Deze 7 Functies Inschakelen in Windows 11 Front

Veel van deze standaardinstellingen zijn bedoeld om de eigen producten en services van het bedrijf te promoten. Zoals Microsoft 365, PC Game Pass en Microsoft Edge, in plaats van de gebruikerservaring te optimaliseren. Naast deze promotionele functies schakelt Windows 11 standaard diverse systeeminstellingen in of uit. In sommige gevallen is dat niet optimaal zijn voor de prestaties, beveiliging of productiviteit.

Zo is Systeembeveiliging, standaard uitgeschakeld voor alle schijven, dit is een functie waarmee u ongewenste systeemwijzigingen ongedaan kunt maken. In eerdere Windows versies was deze functie wel ingeschakeld voor de Windowsschijf. Ook automatische registerback-ups, een belangrijke herstelbeveiliging, worden niet langer standaard ingeschakeld.

Bovendien blijft Verkenner bestandsextensies van bekende bestandstypen verbergen, waardoor het lastiger kan zijn om mogelijk schadelijke bestanden te identificeren of geavanceerde bestandstaken uit te voeren.

Hoewel nieuwe functies zoals de opdracht “Sudo” en “Taak beëindigen” in de taakbalk nu deel uitmaken van Windows 11, zijn ze nog steeds standaard uitgeschakeld en voornamelijk voorbehouden aan ontwikkelaars.

In dit Windows 11 artikel belichten we zeven functies die standaard ingeschakeld zouden moeten zijn bij elke Windows 11 pc of laptop.

Deze zeven functies zouden standaard ingeschakeld moeten zijn in Windows 11.

Systeembeveiliging in Windows 11 is een herstelfunctie die is ontworpen om de systeembestanden, apps, het register en de systeeminstellingen van uw computer te beschermen. Het werkt door herstelpunten te maken en te beheren. Dit zijn in feite momentopnamen van uw huidige configuratie op een specifiek moment.

Deze functie heeft in het verleden menig installatie voor meerdere keren gered, maar om de impact van de installatie te beperken, heeft Microsoft besloten deze standaard uit te schakelen. Meestal vergeet u om deze functie in te schakelen, echter wanneer dat wel gebeurt is het vaak al te laat. Daarom willen we dat Microsoft deze functie standaard bij elke installatie inschakelt.

Volg deze stappen om de functie Systeembeveiliging in Windows 11 te controleren en in te schakelen:

  1. Open het StartMenu.
  2. Zoek naar Herstelpunt maken. Hierna klikt u op Systeemeigenschappen om deze te openen.
  3. Selecteer het hoofdstation, Systeem onder het gedeelte Beschermingsinstellingen.
  4. Vervolgens kikt u op de knop Configureren.
Systeem Herstel Aanzetten
  1. Schakel de optie Systeembeveiliging in.
Configureren Systeem Herstel
  1. Gebruik de schuifregelaar bij Max. gebruik en schijf deze vervolgens tot u de hoeveelheid ruimte voor het systeem heeft gereserveerd. Dat is de ruimte waarin Systeem herstelpunten worden gemaakt.
  2. Vervolgens klikt u op de knop Toepassen.
  3. Tenslotte op de knop OK.

Zodra u de stappen hebt voltooid, zal het systeem automatisch een herstelpunt maken tijdens specifieke gebeurtenissen. Dat zijn vaak gebeurtenissen die instellingen in het systeem veranderen, zoals het installeren van een update, stuurprogramma, app of het aanbrengen van wijzigingen in het register.

Het is echter nog steeds aan te raden om handmatig een herstelpunt te maken voordat u grote wijzigingen in het systeem aanbrengt.

Sudo of superuser do is een hulpmiddel die oorspronkelijk uit Linux stamt. Hiermee verhoogt u de rechten van opdrachten die u kunt uitvoeren zonder dat u als administrator de opdrachtregelconsole hoeft te openen.

Het is belangrijk om te weten dat er staat oorspronkelijk, omdat deze versie van de opdracht door Microsoft sterk beperkt is ten opzichte van de versie die beschikbaar is op de andere platforms.

Hoewel u deze functie in Windows 11 kunt beheren via de app Instellingen, zou Microsoft de opdracht Sudo bij Windows 11 moeten inschakelen. Dat maakt het voor u gemakkelijker opdrachten uit te voeren zonder dat u de console hoeft te activeren.

Volg deze stappen om de Sudo-opdracht in Windows 11 te controleren en in te schakelen:

  1. Open de app Instellingen.
  2. Eerst klikt u op Systeem.
  3. Vervolgens klikt u aan de rechterkant op Voor ontwikkelaars.
Voor Ontwikkelaars
  1. Zet hierna de schakelaar Sudo aan.
  2. Vervolgens klikt u op de Sudo instelling om de beschikbare opties weer te geven.
Sudi Aanzetten
  1. Selecteer het Sudo-gedrag met de instelling: Configureren hoe Sudo toepassingen uitvoert:
    • Inline: De opdracht wordt in hetzelfde venster uitgevoerd, identiek aan Linux en macOS.
    • Als invoer is uitgeschakeld: De opdracht wordt uitgevoerd in een nieuw venster, maar accepteert geen verdere invoer.
    • In een nieuw venster: Met deze opdracht wordt een nieuw, verhoogd venster geopend.
Sudo gedrag

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u als administrator verhoogde opdrachten uitvoeren zonder dat u de opdrachtconsole hoeft te starten.

