| Softwaregeek

Uw router bevat de sleutels van uw lokale netwerk. Zo kunt u enkele geavanceerde instellingen gebruiken.

In deel I van deze tweedelige serie hebben we de basisprincipes van router beheer behandeld: router- en wifi-referenties wijzigen, gastnetwerken, ouderlijk toezicht en blokkeerapparaten. Als u het hebt gemist, klik dan hier om dit in te halen. De basisinstellingen voegen beveiliging en bescherming toe, maar als u dat naar een hogere niveau wilt brengen moet u in de meer geavanceerde opties duiken. In deel II behandelen we onderwerpen zoals het veranderen van DNS-servers, het uitvoeren van een snelheidstest, het blokkeren van specifieke sites, het instellen van MAC-adres controle, het bekijken van logboeken en het bijwerken van uw firmware.

Zoals we in deel I hebben opgemerkt, zijn er veel merken routers die elk hun eigen instellingen nomenclatuur gebruiken. Ik gebruik een FRITZBOX 7581 mesh-router, maar je hebt waarschijnlijk een ander merk en model. Dus misschien moet u wat rond jagen en interpreteren voor een bepaalde instelling. Zoals altijd kunt u het beste alle hulpdocumentatie voor uw specifieke apparaat raadplegen.

De DNS-servers van de router opnieuw toewijzen

Het Domain Name System (DNS) is de vertaler tussen mensvriendelijke domeinnamen (bijv. Askwoody.com) en de nummergebaseerde IP-adressen die apparaten op internet definiëren. Standaard wijzen de DNS-instellingen in uw router waarschijnlijk op uw ISP. Maar u kunt overschakelen naar verschillende DNS-services van derden, die mogelijk snellere prestaties, betere beveiliging en andere voordelen bieden.

U kunt de DNS-instellingen wijzigen op elke computer en elk apparaat dat u bezit, maar het wijzigen ervan in uw router gaat sneller en eenvoudiger; de wijziging is automatisch van toepassing op alle apparaten in uw netwerk.  Als u de DNS-instellingen in de router wilt wijzigen, logt u in met uw beheerdersreferenties en zoekt u vervolgens naar een menugedeelte met het label “Internet Setup” of “WAN-instellingen” (vaak in een sectie met geavanceerde instellingen). Zoek vervolgens naar een functie met de naam “DNS-adres” of “DNS-type” of iets dergelijks. Als het adres voor de DNS-server is gekoppeld aan uw ISP of is ingesteld op “Dynamisch”, voert u het adres in voor de DNS-service van uw keuze.

| Softwaregeek
Dynamische DNS instellingen

Populaire leveranciers zijn onder meer Google Public DNS , OpenDNS , Cloudflare DNS en Comodo SecureDNS .  Wanneer u de juiste adressen hebt – meestal een primair en een secundair past u deze toe op de juiste DNS-adresvelden (zie Afbeelding 1).

Opmerking: de betere DNS-services hebben mogelijk specifieke installatie-instructies voor uw specifieke router. Voer een zoekopdracht uit met behulp van de servicenaam en het router model.

| Softwaregeek
Figuur 1. Op onze FritzBox-router hebben we primaire en secundaire DNS-serveradressen die automatisch worden toegewezen.

Voer een snelheidstest uit

Uw internetaanbieder belooft waarschijnlijk (maar garandeert niet) een bepaalde upload- en downloadsnelheid, gebaseerd op uw type internetverbinding en serviceplan. Maar hoe weet je of je daadwerkelijk die bandbreedte krijgt? Als uw router een ingebouwde snelheidstest biedt, probeer het dan. (Het kan worden vermeld onder “Hulpprogramma’s” of een soortgelijk gedeelte.) Op mijn router wordt dit logischerwijs snelheidstest genoemd en bevindt zich onder het tabblad “Geavanceerd” (zie afbeelding 2). De test zal het uploaden en downloaden tarieven in mega -bits per seconde (in tegenstelling tot Mega bytes per seconde). Ik raad aan de speed-text optie op verschillende tijdstippen van de dag uit te voeren om meer nauwkeurige resultaten te krijgen.

Als u geen snelheidstest optie in uw router kunt vinden, is een goed alternatief de site speedtest.net. Houd er rekening mee dat al deze snelheidsaantallen enigszins kunstmatig zijn – uw real-world prestaties kunnen sterk variëren, afhankelijk van het tijdstip van de dag , type gedownloade inhoud en andere factoren.

| Softwaregeek
Speedtest.net
Figuur 2. Zoals hierboven aangetoond, is uw downloadsnelheid niet altijd sneller dan de uploadsnelheden.

