden. Als veel routers in de buurt (dus van buren) op hetzelfde kanaal zitten, wordt de internetverbinding trager. U kunt dan een ander wifi-kanaal instellen. Probeer dit als eerste, ook al weet u niet zeker of dit de oorzaak is van het zwakke signaal. Probeer eerst kanaal 1, 6 of 11. Helpt dat niet, probeer dan een ander kanaal. Een ander kanaal instellen werkt voor elke router anders. In de handleiding van het apparaat of op de website van uw provider wordt uitgelegd hoe u via de computer een ander wifi-kanaal kiest. Mocht u er niet uitkomen, kunt u contact opnemen met uw provider.


Hebt u internet van Ziggo? Via de site van de provider volgt u een stappenplan. Ook KPN heeft een stappenplan op de website staan.

Oplossing 2: bereik verbeteren

Wifi heeft moeite om door beton heen te komen. Dikke betonnen muren in huis, verzwakken het wifi-signaal behoorlijk. Probeer zo het bereik te verbeteren:


  • De router verplaatsen
    De router staat in veel huishoudens op de plek waar de internetverbinding het huis binnenkomt, bijvoorbeeld in een meterkast. Verplaats de router naar een centrale plek in het huis (als dat kan). Denk eraan dat er een internetkabel gelegd moet worden van de plek waar internet binnenkomt, naar de router.
  • Wifi-versterker gebruiken
    Daar waar het wifi-signaal slechter wordt, stopt u een wifi-versterker in het stopcontact. Het apparaatje ontvangt het internetsignaal, versterkt het en stuurt het weer door. Er zijn wifi-versterkers in verschillende prijsklassen. U kunt ze ook via de provider kopen of huren. Let bij aanschaf vooral op de reikwijdte en de snelheid van data-overdracht. Het nadeel van een wifi-versterker is echter dat de installatie lastig kan zijn en dat de internetverbinding misschien minder snel wegvalt, maar wel trager wordt.

Oplossing 3: oude router vervangen

Providers verstrekken bij de start van een internetabonnement een modem en/of router. Ze worden maar zelden door de provider vervangen zonder duidelijke reden. Als het apparaat erg oud is, bijvoorbeeld ouder dan tien jaar, dan is het zinvol een nieuwere te vragen bij de provider. Dat is niet altijd gratis. Vraag goed naar de voorwaarden en precieze kosten.

Oplossing 4: internet via het stroomnet

Met een zogenoemde ‘power line adapter’ is het mogelijk om het internet te laten lopen via het stopcontact. Eén adapter zit in een stopcontact naast de router en wordt met een netwerkkabel verbonden met de router. Een tweede adapter plaatst u in het stopcontact naast de computer en verbindt u ook met een netwerkkabel. De verbinding is sneller dan via de normale wifi. Er zijn allerlei sets te koop, voor flink oplopende bedragen. Deze optie is vooral geschikt voor mensen bij wie er geen goed werkend draadloos of bekabeld internet is en andere opties niets uithalen.

Pin It on Pinterest