Wanneer u in Windows 11 klaar bent met het gebruiken van een app, klikt u doorgaans op de knop ‘Sluiten’. Als de knop echter niet meer reageert, werkt het klikken op de knop ‘X’ mogelijk niet.

Als de app vastloopt, opent u meestal Taakbeheer, selecteert u de app en sluit u de app geforceerd af. Het besturingssysteem heeft echter een optie ‘Taak beëindigen’ waarmee u een niet-reagerende app snel kunt afsluiten zonder Taakbeheer te hoeven openen. Deze optie is echter standaard uitgeschakeld omdat Microsoft deze functie speciaal voor ontwikkelaars heeft bedacht.

Als u snel toegang wilt tot de functie Taak beëindigen, volgt u deze stappen:

  1. Open de app Instellingen.
  2. Eerst klikt u op Systeem.
  3. Aan de rechterkant klikt u vervolgens op Voor ontwikkelaars.
Deze 7 Functies Inschakelen in Windows 11 | Softwaregeeknl
  1. Zet de schakelaar voor Taak beëindigen aan.

Zodra u de stappen hebt voltooid, kunt u met de rechtermuisknop op een app in de taakbalk klikken. Het contextmenu bevat dan de optie ‘Taak beëindigen’ om de toepassing te beëindigen.

In eerdere versies van het besturingssysteem maakte het systeem automatisch een back-up van het register wanneer de computer correct opstartte. Standaard gebeurde dat in de map RegBack. In Windows 10, versie 1803, heeft Microsoft deze functionaliteit echter verwijderd. Hiermee wou de softwaregigant de benodigde ruimte voor de installatie te verkleinen.

Ook al waren niet veel gebruikers hiervan op de hoogte, het was een geweldige functie om het systeem te herstellen na een update of na systeemwijzigingen die het besturingssysteem niet meer correct liet opstarten.

U kunt deze functie nog steeds inschakelen, maar daarvoor moet u het register aanpassen en een aangepaste taak maken met de Taakplanner.

Volg deze stappen om registerback-ups in Windows 11 in te schakelen:

  1. Open het StartMenu.
  2. Zoek naar regedit. Vervolgens klikt u op het register om deze te openen.
  3. Ga naar de volgende locatie: 
  1. Met de rechtermuisknop klikt u op de sleutel Configuration Manager, selecteer Nieuw en klik op de optie DWORD (32-bits)waarde.
Deze 7 Functies Inschakelen in Windows 11 | Softwaregeeknl
  1. Maak de sleutelnaam EnablePeriodicBackup aan en druk op Enter.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het zojuist aangemaakte DWORD en kies de optie Wijzigen .
  3. Stel de waarde in op 1 .
Zet Enableperiodicbackup Aan
  1. Tenslotte klikt u op de knop OK.
  1. Open het StartMenu.
  2. Zoek naar Taakplanner. Vervolgens klikt u op de console om deze te openen.
  3. Ga naar de volgende locatie: Taakplanner bibliotheek > Microsoft > Windows > Register (soms aangeduid met Regirstry);
  4. Met de rechtermuisknop klikt u op de sleutel Register en kies de optie Basistaak maken.
Taakplanner Basistaak
  1. Bevestig een naam voor de taak.Taak een naam geven
  2. Hierna klikt u op de knop Volgende.
  3. Vervolgens kiest u de optie Dagelijks voor de instelling Trigger.
  4. Opnieuw klikt u op de knop Volgende.
  5. Stel nu de planning van de taak in.
Dagelijks
  1. Hierna klikt u op de knop Volgende.
  2. Kies Start een programma als instelling voor Actie.
  3. Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
  4. Dan typt u de opdracht C:\Windows\System32\schtasks.exe in de instelling Programma/script. Gebruik de volledige locatie, bij het testen bleek dat de invoer schtasks (zonder locatie) kan leiden tot een foutmelding; Bestand niet gevonden.
  5. Typ daarna in de instelling Parameters toevoegen de opdracht:
Aktie Invoeren
  1. Vervolgens klikt u op de knop Volgende.
  2. Kies nu voor de optie Het dialoogvenster Eigenschappen voor deze taak openen wanneer ik op Voltooien klik.
Venster Openen Bij Klikken
  1. Daarna klikt u op de knop Voltooien.
  2. Hierna klikt u op de knop Gebruiker of groep wijzigen.
Bevoegdheid Aanvinken
  1. Vervolgens klikt u op de knop Geavanceerd.
  2. Nu klikt u op de knop Nu zoeken.
  3. Selecteer de groep SYSTEEM.
  4. Hierna klikt u op de knop OK.
  5. Nogmaals klikt u op de knop OK.
  6. Selecteer de optie Met meeste bevoegdheden uitvoeren.
  7. Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt het systeem een ​​back-up van het register wanneer u de taak plant.

