| Softwaregeek

Jawel, u kunt het model, het serienummer en andere informatie over de harde schijf vinden zonder deze uit de pc te trekken, en in deze handleiding laten we u zien hoe u op Windows 10 werkt.

In Windows 10 kunnen er veel redenen zijn waarom u specifieke details (zoals serienummer, model, firmware versie, enz.) Over de harde schijf op uw computer moet bepalen. Wanneer u bijvoorbeeld contact moet opnemen met de technische ondersteuning om problemen op te lossen of het proces moet starten om een ​​vervanging te krijgen. U bent van plan een array te bouwen en wilt ervoor zorgen dat de nieuwe schijven van hetzelfde merk en model zijn. Of u bouwt een gedetailleerde inventaris op van uw apparaten, moet de firmware bijwerken en meer.

Natuurlijk kunt u veel van deze informatie vinden op het etiket op de schijf. Wanneer de schijf al op uw computer is geïnstalleerd, kunt u veel stappen en problemen opslaan door de benodigde gegevens op te vragen met behulp van de tool Windows Management Interface Command (wmic) met Command Prompt beschikbaar in Windows 10.

In dit Windows 10 artikel we u door de stappen om informatie te krijgen over de harde schijven (en verwisselbare schijven) die op uw apparaat zijn aangesloten. Daarnaast laten we u ook de stappen zien om de details te exporteren naar tekstbestanden die u kunt bewaren voor persoonlijke archieven of naar technische ondersteuning kunt sturen.

 • Informatie over de harde schijf controleren met de opdrachtprompt
 • Informatie over de harde schijf exporteren naar een tekstbestand met de opdrachtprompt

Informatie over de harde schijf controleren met de opdrachtprompt

Als u het serienummer van de harde schijf, het model, de firmwareversie en andere informatie wilt achterhalen, kunt u de wmic met opdrachtprompt gebruiken.

Basisinformatie harde schijf

Voer de volgende stappen uit om basisinformatie te bepalen over de harde schijf die op uw apparaat is geïnstalleerd:

 1. Klik met de rechtse muisknop op start .
 2. Zoek naar opdrachtprompt (administrator) en klik erop om de app te openen.
 3. Typ de volgende opdracht om de naam, het merk, het model en het serienummer te controleren en druk op Enter :

wmic diskdrive get model,serialNumber,size,mediaType

| Softwaregeek

Nadat u de stappen hebt voltooid, retourneert de opdracht de fabrikant, het model, het serienummer, de grootte (bytes), inclusief verwisselbare schijven zoals externe harde schijven en USB-flashstations.

U kunt ook de opties “fabrikant” en “naam” toevoegen, maar deze retourneren meestal geen extra informatie die al beschikbaar is met de optie die in de bovenstaande opdracht is opgegeven.

Geavanceerde harde schijf info

Volg deze stappen als u meer geavanceerde informatie over de harde schijf nodig hebt:

 1. Open Start .
 2. Zoek naar opdrachtprompt en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 3. Typ de volgende opdracht om naam, merk, model en serienummer te vermelden en druk op Enter :
wmic diskdrive get model,index,firmwareRevision,status,interfaceType,totalHeads,totalTracks,totalCylinders,totalSectors,partitions 
| Softwaregeek

Nadat u de stappen hebt voltooid, voert de opdracht alle gevraagde informatie uit, opgemaakt in een gemakkelijk te verteren tabel, inclusief fabrikant, model, serienummer en fysieke locatie (poort) van alle schijven die op uw computer zijn aangesloten.

U kunt ook bepalen of harde schijven hardwareproblemen melden. De versie van de firmware die de schijf bestuurt. Het type interface dat het apparaat gebruikt om verbinding te maken met het moederbord, evenals het aantal partities en het aantal koppen, tracks, cilinders en sectoren.

Hoewel we u de stappen laten zien om specifieke informatie over de harde schijf op te vragen, kunt u de opdracht bewerken om alleen de details te vinden die u nodig hebt.

Meer opties nodig? Kijk hier is een volledige lijst.

Informatie over de harde schijf exporteren naar een tekstbestand met de opdrachtprompt

Als u de gegevens van de harde schijf wilt exporteren naar een tekstbestand dat u eenvoudig kunt delen, volgt u deze stappen:

 • Open Start .
 • Zoek naar opdrachtprompt en klik op het bovenste resultaat om de app te openen.
 • Typ de volgende opdracht om naam, merk, model en serienummer te vermelden en druk op Enter :
wmic diskdrive get model,serialNumber,index,mediaType > c:\Users\hkist\Desktop\model.TXT 
 • Dit voorbeeld exporteert de gegevens van de harde schijf naar de map van de huidige gebruiker:

wmic diskdrive get model,serialNumber,index,mediaType > C:\Users\user1\Documents\hdd-info.txt

| Softwaregeek
Wijzig de locatie naar eigen goeddunken
| Softwaregeek
Na bovenstaande opdracht vindt u het bestand op uw bureaublad

Nadat u de diverse stappen hebt voltooid, wordt de door u opgegeven informatie geëxporteerd naar een tekstbestand dat u vervolgens naar technische ondersteuning kunt sturen of voor uw eigen administratie kunt bewaren.

In dit artikel hebben we het over de opdrachtprompt, maar u kunt deze opdrachten ook gebruiken met behulp van PowerShell.

Pin It on Pinterest