Specifieke sites blokkeren

Zoals ik in deel I heb vermeld, kunt u uw router configureren om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot ongepaste websites. Een eenvoudige manier om dit te doen is om de sites toe te voegen aan een “geblokkeerde” lijst. Zoek naar een optie met de naam ‘Sites blokkeren’ of ‘Website blokkeren’.

U kunt meestal de domeinnaam of een trefwoord invoeren (bijvoorbeeld ‘porno’, ‘gokken’, enz .; zie afbeelding 3). Met mijn router kan ik meerdere sites toevoegen en kiezen wanneer deze moeten worden geblokkeerd. Met een router kunt u ook geblokkeerde voorwaarden en sites configureren voor specifieke apparaten, op naam (bijvoorbeeld ‘Kinder-pc’) of IP-adres.

| Softwaregeek
Figuur 3. In deze screenshot kunt u URL’s toevoegen aan de lijst met geblokkeerde sites.

Filter apparaten op MAC-adres

Om uw netwerkbeveiliging te verbeteren, kunt u opgeven welke apparaten toegang hebben tot het netwerk, op basis van hun MAC-adres (Media Access Control). Elk apparaat dat verbinding kan maken met een netwerk, krijgt een permanent MAC-adres toegewezen – in tegenstelling tot een IP-adres dat in de loop van de tijd kan veranderen (meestal worden ze dynamisch toegewezen).

U past MAC-‘filtering ‘toe door het adres te zoeken en te vermelden voor elke computer, elk apparaat en elke gadget die op uw netwerk kan worden aangesloten. Elk apparaat waarvan het MAC-adres niet wordt vermeld, wordt geblokkeerd.

| Softwaregeek
Afbeelding 4. In dit geval is er op onze router geen instelling om per MAC adres elk nieuw apparaat te blokkeren dat verbinding probeert te maken met het netwerk.

Het vinden van het MAC-adres voor elk geautoriseerd apparaat kan een moeizaam proces zijn. Als het niet op het apparaat wordt afgedrukt, kan het meestal via software worden verkregen. Open op een pc bijvoorbeeld een opdrachtvenster en voer ipconfig / all in bij de prompt. Kijk op iPhones of Android-apparaten in het gebied Instellingen.

Filteren op Mac-adres is niet alleen tijdrovend, het is een eindeloze klus als apparaten na verloop van tijd komen en gaan. Filteren op MAC-adres is bovendien niet waterdicht: slimme hackers kunnen een adres vervalsen. Dus voor de meeste mensen is deze optie niet de moeite waard. Maar het is een extra hulpmiddel als u uw netwerk echt wilt afsluiten.

Opmerking: de MAC-filterinstellingen variëren van router tot router. Sommige laten je ook apparaten blokkeren op MAC-adres, en sommige beperken MAC-filtering tot Wi-Fi-verbindingen. En als u meerdere netwerken in de router hebt ingesteld, kunt u mogelijk filteren op SSID.

Controleer de logboeken

Routers maken meestal logboekvermeldingen voor bepaalde acties: bijvoorbeeld externe aanmeldingen, toegangen, verkeer en andere gebeurtenissen – zelfs DoS-aanvallen (Denial-of-Service). Kijk in de instellingen voor “Logboeken” om te zien wat mogelijk van invloed is op uw router.

Opmerking: mogelijk moet logboekregistratie worden ingeschakeld om de router activiteitsgegevens te laten verzamelen, en de verkregen informatie bevindt zich waarschijnlijk in een lange stroom gewone tekst (zie Afbeelding 5).

| Softwaregeek
Figuur 5. Hier is een klein voorbeeld van de verzamelde activiteitsgegevens van onze router.

Als u vermeldingen voor DoS-aanvallen ziet, is dit niet altijd een reële bedreiging. In sommige gevallen zijn deze vermeldingen vals-positief; in andere gevallen zijn het poortscans die zijn geïnitieerd door hackers maar zijn geblokkeerd door de router – wat aangeeft dat het zijn werk doet!

Update de firmware

Beveiliging is duidelijk een cruciaal onderdeel van routers. Firmware-updates bevatten vaak fixes, beveiligingspatches en mogelijk nieuwe functies. Raadpleeg van tijd tot tijd het gedeelte “Firmware-update” en kijk of er nieuwe patches worden aangeboden. Als u nieuwe firmware installeert, wordt uw netwerk doorgaans enige tijd afgesloten, dus voer het proces uit wanneer dit geen invloed heeft op anderen op het net.

Uw router biedt ongetwijfeld vele andere geavanceerde opties: externe toegang, routing, DHCP-instellingen, statische IP-adressen, NAT-besturingselementen, enzovoort. Het is echt het hart van uw netwerk. Het is dus goed dat u bekend raakt met de opties en functies.

Pin It on Pinterest