Standaard worden bestanden in mappen en submappen weergegeven in Verkenner, maar zonder extensies (zoals “.txt”, “.docx”, enz.). Bij elke installatie zou de standaardconfiguratie echter zo moeten zijn dat extensies worden weergegeven.

Het verbergen van extensies voor bekende bestandstypen kan de ervaring overzichtelijker maken en de kans verkleinen dat u de extensie per ongeluk wijzigt. Toch kunt u ook enkele voordelen ondervinden bij het standaard weergeven van extensies.

Als u bijvoorbeeld altijd de extensies van bekende bestanden weergeeft, kunt u bestanden sneller identificeren. Ook kunt u hiermee makkelijker een bestand hernoemen en de extensie wijzigen. U kunt bijvoorbeeld een bestand wijzigen van “.txt” naar “.bat” of “.ps1” om een ​​script te maken.

Om bestandsextensies in Windows 11 weer te geven, volgt u deze stappen:

  1. Open de Verkenner.
  2. Eerst klikt u op Weergave.
  3. Selecteer het menu Weergeven en kies de optie Bestandsextensies.
Verkenner Weergave

Zodra u de stappen hebt voltooid, zal Verkenner de extensies achter de bestandsnaam weergeven.

In Windows 11 is sluimerstand een functie die de inhoud van de huidige sessie, die in het geheugen is geladen, op de hoofdschijf opslaat. Hiermee kunt u de computer afsluiten en dezelfde sessie hervatten de volgende keer dat u het apparaat aanzet.

Deze functie is meestal handig om energie te besparen op uw desktopcomputer of laptop. Als de batterij van uw laptop bijna leeg is, kunt u de slaapstand gebruiken om het apparaat uit te schakelen en de huidige sessie te behouden totdat u een stopcontact vindt om het apparaat aan te sluiten.

Ongeacht de reden moet het systeem de functie automatisch kunnen detecteren, inschakelen en de optie in het menu ‘Energie’ weergeven op ondersteunde hardware.

Om de slaapstand in Windows 11 in te schakelen, volgt u deze stappen:

  1. Open het StartMenu.
  2. Zoek naar Opdrachtprompt. Zorg dat u de app de optie Als administrator uitvoeren.
  3. Typ de volgende opdracht om de slaapstand te bevestigen en druk op Enter:
Energie Opties
  1. Controleer of Sluimerstand uitgeschakeld is.
  2. Optioneel; typ de volgende opdracht om de slaapstand van Windows 11 in te schakelen en druk op Enter
powercfg /hibernate on
Zet Hibernate Aan
  1. Open het StartMenu.
  2. Zoek naar Configuratiescherm en klik op de app om deze te openen.
  3. Vervolgens klikt u op Hardware en geluiden.
Hardware En Geluid
  1. Hierna klikt u op Energiebeheer.
Energiebeheer
  1. In het linkerdeelvenster klikt u op de optie Het gedrag bepalen bij het sluiten van het deksel.
Energie Afsluiten
  1. Om de afsluitinstellingen te wijzigen klikt u op de link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
Optie Beschikbaar
  1. Vink de optie Slaapstand aan.
Slaapstand
  1. Tenslotte klikt u op de knop Wijzigingen opslaan.

Zodra u de stappen hebt voltooid, wordt de slaapstand op uw computer ingeschakeld en verschijnt de optie ‘Slaapstand’ in het menu Energie.

Vanaf Windows 11 introduceerde Microsoft een bijgewerkte versie van de bureaubladervaring met een nieuw ontwerp voor de taakbalk en het startmenu. De pictogrammen op de taakbalk en het startmenu zijn nu echter standaard gecentreerd.

Hoewel u nog steeds de mogelijkheid hebt om de uitlijning naar links te wijzigen, had het besturingssysteem de linkeruitlijning moeten behouden met de optie om deze naar het midden te wijzigen, aangezien de meeste mensen gewend zijn aan de oude uitlijning.

Als u nog nieuw bent met Windows 11, kunt u deze instructies gebruiken om de uitlijning van de taakbalk op uw computer te wijzigen:

  1. Open Instellingen .
  2. Eerst klikt u op Persoonlijke instellingen.
  3. Aan de rechterkant klikt u op Taakbalk.
Taakbalk
  1. Hierna klikt u op de instellingen Gedrag van de Taakbalk.
  2. Selecteer de optie Links voor de instelling ‘Taakbalkuitlijning’.
Links Uitlijnen

Nadat u de stappen hebt voltooid, worden het pictogram op de taakbalk en het menu Start aan de linkerkant weergegeven, net als in eerdere versies.

Houd er rekening mee dat dit artikel alleen suggesties bevat voor functies die standaard ingeschakeld zouden moeten zijn. Daarnaast bevat dit artikel ook suggesties voor functies die niet standaard ingeschakeld waren, maar dat eigenlijk wel zouden moeten zijn. Of u de bovenstaande functies inschakelt of niet is geheel aan u; wij hebben alleen suggesties gegeven.