Microsoft trekt op 5 mei dit jaar definitief de stekker uit Skype, de communicatiedienst die ooit een pionier was in videobellen. Na 22 jaar gaat Microsoft zich volledig richten op Teams, een platform dat vooral populair is bij bedrijven. Skype-gebruikers krijgen de mogelijkheid om hun gegevens over te zetten of te downloaden voordat de dienst stopt.

Skype werd in 2003 opgericht door Niklas Zennström en de Deen Janus Friss. Het bedrijf groeide uit tot een fenomeen met 300 miljoen gebruikers op zijn hoogtepunt. In 2023 waren dat er echter nog maar 36 miljoen. Jeff Teper, verantwoordelijk voor Skype bij Microsoft, bedankte de gebruikers en benadrukte hoe de lessen van Skype hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Teams.
Geschiedenis
In mei 2011 sloot Microsoft een overnameovereenkomst voor circa USD 8,5 miljard. Skype als product zou blijven bestaan, ter vervanging van Windows Live Messenger, maar zou mogelijk worden geïntegreerd in Xbox Live, Kinect en Outlook.com. Het grootste deel van het ontwikkelingsteam en 44% van alle werknemers van de divisie Skype Technologies was gevestigd in Estland.
Verlies van een Iconisch Platform
Voor veel gebruikers komt het einde van Skype als een teleurstelling. Volgens onderzoeker Steven Pemberton is de overstap naar Teams “afschuwelijk” en benadrukt dat Skype tijdens de coronapandemie klaar had moeten staan om te concurreren met nieuwkomers als Zoom. Volgens hem is dit een gemiste kans voor Microsoft, vergelijkbaar met wat eerder gebeurde met Hotmail.
Reactie Microsoft
Microsoft heeft een verklaring gegeven op haar Blog
De manier waarop we communiceren is in de loop der jaren aanzienlijk geëvolueerd. Van instant messaging tot videogesprekken, technologie heeft voortdurend de manier waarop we met elkaar in contact komen, veranderd.
Om ons gratis aanbod voor consumentencommunicatie te stroomlijnen en zo beter te kunnen inspelen op de behoeften van klanten, gaan we in mei 2025 stoppen met Skype. In plaats daarvan richten we ons op Microsoft Teams (gratis), onze moderne hub voor communicatie en samenwerking.
Verder voege Microsoft eraan toe:
Met Teams hebben gebruikers toegang tot veel van dezelfde kernfuncties die ze in Skype gebruiken. Zoals één-op-één-gesprekken en groepsgesprekken, berichten en het delen van bestanden. Daarnaast biedt Teams verbeterde functies zoals het hosten van vergaderingen, het beheren van agenda’s en het bouwen en deelnemen aan gemeenschappen allemaal gratis.
Levende Herinneringen en Kritiek op Teams
Bij veel mensen blijft Skype een nostalgische waarde houden. Pemberton herinnert zich nog hoe hij in de beginjaren van videobellen in contact bleef met zijn kinderen via Skype. Toch noemt hij Teams minder gebruiksvriendelijk en wijkt hij uit naar alternatieven zoals Zoom en Google Meets.
Met het einde van Skype verliest de Tech wereld een van zijn meest iconische communicatiediensten. Terwijl de focus vervolgens verschuift naar Teams, blijft de vraag: zal Microsoft dit keer wél succesvol bouwen op zijn verleden?

De sluiting van Skype door Microsoft is vooral te wijten aan strategische keuzes en veranderende marktomstandigheden. Hier zijn de belangrijkste redenen:
- Focus op Teams: Microsoft concentreert zich volledig op Teams, dat vooral populair is in de zakelijke wereld. Teams biedt geïntegreerde functies voor samenwerking, wat aantrekkelijker is voor bedrijven.
- Afname in Populariteit: Skype heeft in de loop der jaren veel gebruikers verloren. Waar het ooit 300 miljoen actieve gebruikers had, is dat aantal sterk afgenomen, mede door de opkomst van concurrerende platforms zoals Zoom en Google Meet.
- Corona was een gemiste kans: Tijdens de coronapandemie koos het publiek massaal voor Zoom en andere alternatieven, wat laat zien dat Skype niet goed gepositioneerd was om te profiteren van de explosieve groei van videocommunicatie.
- Technologische Ontwikkelingen: Microsoft heeft prioriteit gegeven aan het investeren in moderne, schaalbare technologieën zoals Teams, die beter aansluiten bij de huidige behoeften van gebruikers.
Kortom, Skype wordt stopgezet omdat Microsoft strategisch kiest voor een toekomst waarin Teams een centrale rol speelt. Maar ook omdat de relevantie van Skype de laatste jaren sterk afneemt. Voor veel gebruikers voelt dit als het einde van een tijdperk.